juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Oekraïne ontvangt 24 Nederlandse F-16 straaljagers tegen doelen in Rusland

Nederland levert 24 F-16 straaljagers aan de Oekraïense luchtmacht voor gebruik tegen doelen in Rusland. Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Brunszlot zei dat er geen Amerikaanse goedkeuring voor nodig is. Net als bij Amerikaanse wapens bleef het gebruik niet beperkt tot het grensgebied bij Charkov.

De F-16 is een Amerikaans product, dus Amerika heeft inspraak in sommige beslissingen. Zo hebben zij de levering van F-16’s aan Oekraïne lange tijd opgeschort. Maar beperkingen op het gebruik ervan door Oekraïne zijn ‘nooit besproken’, zei Bruns Slott na overleg met zijn NAVO-collega’s in Praag.

De vertrekkende minister sprak eerdere berichten tegen dat de VS dit zouden goedkeuren. De VS geven Oekraïne met tegenzin meer ruimte om Amerikaanse wapens aan de grens te gebruiken. Voorlopig geldt dit alleen voor het nieuwe front bij Charkov.

De tweede stad van Oekraïne ligt dicht bij de Russische grens. Rusland heeft Charkov van achter de grens gebombardeerd en heeft daar tot nu toe relatief ongehinderd troepen gemobiliseerd voor zijn nieuwe offensief.

Het overleg met het Amerikaanse Bruinsslot was normaal binnen de zogenaamde gevechtsalliantie. Nederland, Denemarken, België en de Verenigde Staten coördineren de levering van F-16’s aan Oekraïne. België bevestigde ook dat de Amerikanen geen nationale limieten hadden gesteld aan het gebruik van Oekraïense apparatuur.

Oekraïne verwacht dat dertig Belgische F-16’s alleen tegen doelen in Oekraïne zullen worden ingezet. België bepaalt deze voorwaarden zelf. Nederland en Denemarken erkennen alleen Oekraïne in het internationaal recht. Rusland mag bijvoorbeeld geen burgerdoelen aanvallen.

“Voor de F-16’s geldt het principe dat je op Russisch grondgebied kunt opereren in een zelfverdedigingsomgeving”, zegt Bruns Slott. Het is “net als alle andere wapens” die door Nederland worden geleverd.

READ  Is er iets om over te praten? Deze Nederlandse hackers moet je ze vertellen