april 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoe één Nederlands bedrijf de wereldwijde chipindustrie in een wurggreep heeft

Als we het hebben over monopolies in economische zin, is het enige woord dat in ons opkomt OPEC, of ​​de Organisatie van Olie-exporterende Landen. Dit is een organisatie die is opgericht door Iran, Irak, Koeweit, Saoedi-Arabië en Venezuela, landen die ooit de grootste exporteurs van ruwe olie waren.

Door de oprichting van de OPEC konden deze landen in wezen de regels bepalen en, nog belangrijker, de prijzen waartegen ruwe olie aan andere landen zal worden verkocht. Het was en is nog steeds een monopolie in de ware zin van het woord. Maar hoe machtig en allesomvattend de OPEC ook is, ze hebben niet noodzakelijkerwijs een wurggreep op de productie en verwerking van ruwe olie.

Wat siliciumchips betreft, is er echter één organisatie, of beter gezegd één bedrijf, die de volledige controle heeft over de wereldwijde halfgeleiderindustrie. En hoewel Taiwan en China op dit moment misschien wel de grootste chipproducerende landen ter wereld zijn, zouden ze niet zijn wat ze zijn zonder licenties voor essentiële technologie en machines van dit bedrijf.

We hebben het natuurlijk over ASML Holdings, een Nederlandse multinational die tegenwoordig vooral bekend staat om zijn halfgeleideractiviteiten.

Hoe worden halfgeleiders en siliciumchips gemaakt?
Of je het nu hebt over TSMC, NVIDIA, Intel, AMD of een andere techgigant die zijn eigen siliciumchips maakt, ze volgen hetzelfde proces. Al deze chipmakers gebruiken een groot vel silicium, wafers genaamd, die, geloof het of niet, gemaakt zijn met een speciaal soort zand. Fabrikanten snijden deze wafels vervolgens in dunne lagen en kleinere stukjes die vervolgens worden verpakt en geprogrammeerd op basis van hun gebruikssituaties. Zodra dat is gebeurd, worden deze pakketjes met een siliciumchip opgestuurd om in verschillende producten te worden gebruikt.

READ  Nederlanders publiceren eindelijk eerste concept van EU-herstelfondsplannen

De technologie die al deze fabrikanten gebruiken om dat stuk wafel te snijden en te snijden, wordt ultraviolette lithografie genoemd. Nu zijn er verschillende soorten lithografie, die verschillen in hoe fijn of dun een wafel wordt gesneden. In het dagelijkse spraakgebruik wordt dit ook wel proces genoemd en wordt gemeten in nm. Apple zal bijvoorbeeld beginnen met het maken van hun volgende generatie siliciumchips met behulp van het 3nm-proces.

Hoe fijner de plakjes van de wafel die een chipmaker kan snijden, hoe sneller en efficiënter de processor zal zijn. Daarom proberen chipmakers altijd een lager of juist fijner chipmaakproces te kraken.

Maar waar past ASML in dit alles? Welnu, de ultraviolette lithografietechnologie die door al deze chipmakers wordt gebruikt, is eigendom van ASML. Ook de machines die chipmakers gebruiken om de wafels fysiek te snijden en te snijden, zijn vervaardigd door ASML.

ASML heeft het monopolie op EUV, de technologie die wordt gebruikt om siliciumwafels in bruikbare siliciumchips of -processors te snijden. Afbeelding tegoed: ASML

Wat doet ASML?
De nieuwste technologie om siliciumwafels te snijden, wordt EUV of Extreme Ultraviolet-lithografie genoemd. ASML is het enige bedrijf dat de technologie heeft voor het bouwen van machines voor het maken van chips met extreem ultraviolette lithografie, en zoals chipfabrikanten beweren, is EUV de toekomst van het snijden van wafels.

Er is ook een andere methode of technologie om wafels te snijden, genaamd Deep Ultraviolet Lithography of DUV, maar dat is een oudere en minder efficiënte manier om dit te doen. Als we kijken naar ultraviolette lithografie, heeft ASML enige concurrentie van onder meer Canon en Nikon, maar zelfs in een dergelijk scenario heeft ASML ongeveer 62 procent van de markt.

