mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse investeerder neemt meerderheidsbelang in CannTrust

Een investeringsgroep onder leiding van een Nederlands bedrijf neemt de controle over de meeste activa van cannabisproducent CannTrust Holdings Inc. CNTTQ na een lang verkoopproces onder faillissementsbescherming.

De Amsterdamse houdstermaatschappij Marshall Fields International BV en een groep individuele investeerders zullen 90 procent van CannTrust Equity verwerven. CannTrust Equity is een nieuwe dochteronderneming van CannTrust Holdings en bezit de cannabislicenties van het bedrijf via de operationele divisie, CannTrust Inc.

Ondertussen behouden de aandeelhouders 10 procent van de uitstaande gewone aandelen via CannTrust Holdings, de openbare afdeling van het bedrijf, dat voorheen genoteerd was aan de beurzen van Toronto en New York.

Marshall Fields is een dochteronderneming van Kenzoll BV, een investeringsvehikel voor speciale doeleinden dat belegt in cannabis-, energie- en technologiebedrijven. Kenzoll zelf is een recente afsplitsing van het Nederlandse durfkapitaalbedrijf Ramphastos Investments Management, dat voor het grootste deel in handen is van de Nederlandse miljardair Marcel Boekhoorn.

Marshall Fields heeft vanaf de sluitingsdatum 18 maanden de tijd om zijn aandelen in CannTrust Equity om te wisselen voor gewone aandelen van CannTrust Holdings.

CannTrust diende in 2020 een aanvraag in om te herstructureren onder de Companies’ Creditors Arrangement Act, nadat werd vastgesteld dat het de nalevingsregels van Heath Canada had geschonden.

Onder de transactie zullen de belegger en twee geldschieters, indien goedgekeurd in de rechtbank vrijdagochtend, ook een debiteurenlening van $ 5,5 miljoen verstrekken, die onmiddellijk contant moet worden betaald om het bedrijf op korte termijn overeind te houden.

Hoewel de aankoopprijs niet is bekendgemaakt, zal het bedrijf volgens documenten die zijn ingediend door de advocaten van CannTrust bij McCarthy Tetrault LLP, zijn herlanceringsplannen kunnen uitvoeren, waaronder het behoud van enkele werknemers, en de vorderingen van schuldeisers kunnen dekken. Het is onzeker welke werknemers hun baan zullen behouden.

READ  Nederlandse sekswerkers krijgen nieuwe online tool om geweld te signaleren - Science & Tech

Personen die naast Marshall Fields investeren, zijn onder meer Greg Guyatt, de huidige chief executive officer van Canntrust, Jeffrey Zietlow, de chief commercial officer van het bedrijf, en geldschieters Daniel Koehn en Andrew Peppin.

In een bij de rechtbank ingediende verklaring heeft mr. Guyatt zei dat de deal beter was dan het alternatief: liquidatie.

“Ik geloof dat CannTrust Holdings en haar aandeelhouders zullen profiteren van hun aanhoudende eigendomsbelang in de nieuw geherkapitaliseerde onderneming van CannTrust Opco en de mogelijkheid om waarde te realiseren uit het potentiële toekomstige succes van die onderneming en dat dit resultaat beter is voor de belanghebbenden van CannTrust Holdings dan een liquidatie, dhr. Guyatt zei in de beëdigde verklaring.

In 2019 kelderden de aandelen van de cannabisproducent nadat het nieuws naar voren kwam dat het bedrijf duizenden cannabisplanten kweekte – die bijna 50 procent van één kweekruimte beslaan – zonder licenties van Health Canada. Verschillende voormalige bestuurders van het bedrijf zijn sindsdien beschuldigd van fraude.

In januari betaalde CannTrust 126 miljoen dollar aan een trust om een ​​class action-rechtszaak te schikken. Het geld ging naar aandeelhouders die het jaar voordat de fraude werd ontdekt aandelen in het bedrijf hadden gekocht, op grond van het feit dat CannTrust deze informatie niet in haar jaarrekening had vermeld. KMPG LLP, de voormalige accountant van het bedrijf, was de enige beklaagde die niet instemde met de schikking, en de rechtszaken worden voortgezet.

De financiering komt na een lange worsteling om CannTrust weer op de been te krijgen. In een eerdere poging om investeerders te vinden, identificeerde CannTrust 101 potentieel geïnteresseerde partijen, waarvan 36 bekende mogelijke bieders. Geen van de 36 deed echter voorstellen. De meest recente poging om investeerders te vinden resulteerde in drie interessebrieven van potentiële kopers, waaruit Marshall Fields werd geselecteerd.

READ  Lewis Hamilton slaat George Russell leeg terwijl woede overkookt na dramatische Nederlandse Grand Prix | F1 | Sport

Het bedrijf kampt met liquiditeitsproblemen sinds het faillissement. Eind januari diende Ernst & Young LLP, de door de rechtbank aangestelde toezichthouder van het bedrijf, een juridisch document in waarin werd geschat dat het kassaldo van CannTrust in de week die eindigde op 6 maart 2022, minder dan $ 800.000 zou bedragen als de verwachte terugbetalingen waren terugbetaald.

Uw tijd is kostbaar. Laat de Top Business Headlines-nieuwsbrief ’s ochtends of’ s avonds gemakkelijk in uw inbox bezorgen. Schrijf je vandaag in.