april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse Literatuurprijswinnaar Surinamem gezocht ‘na organisatoren annuleren prijsuitreiking organisatoren’ Global Voices

Surinaamse schrijfster Astrid Heli Romer in 2016. Foto Gebruikt onder Rail Neighbourst, een via Wikimedia Commons Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 4.0 Internationale licentie.

Beroemde Surinaamse schrijver, Astrid Romeinen, Werd de eerste schrijver die dit jaar waardevolle prijzen uit zijn land ontving Prijs Nederlandse Literatuur (Gift of Dutch Literature)Zei enkele beruchte opmerkingen die in haar traditie geworteld lijken te zijn.

Deze orkaan gaat over de Romeinse interpretatie van de voormalige president van Suriname Desi Poeders “Onvergetelijke dappere”. In 2019 waren er Porters Veroordeeld Veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf nadat een militair tribunaal hem schuldig had bevonden aan moord voor het ophangen van 15 dissidenten in 1982Decembermoorden. Potters kwam voor het eerst aan de macht door een staatsgreep in 1980, die een tijdperk van militair bewind inluidde waarin hij werd beschuldigd van talrijke mensenrechtenschendingen.

De opmerkingen van de Romeinen veroorzaakten schok en verontwaardiging in Suriname en in het buitenland. Hij ontvangt nog eens $ 55.000 aan literaire prijzen Organisatoren Tot Geannuleerd Formele prijsuitreiking voor de maand oktober, Legt uit Gezien het feit dat het niet gepast zou zijn, “De recente standpunten en verklaringen van mevrouw Romer. Op haar Facebook-pagina, Beschreef de annulering “Een last van mijn hoofd,” en Dit is wat ik te zeggen had over Porters:

Onze Surinaamse gemeenschap had Desi Porter hard nodig om meer zelfbewustzijn te krijgen. Bedankt maat.

Desi Booters waren hard nodig om meer zelfbewustzijn te creëren voor onze tsunami-gemeenschap. Dank maatje.

seriemoorden

A. na de revolutie van Kinkhoest in 1980 seriemoorden Bevestigd door Amnesty International En andere mensenrechtengroepen, waaronder die tussen 7 en 8 december 1982, werden 15 mannen – journalisten, wetenschappers en vakbondsleiders die tegen het militaire bewind van Powders waren – doodgeschoten. Vesting Zeelandia, Een fort gelegen in de hoofdstad Paramaribo. De Overlevende alleen, Eindelijk getuigd tijdens het proces van Porter Terse in 2019, beschreef hem Als de baas, “rustig en koelbloedig”.

Op de binnenplaats van Fort Zelandia vonden de ‘Decembermoorden’ plaats. Foto Don Lundberg op Flickr, CC BY-SA 2.0.

Potters, die probeerden niet te verschijnen, verzette zich tegen zijn gevangenisstraf van 20 jaar. Een andere 20 jaar In de gevangenis, Komt een kwestie die de rechtbank zal beslissen 30 augustusPorters kunnen echter in beroep gaan.

READ  CBS Mornings Deals: wandoplader, braadpan en andere items om dit kerstinkopenseizoen te overwegen

Romeinen ‘ongewoonheid’

Rechters van Price der Netherlands Letter prezen Romers “ongewone, poëtische” schrijven. Op 78-jarige leeftijd bracht ze een leven lang door in een koloniale plaats en creëerde ze een zeer gerespecteerde baan. Hoewel ze zich niet vernederde om alleen de slavernij of de turbulente politieke erfenis van het land te bespreken, kreeg de literaire weergave van de Surinaamse geschiedenis haar andere lof. In 2016 werd hij de eerste Caribische schrijver die won PC Hoft cadeau Prijs Nederlandse Letterkunde, destijds scheidsgerecht Dat is genoteerd, “Politieke betrokkenheid en literair experiment gaan hand in hand met de Romeinen”, wat de gewaagde uitspraken van de auteur over poeders misschien niet helemaal verbaast.

Ze Geweigerd Brand hem als moordenaar, leg uit:

Ik begrijp dat mensen het niet leuk vinden. Ik vertrouw hem.

Onmiddellijke tegenslag

Op het moment dat ze dat zei, kwamen de reacties van links en rechts. Advocaat Lillian Gonsalves-Ho Kong Yu, lid van het Suriname Victims Memorial Committee en de echtgenote van een van de slachtoffers van de Decembermoorden, Zei Hij was “geschokt en geschokt door de uitspraken van de Romeinen”:

Ik weet eigenlijk niet wat ik zie en hoor. Ik ben zeer verrast dat ze zegt dat er geen bewijs is om de bewering van Powers dat hij een moordenaar is, te ondersteunen. Er is een vonnis, volledig bewezen. Ik was bij die sessie. Het is duidelijk dat hij medeplichtig was aan de moord.

Ik weet eigenlijk niet wat ik heb gezien en gehoord. Ik ben zeer verrast dat ze zegt dat er geen bewijs is om het oordeel te ondersteunen dat Booters een moordenaar is. Er is een arrest, gedetailleerd gemotiveerd. Ik was bij dat proces. Het is bewezen dat hij medeplichtig is aan de moord.

Een andere advocaat, Gerard Spong aangesloten In zijn reactie:

Ze huilde niet goed.

Haar hoofd was niet goed.

In antwoord op Spongs verzoek om haar het geschenk helemaal te weigeren, vroeg Romer – in een tweet die nu lijkt te zijn verwijderd – het volgende:

READ  Doorgaan met USB-mailvertragingen in het hele Baltimore-gebied; Vertegenwoordiger Dutch Rubberberger zegt nauw samen te werken met de plaatselijke postbeambte om een ​​oplossing te vinden

Nou, nou spong… storm in het glas water.

