april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het Novavax Covid-vaccin krijgt mogelijk vrijdag Nederlandse goedkeuring als alternatief voor mRNA

De Gezondheidsraad adviseerde volwassenen die nog niet tegen Covit-19 zijn ingeënt en die zich verzetten tegen het gebruik van vaccins op basis van nieuwe MRNA-technieken, de mogelijkheid te bieden om een ​​nieuw vaccin van Novax te kiezen. MRNA-vaccins van Pfizer/Bioendech en Moderna worden veel gebruikt in Nederland, en hoewel MRNA het afgelopen decennium is ontwikkeld in menselijke experimenten, blijven sommigen zich zorgen maken over geruchten dat het DNA zou kunnen infecteren of vruchtbaarheidsproblemen zou kunnen veroorzaken.

In de adviesnota die de Raad aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft gestuurd, is een positief advies uitgebracht voor het gebruik van het Novavax-vaccin, Nuvaxovid, in Nederland. De Zhang zegt het advies van de Gezondheidsraad te bestuderen en vrijdag een besluit over Nvoksovit naar de tweetcamera te sturen. Nederland heeft al ingestemd met de aankoop van 840.000 doses van het Novavox-vaccin.

De Europese Commissie heeft het vaccin maandag op de Europese markt toegelaten, na een positief besluit van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens medische experts werd vastgesteld dat het veilig en effectief genoeg was. Een nadeel is dat nog niet bekend is hoe effectief dit vaccin zal zijn tegen de omigran-variant van het virus dat in Nederland heerst.

Novavox zei woensdag dat uit eerste onderzoek blijkt dat het vaccin met twee doses effectief is tegen de Omigran-variant. Degenen die vóór de infectie waren gevaccineerd, vertoonden positieve immuniteit tegen Omigran na het ontvangen van de booster-injectie. Wel zei de Gezondheidsraad te verwachten dat het vaccin tegen de nieuwe variant minder effectief zal zijn. Tot nader order adviseerde de Raad om degenen die niet gevaccineerd zijn eerst de Pfizer / Bioentech en Modern vaccins te geven.

READ  Gedeelte luchtruim vanaf vrijdag gesloten tijdens Nederlandse etappes wielerwedstrijd La Vuelta

Er zijn twee doses Nuvaxovid nodig voor ten minste drie weken gescheiden opnamen. Bijwerkingen zijn meestal mild en 60 tot 90 procent van de vaccins is effectief in het voorkomen van ernstige ziekten veroorzaakt door verschillende eerdere varianten van het coronavirus die zich verspreiden wanneer het medicijn wordt ontwikkeld.

Het vijfde coronavaccin dat in Europa wordt gebruikt, is nouxavit. Dit is anders dan de andere vier vaccins die al zijn goedgekeurd. Naast MRNA-vaccins laat Europa vectorvaccins van Jansen en AstraZeneca op de markt. Het Novavax-vaccin daarentegen is gebaseerd op eiwitten, waardoor het lijkt op SARS-CoV-2 spike-eiwit. Het stimuleert de reactie van het immuunsysteem.

MRNA-vaccins gebruiken de genetische code van het coronavirus om het immuunsysteem te activeren. Vaccins van AstraZeneca en Janssen gebruiken het geneutraliseerde verkoudheidsvirus, dat ook een deel van de genetische code bevat om het immuunsysteem te laten functioneren. Beide kunnen een combinatie van zeer zeldzame gevallen van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes veroorzaken.

Sommige deskundigen zijn van mening dat dit vaccin sommigen kan helpen overtuigen die nog niet zijn gevaccineerd. Dunn De Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), zei eerder deze week dat er “interesse in nieuwe technologie” was tot enige scepsis.

Valneva concurreert om EMA-goedkeuring met een ander vaccin dat meer traditioneel is ontwikkeld met een geïnactiveerde vorm van het coronavirus. De Zhang zei dat Nederland zich ertoe heeft verbonden 10.000 doses van het vaccin te kopen, eraan toevoegend dat “het heel gemakkelijk is om er meer van te bestellen.” Ook vroeg hij het RIVM om te bepalen hoeveel Nederlanders wachten op dit “klassieke” vaccin.

READ  Nederlandse studentes gearresteerd nadat lijst online werd gedeeld