juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlands genot in de grachtenstad

Nederlands genot in de grachtenstad

Toeristen genieten van varen Foto's van de afzetting

Uit de manier waarop het receptiepersoneel van het stijlvolle Hotel Pulitzer aan de gracht in Amsterdam hun wenkbrauwen optrok, naar mij keek en een beetje hoestte, maakte ik op dat ik al de grenzen aan het opzoeken was van de bekende Nederlandse tolerantie en gastvrijheid. Met onuitgesproken woorden (“We zijn niet zo'n hotel, weet je”) zweefde een gedachtebubbel boven zijn hoofd als cannabisrook terwijl hij zichzelf in zijn volle lengte optrok. Maar blijkbaar op grond van een goede training probeerde hij moedig een toon van koele professionaliteit en milde beleefdheid op te roepen, en slaagde hij er zelfs in een vluchtige glimlach te creëren.

'Eh, wat wil je van de coffeeshop,' vroeg hij.

Een zicht op de prachtige grachten van Amsterdam in de schemering

Pas toen begon het besef met het volle vermogen van de Eurail-motor. Ik was in Amsterdam, waar de ‘coffeeshops’ geen cafeïnehoudende dranken serveerden, maar kleine hoeveelheden softdrugs. Toen ik bij de receptioniste informeerde of er een “coffeeshop” was in het beroemde Hotel Pulitzer, genoemd naar de kleinzoon van de legendarische Joseph Pulitzer, liet ik een daverend gegrom horen en had er spijt van – terwijl ik “café” had moeten zeggen. misdaad

Decoderen van 'raambordelen'

Tijdens een rondleiding door Amsterdam vorige maand was ik getuige van een duidelijke poging onder de belanghebbenden van de stad om afstand te nemen van de symbolen van het laissez-faire libertarisme – van drugsgebruik tot prostitutie. Het is voor miljoenen toeristen van over de hele wereld. Na een heerlijk diner in een luxe restaurant in de oude binnenstad van Amsterdam, vroeg ik onze gastheer, Machteld Ligtvoet van Amsterdam Marketing, wat voor entertainment hij na de maaltijd voor ons in petto had. Zou ze, grapte ik, een wandeling regelen door de nabijgelegen rosse buurt, de beroemde 'raambordelen' – die in sommige opzichten worden beschouwd als het 'culturele erfgoed' van Amsterdam?

'Daar heb ik nog nooit van gehoord,' zei McDelt met een stevige tong in de wang. “Ik weet niet waar je het over hebt.” (gelach)

Het maakt deel uit van een voortdurende inspanning om Amsterdam opnieuw uit te vinden door de rosse buurt geleidelijk te 'gentrificeren' en coffeeshops te faciliteren met de nadruk op het hardhandig bestrijden van de misdaad. Plan 1012 (genoemd naar de postcode van het stadscentrum) roept op tot het halveren van het aantal ‘raambordelen’ en coffeeshops in de wijk in tien jaar tijd. Er zijn bestemmingsbeperkingen van toepassing, die de geografische grenzen beperken waarbinnen dergelijke entiteiten mogen opereren. Maar zoals altijd het geval is in deze zaken, verzet een deel van de Amsterdammers zich tegen interventies die het gevoel van tolerantie en respect voor individuele vrijheden van de stad schenden.

READ  De nieuwe Nederlandse ovenkleur van Le Creuset is herfst

Een cultureel centrum

Dat debat zal nog een tijdje voortduren, maar 2013 markeerde een belangrijke mijlpaal in de poging van Amsterdam om zichzelf om te vormen tot het kunst- en cultuurcentrum van Europa. Dat jaar markeerde de 400ste verjaardag van de grachtengordel, het 14 kilometer lange netwerk van waterwegen dat de stad zo kenmerkend definieert en in 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO stond. Langs de grachten werden elegante huizen en zelfs oude pakhuizen en boten omgetoverd tot levende 'musea' met levendige kunst.

Amsterdam in de schemering

Natuurlijk, een land dat beschikt over een rijke traditie van kunstenaarschap, vooral tijdens de 17e-eeuwse Gouden Eeuw, en de thuisbasis is van Rembrandt, Van Gogh en Vermeer, hoeft zijn artistieke reputatie niet moeilijk te verkopen te zijn. We bezochten het Rijksmuseum, dat dit jaar na een uitgebreide renovatie weer open ging, en verwonderden ons over de tentoonstellingen in de European Masters Gallery. Maar ik was daar voor een tentoonstelling van Rembrandts beroemdste werk, De Nachtwacht, waarin een militiegroep zijn nachtelijke vredeshandhavingsrondes uitvoert. Hoe je het kunstwerk ook waardeert, het fascinerende gebruik van licht en schaduw, dat het schilderij een gevoel van beweging geeft, blijft verbazen.

Niettemin werd Rembrandt, ondanks al zijn roem en fortuin, begraven in een ongemarkeerd graf – in de Westerkerk, die we vervolgens bezochten. De liberale protestantse kerk, gebouwd in 1631 in de klassieke Nederlandse Revival-bouwstijl, is spartaans in zijn eenvoud, gebouwd in een tijd van grote welvaart in Amsterdam, zonder glas-in-loodwerk, zelfs niet met een altaar. Maar – en dit gaat over een plek die het liberalisme uitdrukt – werd de kerk een van de locaties voor de kunsttentoonstelling als onderdeel van de Chambres des Canaux-viering ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van de grachtengordel.

