maart 29, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse gasreserve nu op 90% van capaciteit, ruim boven EU-doel van 80%

De Nederlandse gasopslagen zijn voor 90 procent vol en Nederland komt de winter gemakkelijk door, aldus de Gasunie BNR. Daarmee heeft Nederland ruimschoots de Europese doelstelling gehaald om de gasvoorraden op 1 november voor 80 procent gevuld te hebben.

Met de gasopslagen voor 90 procent vol kan Nederland zelfs een strenge winter zonder Russisch gas aan, aldus Gasunie. “De verwachting is dat er deze winter geen gastekort zal zijn”, zegt een woordvoerder tegen de omroep.

Aanvankelijk ging Gasunie ervan uit dat Nederland met een gasvoorraad van 80 procent zonder problemen een winter met een gemiddelde temperatuur van 3,6 graden aan zou kunnen. Gasunie gebruikte de winter van 2005 als model. Op basis van de winters van de afgelopen tien jaar is er volgens BNR één kans op tien dat deze winter erger wordt dan 2005. De laatste winter kouder dan 2005 was in 2013 toen Nederland een gemiddelde temperatuur had van 2,9 graden.

Europese landen begonnen eerder dit jaar met het vullen van hun gasvoorraden, uit angst dat Rusland de levering zou stopzetten als vergelding voor Europa’s steun aan Oekraïne. Die zorgen lijken nu niet ongegrond. Deze week saboteerde iemand twee Russische pijpleidingen in de Oostzee, de Nordstream 1 en 2.

READ  Van Gogh als coach van het Nederlands elftal - Verslag