juni 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse overheid sluit Groningen af, vertrouw meer op LNG

Nederland zal vertrouwen op toenemende import van vloeibaar aardgas (LNG) in plaats van te rekenen op binnenlandse gasproductie uit het Groningenveld om de Russische import te helpen vervangen.

De Nederlandse regering heeft besloten de productie van Groningen niet te verhogen, wat werd overwogen als een manier voor Europa om de aardgasopslag aan te vullen en de Russische voorraden te verdringen.

“Dit is het laatste normale gasjaar voor Groningen”, zegt Jules van de Ven, woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “Het veld blijft beschikbaar in geval van nood vanaf oktober 2022 met slechts een minimale stroom” van ongeveer 1,5 miljard kubieke meter (Bcm) per jaar, zei Van de Ven.

[Want today’s Henry Hub, Houston Ship Channel and Chicago Citygate prices? Check out NGI’s daily natural gas price snapshot now.]

“We zijn van plan om het veld in 2023 of 2024 permanent te sluiten, wat betekent dat de productie nul zal zijn en alle gasbronnen zullen worden verlaten en opgeruimd”, vertelde hij aan NGI.

Europa vertrouwt al decennia op productie uit Groningen. Het was ooit een van Europa’s grootste gasvelden, met een piekproductie van 88 Bcm in 1976. Vijf jaar geleden produceerde het nog bijna 30 Bcm.

Het veld was gepland voor sluiting dit jaar na jaren van aardbevingen, maar een koude winter zorgde ervoor dat de Europese opslagvoorraden uitgeput raakten en de Russische invasie van Oekraïne wakkerde verdere zorgen over de bevoorrading aan.

Moeilijke beslissing

Een nieuwe coalitieregering moest de beslissing nemen om de gasproductie van Groningen te verhogen om de Russische gasimport te helpen vervangen, nadat Nederlandse burgers was beloofd dat het Groningen-veld de gasproductie zou stopzetten, gezien de aardbevingen.

READ  Nederlandse bloementelers besparen kosten door koeienpoep te gebruiken in plaats van gas te kopen

De Nederlandse gasnetbeheerder NV Nederlandse Gasunie steunde het besluit van het kabinet. Woordvoerder Simon den Haak zei tegen NGI dat berichten in de nieuwsmedia suggereren dat Gasunie er bij de regering op aandrong om het veld volgend jaar niet te sluiten, onjuist waren.

Gasunie adviseerde de regering om “de technische productiecapaciteit van het Groningenveld niet verder te verminderen gezien de huidige geopolitieke situatie, maar adviseerde de regering niet om de productie in Groningen te maximaliseren”.

Het bedrijf stelde de regering voor om de herinrichting van de opslaglocatie in Grijpskerk een jaar uit te stellen, omdat “dit gunstig zou zijn voor de leveringszekerheid zonder dat de productievolumes uit het Groningen-veld hoeven te worden verhoogd”, zei den Haak.

Grijpskerk is een ondergrondse seizoensopslagplaats voor gas voor de Groningse productie. Het Nederlandse gasbedrijf Nederlandse Aardolie Maatschappij BV was van plan de opslag eind 2021 te sluiten, in lijn met de afnemende productie van Groningen. Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken heeft echter een concept-goedkeuring afgegeven voor Grijpskerk om nu hoogcalorisch gas op te slaan in plaats van het laagcalorische gas dat afkomstig is uit de Groningse productie.

Gasunie is van plan de importcapaciteit van de Gate LNG-importterminal in Rotterdam te verhogen van 12 Bcm / jaar naar 16 Bcm / jaar, zei den Haak, en bereikte overeenstemming met Exmar voor de huur van de 4-5 Bcm / jaar drijvende opslag en hervergassing eenheid. Het schip gaat eind dit jaar in de Eemshaven in Groningen in de vaart.

“Aangezien Nederland slechts 15% afhankelijk is van de invoer van Russische gas, zo’n 5-6 Bcm / jaar, zal toenemende LNG-capaciteit die volumes vervangen”, vertelde den Haak aan NGI.

READ  Nederlandse Reverse Issues Community Eerste Jaarvergadering - CWI Amsterdam