READ  Nieuw leiderschap aan de top van de Nederlandse banding — 4barsrest

Hoewel DUV een oude en inefficiënte methode is, is het nog steeds zo ingewikkeld dat de Chinezen het nog steeds niet hebben kunnen kopiëren en reverse-engineeren, en let wel, China heeft de reputatie van het klonen/reverse-engineeren van enkele van de meest overontwikkelde methoden. producten in de technische geschiedenis. En het is onwaarschijnlijk dat ze EUV binnenkort kunnen kopiëren of reverse-engineeren, zelfs als ze er op de een of andere manier in slagen een van ASML’s machines te bemachtigen.

Het halfgeleidermonopolie Hoe één Nederlands bedrijf de wereldwijde chipindustrie in een wurggreep heeft

Ingenieurs installeren een van de modules van de machines van $ 200 miljoen die chipmakers van ASML kopen om siliciumwafels te snijden en te programmeren. Afbeelding tegoed: ASML

ASML verkoopt zijn EUV-chipslicing-machines voor ongeveer $ 200 miljoen per set, en alle grote chipfabrikanten, waaronder Intel, NVIDIA en TSMC, moeten deze machines kopen voor hun kernfunctionaliteiten. Het Taiwanese TSMC heeft een speciale overeenkomst met ASML omdat zij hun machines vroeger kochten dan Intel, Samsung en andere grote chipfabrikanten. Hierdoor hadden TSMC en bedrijven die hun silicium gebruikten een klein generatievoordeel ten opzichte van hun rivalen.

De heerschappij die Nederland heeft over de wereldwijde siliciumhandel
De Verenigde Staten zijn pas onlangs in de wereldwijde handel in silicium gesprongen – het heeft zich praktisch in de industrie gekocht door TSMC en Intel toe te staan ​​fabrieken in de VS op te zetten tegen hoge subsidies en belastingvoordelen. De reden waarom de VS nu een groter deel van de wereldwijde siliciumindustrie willen, is vanwege China.

Westerse landen, met name de VS, hebben geprobeerd allerlei regels en handelsembargo’s op te leggen aan landen als Japan en Nederland, voornamelijk zodat de Chinezen geen toegang hebben tot EUV-chipmaking, en bij uitbreiding de volgende generatie chips en elektronische apparaten. hardware. . Dit is ook de reden waarom de VS Nederland probeert over te halen om zelf sancties op te leggen aan ASML en te voorkomen dat ze zaken gaan doen met China. Het siert ASML dat ze hun zaken met China hebben onderbroken en geen nieuwe EUV-machines hebben verkocht, maar oude DUV-machines blijven verkopen.

Het halfgeleidermonopolie Hoe één Nederlands bedrijf de wereldwijde chipindustrie in een wurggreep heeft

ASML heeft een paar concurrenten zoals Nikon en Canon, maar ASML heeft 62 procent van de markt in handen. Hun concurrenten gebruiken nog steeds het oudere DUV-lithografieproces, terwijl ASML al de efficiëntere EUV verkoopt en momenteel het next-gen High-NA-EUV-proces ontwikkelt. Afbeelding tegoed: ASML

De Nederlanders hebben echter duidelijk gemaakt dat ze niet zullen buigen voor de eisen van de VS om China een sanctie op te leggen. Liesje Schreinemacher, de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel, heeft volgehouden dat zij besprekingen zal leiden met hun partners zoals Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Duitsland en Frankrijk.

READ  Zoom komt privacyvoorwaarden overeen met Nederlandse ICT inkooporganisatie • The Register

Bovendien werkt ASML al aan een nieuwe generatie lithografiemachines genaamd high-NA-EUV. High-NA-EUV stelt chipmakers in staat om 2nm-processors te maken, wat een belangrijke mijlpaal zal betekenen in de chipproductie.

Lees alle Laatste nieuws, Trending nieuws, Cricketnieuws, Bollywood-nieuws,
India nieuws en Nieuws hier. Volg ons op Facebook, Twitteren en Instagram.