Dit is geschreven door John Diggraf Satire brief Astrid ondervraagt ​​Spong met Rome:

Een advocaat die de koning van België oproept om je literaire werk niet met die gave te belonen, vertoont zelf echt NSB-gedrag omdat hij jouw (bizarre) mening niet mag. die uitspraken [prijzen van Bouterse] zijn natuurlijk Absoluut gek.

Een advocaat die de koning van België oproept om je literaire werk niet met dat geschenk te belonen, toont de echte NSB omdat die je (bizarre) mening niet leuk vindt [Nationaal-Socialistische Beweging, a Dutch fascist and Nazi-leaning political party] Gedrag zelf. die uitspraken [praising Bouterse] Natuurlijk zijn er Absoluut gek.

De premier van India, Narendra Modi, had een ontmoeting met de Surinaamse president Daisy Potters op de 6e BRICS-top in Brasilia in 2014. Foto Met MEAphotogallery op Flickr, CC BY-NC-ND 2.0.

Ondertussen schokte Shell het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname (Memorial Committee for the Suriame of Victims) Was uitgenodigd De Nederlandse Daloni (Nederlandse Taalvereniging) gaat “openlijk stelling nemen” tegen de zogenaamde “antidemocratische en illegale uitspraken” van de Soedanese schrijver.

Rita Rahman, huidige voorzitter van de Working Group Karabishe Letterren (Caribbean Letters Task Force), die zowel man als broer verloor bij de moord in december schreef:

In uw arbitragerapport stelt Astrid h. Romeinen prezen het vermogen om thema’s uit de recente geschiedenis te combineren met corruptie, misdaad, kolonialisme en kolonialisme, met korte geschiedenis en verhaal op menselijke schaal. Met haar verwarde geest, wonen in Suriname werd door haar verkeerd begrepen, ze beleefde de koloniale strijd van ver in de jaren dertig en zeventig, en realiseerde zich niet openlijk dat de strijd bloedig was door de militaire revolutie van de jaren tachtig. . […] Dus tegenwoordig is ze het punt kwijt en kan ze er geen hulp voor krijgen.

In uw arbitragerapport stelt Astrid h. Romeinen prezen het vermogen om thema’s uit de recente geschiedenis te combineren met corruptie, misdaad, kolonialisme en kolonialisme, met korte geschiedenis en verhaal op menselijke schaal. Met haar verwarde geest, wonen in Suriname werd door haar verkeerd begrepen, ze beleefde de koloniale strijd van ver in de jaren dertig en zeventig, en realiseerde zich niet openlijk dat de strijd bloedig was door de militaire revolutie van de jaren tachtig. […] Dus deze dagen heeft ze het ding erg gemist en kan ze er geen hulp voor krijgen.

De storm wordt groter

De “storm in een spiegel” van Romeinen groeide exponentieel na een reactie op de columnist Harriet Doward, Met en Surinaamse roots bekritiseerd De houding van de Romeinen tegenover Powers, 7 augustus Tweet:

In zijn boek ‘Liefde’ wist hij de grote schok van de decembermoorden op een gelaagde, literaire manier uit te voeren. Maar dat ze nu zelf opschept over Powters, slaat Suriname eigenlijk in het gezicht van Nederlanders en Surinamers.

Romeinen applaudisseren opnieuw in het boek, Wil zeggen Booters heeft veel gedaan om Suriname bewust te maken van het kolonisatieproces:

Romeinen besluit door Duart “Lultrad” of “Ashole bitch” te noemen Een overstroming Reacties van Verschrikking Tot Aannames Over de geestelijke gezondheid van de auteur. Sommige gebruikers van sociale media vroegen zich zelfs af of het Twitter-account van Romer was gehackt, maar tot nu toe wist hij het zeker Stond stevig achter Haar woorden.

READ  Reeks explosies, schade aan huizen in vijf Nederlandse steden

Surinaamse Netizens Blijft Verdeeld. Ondanks de beschuldigingen van velen is niet iedereen tegen de uitspraken van de Romeinen of ziet Powters als een schurk. Politicus Mohammad Amsat Abdol, die lid is van Suriname Nationale Democratische Partij, geprezen De moed van Roman als zwarte vrouw was niet bang om haar stem te gebruiken:

[T]De manier waarop Astrid Romeinen zich gedroeg is een duidelijk voorbeeld van hoe de democratie in de wereld werkt. Zolang mensen het lied niet zingen zoals het Westen wil, zullen ze gestraft worden. De mogendheden hebben altijd gevochten tegen deze heerschappij van het Westen. Zelfs dit feit zoals gezien door Astrid Romeinen.

Romeinen is niet nieuw voor controverse. Voor Suriname Verkiezingen in mei 2020, Ze zei Zei op Facebook-Dit bericht lijkt te zijn verwijderd – Als moderne vrouw voelde ze zich beschaamd over “administratieve overheersing” door hindoes en moslims. Van het land De huidige presidentSan Santoki, hindoe. Als de toenmalige commissaris van politie leidde hij ook het onderzoek naar de decembermoorden, Patterson Aangevraagd Chandoki wilde hem “opsluiten en doden”. Onlangs hielden de Romeinen echter stevig vast aan zijn punt Zeggen De Volskrant zegt blij te zijn, maar ook al spreekt president Santoki over een diverse en diverse gemeenschap, toch maakt hij zich zorgen.

Het leeuwendeel van de publieke bezorgdheid lijkt echter nog steeds op Rome te zijn gericht.