maart 20, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Roddels, klysma’s en blind dates: drie Nederlandse wetenschappers winnen Ig Nobel-prijzen

Een Maya-pot. Foto: Metropolitan Museum

Drie Nederlandse wetenschappers zijn dit jaar erkend bij de Ig Nobel-prijzen, de naam die wordt gegeven aan jaarlijkse parodieprijzen voor wetenschappelijke prestaties die ‘mensen aan het lachen maken en vervolgens aan het denken zetten’.

Mariska Kret van de Universiteit Leiden was een van de teams die de prijs voor toegepaste cardiologie won bewijs gevonden dat wanneer nieuwe stellen elkaar ontmoeten op een blind date en zich tot elkaar aangetrokken voelen, hun hartslag synchroon loopt.

‘Ik was heel blij met het nieuws’, zegt de professor, die een deel van het onderzoek op festivals als Lowlands deed, tegen de Volkskrant. ‘Ik ken een aantal eerdere Nederlandse winnaars en die kregen veel aandacht.’

Gepensioneerd hoogleraar Peter de Smet en collega Nicholas Hellmuth kregen de prijs voor kunstgeschiedenis hun onderzoek die liet zien Oude Maya’s gebruikten klysma’s om high te worden. Het onderzoek dateert eigenlijk al van 1986. ‘Toen ik de post kreeg dacht ik dat het spam was’, zegt De Smet tegen de krant.

VU sociaal psycholoog Paul van Lange maakte deel uit van het team dat de Ig Nobel voor de vrede mee naar huis nam een algoritme ontwikkelen om roddelaars te helpen beslissen wanneer ze de waarheid moeten vertellen en wanneer ze moeten liegen.

‘Ik hou van wat ik doe, dus wat je ook zegt over de prijs zelf, we hebben het er nu over. En daar hou ik wel van’, zegt hij tegen de Volkskrant.

Eerdere Nederlandse winnaars zijn onder meer onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven die vorig jaar de hoofdprijs voor natuurkunde wonnen voor hun onderzoek naar hoe mensen voorkomen dat ze elkaar tegenkomen in menigten.

READ  'Nederlandse paprikazendingen konden leemte niet opvullen'

En in 2020 kreeg een Nederlands-Belgisch team van wetenschappers een Ig Nobel voor de diagnose van een aandoening waarbij mensen rood zien als ze anderen horen kauwen, snurken of niezen.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Dat kan via Ideal, creditcard of Paypal.