juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Magische foto’s van een Nederlands bos bedekt met zeldzame lentesneeuw

Magische foto’s van een Nederlands bos bedekt met zeldzame lentesneeuw

In het Nederlands zeggen we altijd: “April doet wat het wil” en afgelopen vrijdag kon niet beter passen bij dit gezegde. Een mooie hoeveelheid sneeuw bedekte het land, vooral de bossen van de Veluwe.

Het is heel ongebruikelijk om in deze tijd van het jaar sneeuw te hebben. Ik nam een ​​ochtend vrij en ging op pad om het geweldige Speulderbos te fotograferen. Dit bos is populair onder fotografen vanwege de “dansende bomen”, maar er zijn ook andere soorten bomen te vinden.

Ik heb deze locatie gekozen om een ​​aantal redenen: ik heb geen foto’s van dit bos bedekt met een laagje sneeuw, het is dicht bij mijn woonplaats Apeldoorn en last but not least: ik ken dit bos als mijn broekzak omdat ik heb het vele malen bezocht en gefotografeerd. Ik stelde me een paar dansende bomen voor in mistige, besneeuwde omstandigheden; en ik vond ze die ochtend!

Dansende bomen, mist en sneeuw

Ik arriveerde slechts enkele minuten na zonsondergang, om 7.15 uur en het was een beetje mistig. Ik realiseerde me dat ik op de juiste locatie was beland! Door dit soort momenten geniet ik van landschaps-/natuurfotografie: Perfecte, magische omstandigheden. Ik liep naar een paar vooraf gescoute locaties in het bos.

Je kunt paden door het bos zien lopen – het is een gemeenschappelijk thema in veel van mijn foto’s. Ik vind het leuk omdat het de kijker een leidende lijn geeft.

Het fietspad was nog ongerept; Ik was de eerste hier.

Lente gekleurde bomen bedekt met sneeuw

Ik moet toegeven dat het best lastig was om deze frisse groene lentekleuren in het bladerdak te vinden. Daar was het nog iets te vroeg voor. Maar het is me gelukt om er een paar vast te leggen.

READ  Alle Hens on Deck: Politici moeten Engelse woorden uit de Nederlandse taal verwijderen

Op de volgende foto zie je linksboven en vooral rechts kleine frisgroene blaadjes.

Op de volgende foto zie je wat lariksen.

Lariksen zijn bladverliezend, wat betekent dat ze hun naalden in de herfst laten vallen en ze in de lente opnieuw laten groeien. Daarom veranderen ze ook van kleur. Je kent ze misschien uit plaatsen zoals de Dolomieten of misschien Alberta, Canada. Op dit moment hebben ze een frisse groene kleur wat het bewijs is dat het lente is!

Op de volgende foto was het zonlicht al hoog genoeg om enkele bomen achterin te raken, wat een mooi contrast geeft met de donkere bomen op de voorgrond. Een deel van de sneeuw op de stammen smolt al en viel eraf.

Winter, nee… Lente Wonderland!

Na een paar uur wandelen door het bos stromen de mensenmassa’s langzaam binnen, vooral andere fotografen; en met goede reden! Met een beetje geduld heb ik er een in mijn frames kunnen opnemen.

Ik kan me voorstellen dat hij ook een paar goede foto’s heeft gemaakt!

Ik draaide me om en zag nog een van die lariksbomen, maar deze keer met bevroren takken. Het gloeide bijna van het licht. Ik ging verder en nam nog twee composities.

De volgende is een van mijn persoonlijke favorieten van deze ochtend – daarom heb ik hem gekozen als openingsfoto van dit artikel.

Ik hou van het licht dat de besneeuwde takken achterin net begint te verlichten.

Laatste gedachten

Het was een absoluut betoverende en surrealistische ervaring om in de lente een winterwonderland te zien. Bijna elk pad, elke boom en elke tak zag er fotogeniek uit. In Nederland is sneeuw in de winter een zeldzaamheid. Het is meestal grijs en saai. Sneeuw in het voorjaar is nog zeldzamer!

READ  UKAF Women maakt een einde aan vijf jaar wachten op het winnen van de President's Cup tegen de Nederlandse strijdkrachten

Ik hoop dat je genoten hebt van mijn avontuur in het Speulderwoud.


Over de auteur: Jeroen Schouten is een fotograaf gevestigd in Nederland. De meningen in dit artikel zijn uitsluitend die van de auteur. Meer werk van Schouten vind je op zijn website, Facebooken Instagram. Dit artikel is ook gepubliceerd hier.