juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een zeldzame Nederlandse Heritage uit 1891 steeg bij de verkoop met 25 cent

Een zeldzame Nederlandse Heritage uit 1891 steeg bij de verkoop met 25 cent

Een zeldzame Nederlandse munt overtrof op 20 mei op een veiling in Europa de geschatte waarde van 1 miljoen dollar.

Een proefkoningin Wilhelmina uit 1891, zilverstuk van 25 cent met lang haar, een van de twee bekende exemplaren en het enige in particuliere handen, bracht € 1.045.500 op, inclusief een kopersvergoeding van 23%. De munt werd verkocht door Heritage Auctions Europe-Cooperative, een dochteronderneming van Heritage Auctions.

De vorige recordprijs die voor een Nederlandse munt werd betaald was € 700.000 ($ 757.190 US), in 2021, ongeveer 1600 goudhoogten (een munt van 8 gulden), en de recordprijs voor een munt uit het Koninkrijk der Nederlanden (1806 tot heden) in 2023 was dit € 200.000 voor een gouden dubbele dukaat uit 1867 (ongeveer $ 217.100 US).

“Deze munt was het coveritem van onze catalogus, maar we hadden een hamerprijs tussen de 300.000 en 400.000 euro verwacht”, zegt Jaco Scheeper, directeur van HA-Europe. Niemand had dit wereldrecord verwacht.

Er kwamen snel biedingen binnen voor de munt, die opende op €300.000 en in slechts twee minuten een record bereikte.

De zilveren munt van 25 cent uit 1891 wordt beschouwd als het hoogtepunt van “koninkrijksmunten”.

Een ander exemplaar van deze munt maakt deel uit van de Nationale Numismatische Collectie van De Nederlandsche Bank.

Dit recordbrekende voorbeeld is wat Scheper 'de heilige graal voor muntenverzamelaars' noemde. RTL-nieuwsSlechts vier eigenaren in de afgelopen eeuw.

Op deze munt is keizerin Wilhelmina afgebeeld, die op deze afbeelding lang haar en een parelsnoer draagt, vandaar de bijnaam van de munt, op 10-jarige leeftijd.

READ  Nederlandse economie groeit de komende 2 jaar trager

Op de achterkant staan ​​de denominatie, de datum, het muntmeesterteken en het muntteken in een eikenhouten krans.

Herkomst van de munt omvat de Virgil Brandt-collectie, die op 17 en 18 mei 1984 door Sotheby's werd verkocht. Bovendien maakte dit stuk ooit deel uit van de collectie van Muntmeester HLA van den Wall Beg, op wiens munt een hellebaard (een bijl gemonteerd op een schacht) is afgebeeld.

Historische achtergrond

De munt kwam na de plotselinge troonsbestijging van prinses Wilhelmina tot koningin.

nov. Op 23 december 1890 stierf koning Willem III in Ballys Head Loo, Apeldoorn.

Het bewind ging over op de 10-jarige prinses Wilhelmina, die op 8 december 1890 door haar moeder Emma tot regentes werd benoemd.

Op 29 november 1890 ontving het Muntcollege van de minister van Financiën de opdracht om een ​​ontwerpvoorstel voor de muntslag te maken en tegelijkertijd een inschatting te maken van het tijdsbestek waarbinnen het slaan zou kunnen beginnen. In mei 1891 verwierf Muntcollege een gipsmodel van de beeldhouwer en medaillewinnaar Ludwig Junger (geboren 1856, overleden 1906).

Jungers ontwerp toont de jeugdige koningin met een parelsnoer als symbool van koninklijke eer; Voor zijn werk ontving hij 300 gulden.

Willem Jacobus Schammer, assistent-graveur bij Rijksmund, kreeg de opdracht om de vleugels naar dit gipsen portret uit te snijden. Schämmer begon zijn werk met stempels voor de gouden munt van 10 gulden en werkte vervolgens aan stempels voor kleinere coupures.

In het 41e rapport van de Munt Board voor 1891 staat: “…Bewijzen werden in de herfst gepresenteerd aan Hare Majesteit de Koningin-Regent, minister van Financiën, die tegen het einde van het jaar haar grote goedkeuring had gegeven aan het nieuwe ontwerp. “

READ  De Nederlandse overheid heeft geen inzicht in de blootstelling van omwonenden aan chemicaliën: Gezondheidsraad

december 1891 Op de 17e werd een bestelling geplaatst voor de vervaardiging van nieuwe matrijzen voor Gulton. De stempels waren eind maart 1892 klaar, dus er werden geen guldenmunten met de datum 1891 geslagen.

De munt van 25 cent uit 1891 ontbreekt in vrijwel alle grote muntenverzamelingen van het Nederlandse Koninkrijk: zelfs koning Farouk van Egypte kon deze koningin niet op Nederlandse munten houden.

Maak verbinding met Coin World:
Schrijf u in voor onze gratis e-nieuwsbrief
Ga naar onze dealergids
Vind ons leuk op Facebook
Volg ons op X (Twitter).
Blijf verbonden op MyCollect – het sociale mediaplatform voor collecties

Of u nu een bestaande abonnee bent of een nieuwe abonnee, u kunt profiteren van geweldige aanbiedingen op tijdschriftabonnementen die digitaal, gedrukt of beide beschikbaar zijn! Of u nu elke week of elke maand uw nummer wilt hebben, er is een abonnement dat aan uw behoeften voldoet.