juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gedoemde fusie biedt Celtic en Rangers Premier League-lessen als Nederlandse giganten in BeNeLiga-project

Nederlandse clubs trokken zich dit weekend terug uit een historische fusie met de Belgische topclubs in een beweging die nieuwe twijfel zaait over een aantal andere soortgelijke voorstellen in het VK.

Afgelopen voorjaar stemden alle 25 leden van de Belgische Pro League unaniem voor de oprichting van de geheel nieuwe ‘BeNeLiga’.

Het zou topclubs als Anderlecht, Club Brugge en Royal Antwerp hebben gecombineerd met spelers als Ajax en Feyenoord in een nieuwe opzet.

Dat zorgde er ook voor dat Celtic- en Rangers-fans met belangstelling toekeken, aangezien cijfers van beide clubs door de jaren heen belangstelling hebben getoond om de grens over te steken en deel te nemen aan de Premier League.

Steven Gerrard ging in januari 2020 warm over het onderwerp als Ibrox-manager en later dat jaar was het de grootste aandeelhouder van Parkhead, Dermot Desmond, die zei dat het nieuwe digitale tijdperk van voetbalconsumptie mogelijk vraagt ​​om een ​​”British League”.

Er is ook het zogenaamde ‘Atlantic League’-voorstel dat ook Hibs, Hearts en Aberdeen zou kunnen binnenhalen, samen met partijen uit Ierland en de Nordics.

Maar terug naar de lage landen en op vrijdag kwamen er berichten uit Nederland dat de grote Eredivisie-ploegen koudwatervrees hadden ontwikkeld in de BeNeLiga, snel bevestigd door een competitieverklaring.

Daarin stond: “De Nederlandse topclubs – Ajax, PSV, Feyenoord, FC Utrecht, Vitesse en AZ – hebben woensdag vastgesteld dat er onvoldoende draagvlak is onder hen en de andere Nederlandse clubs om de BeNeLiga op te richten.

READ  VS duwt Nederlanders op ASML-contracten voor chips naar China

“De afgelopen maanden is serieus onderzocht of een BeNeLiga met een ‘split season model’ haalbaar was.

“Een Nederlands-Belgische delegatie heeft hierover begin maart overleg gehad met de top van de UEFA, onder leiding van voorzitter Aleksander Ceferin.

“De Nederlandse topclubs stoppen nu met het project, omdat het nodige draagvlak binnen het Nederlandse voetbal ontbreekt. Het Nederlandse voetbal gaat nu verder met het verfijnen van het businessplan als een van de volgende stappen om de NL League te realiseren.”

Koninklijk Antwerpen zou deel uitmaken van de plannen

Meerdere Nederlandse verkooppunten hebben bevestigd dat partijen aan de rand van de BeNeLiga, zoals FC Groningen, ook waren geraadpleegd – en leverden een duidelijk nee.

Voetbal International suggereerde zelfs dat de hele zaak een list was, althans aan de Nederlandse kant, om de hervormingen van de NL League door te voeren die het Nederlandse competitiesysteem zouden stroomlijnen en extra inkomsten zouden genereren.

Ondertussen wijzen opmerkingen van over de grens in de Vlaamse stad Gent op een aantal problemen met het plan.

KAA Gent-voorzitter Ivan De Witte: “Een gemiste kans. De Belgische clubs hadden zeker hun niveau in de BeNeLiga kunnen verhogen.

“Ik was een groot voorstander van het BeNeLiga-concept, maar ook ik twijfelde aan de haalbaarheid ervan.

“Ik heb altijd een beetje getwijfeld of Nederland genoeg stemmen zou kunnen verzamelen. Ik denk dat er maar weinig Nederlandse clubs neigden naar de BeNeLiga.

“Ik heb veel respect en veel sympathie voor de moed en de werklust van de supporters, maar er waren veel obstakels. Denk maar aan het aantal Europese tickets, de contracten, de uitdagingen op beveiligingsniveau.”

READ  Verdere bezuinigingen op Covid-beperkingen alleen mogelijk als regels worden gevolgd: Nederlandse PM

record sport logo.jpg

Ontvang elke dag het laatste sportnieuws rechtstreeks in je inbox door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.

We behandelen elk stukje informatie over uw favoriete club in de vorm van artikelen, video’s en podcasts.

De nieuwsbrief komt elke dag om 12.00 uur aan en geeft je een overzicht van de beste verhalen die we de afgelopen 24 uur hebben behandeld.

Om u aan te melden, voert u eenvoudig uw e-mailadres in de link hier in.

En als je dat nog niet bent, zorg dan dat je deelneemt aan het gesprek via onze Facebook-groepen en Record Sport Instagram.

Er zijn natuurlijk een aantal ontwikkelingen geweest sinds de aankondiging van de BeNeLiga, van de Super League tot de onlangs ingeblikte Sydney Super Cup-vriendschappelijke wedstrijd tussen Celtic en Rangers.

Of de Premier League-vraag de komende jaren weer opduikt, valt nog te bezien.

Maar Europa’s grootste case study over dit onderwerp zorgt niet meer voor positieve lectuur na de ontwikkelingen in de lage landen.