READ  Meer dan de helft van de Nederlandse kassen kan worden verwarmd door aardwarmte

Op een ochtend gingen we vroeg naar FloraHolland, aan de rand van Amsterdam, om de spectaculaire “Hollandse Bloemenveiling” te bekijken. Nederland produceert bijna 70 procent van de commerciële bloemenproductie in de wereld, en de veilingen bij FloraHolland zijn een symbool van de Nederlandse 'flower power', waarbij dagelijks 20 miljoen bloemen (en twee miljoen planten) worden verkocht en geveild. De prijzen dalen naarmate de klok tikt, wat de maatstaf vormt voor de bloemenprijzen over de hele wereld. Het magazijn hier is enorm, met arbeiders op gemotoriseerde karren die kratten vol felgekleurde en geurige bloemen vervoeren die binnen enkele uren nadat ze zijn geveild de wereld rond vliegen, nog vers van de boerderij.

Windmolens Balur

Een kleurrijke zonnestormlucht boven Nederland

Het leek zonde om Amsterdam te verlaten zonder de windmolens en dijken te zien, dus reden we bij zonsopgang naar het windmolendorp Janse Schans in de buitenwijken, waar een visuele gemeenschap van dorpelingen windmolenkracht gebruikt om granen, specerijen en pigmenten te malen (wie weet – Rembrandt misschien wel). heb het in het verleden gebruikt).

In het vroege ochtendlicht viel er een lichte regen op ons, en een aanwezige zwarte kat wreef zich tegen onze benen voor tactiel comfort. Vijf kleurrijke windmolens stonden afgetekend tegen de dageraad, als onderwerpen op een schilderij van Ruysdale.

Het is een magisch moment dat veel elementen van een unieke Nederlandse ervaring belichaamt – van water tot windmolens tot de natuurlijke schoonheid die lang geleden de Nederlandse meesters inspireerde. Alsof ik een krachtig psychotropisch middel inhaleerde, werd ik duizelig van vreugde. Maar er was niet genoeg cannabis in de wereld, waardoor ik op dat moment zin had om te handelen.

Informatie

Hoe kom je daar?

KLM (klm.com) en haar codeshare-partner Delta Airlines vliegen wekelijks veertien directe vluchten (van Delhi en Mumbai) naar Amsterdam. Ik vloog in de nieuw geïntroduceerde World Business Class van KLM, compleet met een flatbed en ander luxe comfort. Retourtarieven in business class liggen rond de Rs. Vanaf 186.000. Air India, Etihad en Emirates bieden goedkopere opties, maar elk met één tussenstop.

READ  'Geen getuigen' om MH17-verdachte te betrekken Nederlandse rechtbank verteld - Expat Guide to the Netherlands

Visa

Indiërs die Nederland willen bezoeken hebben een Schengenvisum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen voor toerisme, zakenreizen of gezinsuitjes. Aanvragers moeten een ingevuld visumaanvraagformulier, een geldig paspoort, recente foto's, een reisverzekering, een bewijs van accommodatie en voldoende financiële middelen overleggen. Bovendien zijn een reisschema en een uitnodigingsbrief (indien van toepassing) vereist. Aanvragen kunnen worden ingediend bij VFS Global Centers of bij de Nederlandse Ambassade/Consulaat.

Waar te verblijven?

Ik verbleef in Hotel Pulitzer, een Starwood hotel, een 17e-eeuws grachtenpand uit de gouden eeuw van de Nederlandse geschiedenis. Kamers beginnen bij € 430 per nacht (€ 1 = INR 90 ongeveer), maar kamers met uitzicht op de gracht beginnen bij € 470 per nacht. Het hotel ligt dichtbij de oude binnenstad en op loopafstand van het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het uitgaanscentrum. Zien Website. Amsterdam biedt accommodatie van budget tot ultra luxe.

Wat te zien en te doen

Lopen, fietsen, rondvaarten maken. Amsterdam beschikt over musea van wereldklasse, eigenzinnige festivals, trendy restaurants en een bruisend nachtleven.

Rondleidingen door de stad bieden een verscheidenheid aan rondvaarten: een Vanille-Vanille-cruise van een uur kost € 12,50 en een cruise van 90 minuten kost € 14. Het biedt ook cocktailcruises (€ 35 voor 2 uur) en dinercruises (€ 75 voor 2,5 uur). Kom meer te weten Hier

Het onlangs gerenoveerde Rijksmuseum (open van 9.00 tot 17.00 uur). Volwassenenkaartjes € 22,50 Website) is echter een must-see in de European Masters Gallery. Van Gogh Museum (open van 9.00 tot 17.00 uur) Ticket voor volwassenen € 22,- Website) heeft 's werelds grootste collectie schilderijen van de kunstenaar.

De Amsterdams Lichtfestival Het begint op 6 december en loopt tot 19 januari. Vorig jaar was het festival fantastisch, en dit jaar de Christmas Canal Parade en Light My Ride Parade (met versierde fietsen, skeelers en ruim 500 deelnemers) op 21 december. skateboards).

Belangrijke notitie

Koop een iAmsterdam-kaart (iamsterdam.com), waarmee u gratis rondvaarten, gratis toegang tot musea en gratis toegang tot het openbaar vervoer krijgt, en waarmee u flink kunt besparen. Een 24-uurskaart kost €42, een 48-urenkaart kost €52.