Het Havenbedrijf Rotterdam en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich grote zorgen over de Russische inval in Oekraïne. De ontwikkelingen rond Oekraïne kunnen grote gevolgen hebben voor de handelsstromen en de energiemarkt, waarschuwen ze.
“Ik werd wakker met een heel ongemakkelijk gevoel”, zegt Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf, bij de toelichting op de jaarcijfers van de haven van Rotterdam, de grootste haven van Europa. De haven van Rotterdam behandelt jaarlijks ongeveer 62 miljoen ton goederen gerelateerd aan Rusland. Dat komt neer op bijna 15 procent van het totaal en is goed voor een waarde van zo’n 30 miljard euro. Het gaat vooral om kolen, ruwe olie en vloeibaar aardgas (LNG). Maar via de Rotterdamse haven exporteert het land ook staal, nikkel en aluminium naar andere delen van de wereld.
Castelein zei dat een verdere escalatie van het conflict grote gevolgen kan hebben. Zo zou Moskou in reactie op sancties de gaskraan naar Europa kunnen dichtdraaien. Castelein waarschuwde dat bij een acute crisis Rotterdam, als essentiële energiehaven, getroffen zal worden en fabrieken in het havengebied mogelijk moeten sluiten vanwege een tekort aan gas. “In een conflictsituatie is energie altijd enorm belangrijk.”
Volgens Castelein is er elders in de wereld onvoldoende LNG beschikbaar om een Russische stop richting Europa te compenseren. Ook de infrastructuur in de Rotterdamse haven is onvoldoende om al dat LNG te verwerken. “Acute verstoringen zorgen altijd voor een probleem. De hele samenleving wordt dan getroffen. Als het echt escaleert, gaat dat pijn doen. Het is niet iets dat aan ons voorbij gaat”, aldus Castelein. Het is moeilijk te voorspellen wat de exacte gevolgen van het conflict zullen zijn, zei hij.
In een gezamenlijke verklaring spraken VNO-NCW en MKB-Nederland van een “grove schending” van de soevereiniteit van Oekraïne door Rusland, waardoor de veiligheid in heel Europa in gevaar komt. “We houden de situatie nauwlettend in de gaten en roepen Nederlandse bedrijven en werknemers die actief zijn in de regio op om zo snel mogelijk in veiligheid te komen”, klinkt het.
De Europese Unie zal naar verwachting later op donderdag aanvullende sancties opleggen tegen Rusland. Dat pakket zal waarschijnlijk veel strenger zijn dan de sancties die twee dagen geleden zijn afgekondigd, aldus de organisaties. VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukten dat bedrijven nooit staan te springen om sancties. Maar nu de internationale situatie zo verslechterd is, is het aan het bedrijfsleven om de door de politiek vastgestelde sanctiepakketten na te leven. De organisaties riepen iedereen op om dat te doen.
De organisaties waarschuwden ook voor tegenacties van Rusland. Deze kunnen complicaties veroorzaken aan de grens of de handel beïnvloeden. Ook ondernemers maken zich zorgen over cyberaanvallen. VNO-NCW en MKB-Nederland informeren ondernemers vrijdag over de actuele stand van zaken.
More Stories
Grip op migratie, vereenvoudigde procedures bovenaan de prioriteiten van de Nederlandse regering volgend jaar: Koningstoespraak
Double Dutch tekent APAC-overeenkomst met Nimbility
Dit weekend staat er een Nederlandse ovenwedstrijd gepland in Crowder State Park