Nederlandse gemeenten op zoek naar taalgemak
Gemeenteambtenaren willen ervoor zorgen dat bewoners hen goed begrijpen
We zeggen vaak dat de lokale overheid het dichtst bij de burger staat, maar hoe werkt dat nu echt? Effectieve en nauwe communicatie tussen burgers en hun lokale vertegenwoordigers is niet echt mogelijk, tenzij deze laatste speciale inspanningen leveren om de bureaucratie te verminderen en boodschappen over te brengen die gemakkelijk te begrijpen zijn voor de mensen.
Gelukkig hebben Nederlandse gemeenten besloten dit nog beter te doen. De laatste instantie die dit doet is Arnhem en zij rekenen op een klein maar gemotiveerd team van lokale helpers. De gemeente, die 160.000 inwoners telt, kondigde onlangs op haar website aan dat ze een duidelijke taallezersgroep lanceert.
Communicatie is tweerichtingsverkeer
De gemeenteambtenaren van Arnhem zijn dit jaar begonnen met het trainen van heldere taal en het effectief communiceren. Er is echter nog ruimte voor verbetering, hoopt de gemeente en daarom starten ze een burgerhulpverleningsinspanning.
Midden augustus kunnen burgers zich met een groep inschrijven en hun mening geven over de taal die de gemeente gebruikt. Het is mogelijk om zich online of telefonisch aan te melden bij een lezersgroep. Hoge taalvaardigheid is niet vereist – iedereen kan deelnemen en helpen macht te leren.
De lezersgroep duurt een jaar, waarbij elke deelnemer teksten uit de stad ontvangt. Elke twee maanden wordt de deelnemers gevraagd een korte tekst (maximaal 1 pagina) te lezen: een brief, een e-mail of een uittreksel van de stadswebsite.
Ze moeten verteld worden wat ze van de teksten vinden en beoordeeld op meerdere criteria. Ten slotte moeten ze vertellen hoe begrijpelijk de tekst is en advies geven over hoe deze te verbeteren. Ambtenaren zullen rekening houden met de aanbevelingen en de herziene versie terugsturen.
Deelname is vrijwillig, kan op elk moment worden ingetrokken of kan doorgaan na het eerste jaar. Ook degenen die geen technische kennis hebben, kunnen telefonisch deelnemen.
Communiceert uw gemeente duidelijk? Deel je verhaal met ons op [email protected]
More Stories
Nederlandse Royals geconfronteerd met protest tijdens Caribbean Tour, zoals Kate en William
Het in Nederland gevestigde PowerField trekt € 500 miljoen naar zich toe om energiesystemen te ontwikkelen en te beheren voor een duurzame wereld
Nederlandse chipfirma ASM investeert US $ 100 mln in S. Korea voor uitbreiding van faciliteiten