juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederlandse gemeenten zijn er bijna net zoveel vrouwelijke hoge ambtenaren als mannen

Grote Nederlandse gemeenten benaderen gendergelijkheid in het aantal vrouwen dat als topambtenaar werkt. Volgens eigen onderzoek van BNR wordt nu 44 procent van de hogere civiele functies in de 25 grootste Nederlandse gemeenten ingevuld door vrouwen.

De topambtenaren in de gemeenten, de gemeentesecretaris, die het ambtelijk orgaan aanstuurt en directeur is van de verschillende gemeentelijke afdelingen, clusters en concerns. Over het algemeen geldt: hoe groter de gemeente, hoe meer ambtenaren er werken.

Het hoogste percentage vrouwen in gemeenten is 75 procent Ede, 67 procent Johnstott en 61 procent Harlem. Onder de lijst staan ​​de gemeenten Almere (27 procent), Dordrecht (20 procent) en Den Bosch (17 procent).

Van de vier grootste gemeenten van Nederland heeft Utrecht met 59 procent het hoogste percentage vrouwelijke topambtenaren. Zowel Amsterdam als Rotterdam hebben 50 procent vrouwen en 50 procent mannen. Hawkeys vormen 38 procent van de vrouwen. Eindhoven, de op vier na grootste gemeente van het land, heeft 30 procent van de topposities van vrouwen.

In deze situatie functioneert ook de landelijke politiek goed. Voor het eerst in de Nederlandse parlementaire geschiedenis heeft het vandaag aangetreden kabinet Rutte IV evenveel mannelijke als vrouwelijke ministers en staatssecretarissen.

Volgens Marriott Durkenberg van Talent naar de Top betekent dit niet dat het tijd is om te ontspannen, het is een vertrouwen dat bedrijven helpt om meer vrouwen naar de top te brengen. “Gemiddeld is de regering goed, maar het beeld is zeer gemengd”, zei hij tegen PNR. “Die verschillen zie je bij gemeenten, we zien ze bijvoorbeeld ook bij ministeries. Er is dus natuurlijk nog werk aan de winkel. Ze kunnen niet stil zitten.”

READ  Help dit Charlotte Double Dutch team aan de Junior Olympics