april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

400 jaar oud Nederlands kunstwerk gevonden in Blue Mountains bij Woodford Academy | Blue Mountains Gazette

Bij een woning in de NSW Blue Mountains is een 400 jaar oud Nederlands schilderij “één op de miljoen” gevonden dat mogelijk tot 5 miljoen dollar waard is.

Het werk, Still Life genaamd, bevond zich onlangs in de door de National Trust of Australia beheerde Woodford Academy tijdens een restauratieproject.

De 17e-eeuwse olieverf toont een uitbundig tafeldecor dat typerend is voor de Nederlandse Gouden Eeuw en zou zijn geschilderd door Gerrit Willemz Heda.

Sommige experts zijn echter niet overtuigd en denken dat het een samenwerking is met zijn beroemde vader, de Nederlandse meester Willem Claesz Heda, wiens werken doorgaans in de miljoenen dollars worden getaxeerd.

“Om een ​​authentiek 17e-eeuws schilderij te vinden in mijn voorraadkamer bij de National Trust was meer dan opwindend, ik was buiten adem”, zei collectiemanager Rebecca Pinchin zondag.

“Dit is een opmerkelijk ontdekkingsverhaal, dat ons door een aantal jaren heeft meegenomen op een reis, waarbij we het werk hebben samengevoegd en gevalideerd door deskundig advies en technologie.”

Mevrouw Pinchin zei dat het vinden van de handtekening van de kunstenaar “voelde als een kans van één op een miljoen”.

De National Trust zegt dat het mogelijk is dat Alfred Fairfax, neef van James Fairfax, de oprichter van de Sydney Morning Herald, het schilderij naar Woodford heeft gebracht.

Alfred Fairfax was een succesvol zakenman en kocht het gebouw in 1868.

Kunst verzamelen was in die tijd een populair tijdverdrijf voor de rijken en Nederlandse werken van “Oude Meesters” waren in de mode.

“Australië en Nederland delen blijvende banden van vriendschap en familie”, zei premier Scott Morrison zondag.

Hij zei dat de twee landen ook doorgingen met het nastreven van waarheid, gerechtigheid en verantwoording voor het neerhalen van MH17 en stonden samen ter ondersteuning van Oekraïne.

Het schilderij Stilleven wordt op 14 mei tentoongesteld in de Woodford Academy als onderdeel van het Australian Heritage Festival 2022.

De Nederlandse Gouden Eeuw weerspiegelt een tijdperk in de geschiedenis van ongeveer 1588 tot 1672 toen de Nederlandse handel, wetenschap en kunst, en het Nederlandse leger dominant waren in Europa.

Australische Associated Press