november 29, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlanders verlengen verblijfsvergunning niet voor niet-Oekraïenen die oorlog ontvluchten – EURACTIV.com

Nederland verlengt de verblijfsvergunning niet voor niet-Oekraïenen die voor hun vertrek uit Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning hadden.

De Nederlanders verlengen verblijfsvergunningen niet aan iedereen die vanuit Oekraïne naar Nederland is gekomen en daar een tijdelijke verblijfsvergunning heeft gekregen voor werk of onderwijs.

De regering kondigde aan dat om “de lasten voor gemeenten te verlichten”, de EU-richtlijn voor tijdelijke bescherming, die de rechten waarborgt van degenen die het blok vanuit Oekraïne zijn binnengekomen, voor hen niet meer van toepassing.

Volgens de regering wordt de EU-richtlijn gebruikt door sommige derdelanders met een tijdelijke vergunning in andere EU-landen die mogelijk niet kwalificeren als “niet veilig in eigen land”.

Rregio’s, gemeenten en de Immigratie- en Naturalisatiedienst zien een sterke toename van het aantal onderdanen van derde landen dat het land binnenkomt via andere EU-landen.

“Het is absoluut noodzakelijk dat we bescherming bieden aan mensen die niet veilig zijn in hun eigen land. Tegelijkertijd willen we gemeenten niet overbelasten. Deze verschuiving in het beleid stelt ons in staat om ons te concentreren op het bieden van accommodatie en diensten aan de mensen die ze nodig hebben,” zei hij Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg.

in 2021, 250,792 mensen immigreerden naar Nederland – 29.939 meer dan het jaar ervoor, maar ongeveer 19.000 minder dan in 2019. De daling in 2020 was te wijten aan de reisbeperkingen van COVID-19, maar het aantal is blijven stijgen nu de beperkingen zijn opgeheven.

De maatregel geldt niet met terugwerkende kracht, wat betekent dat iedereen die vóór 19 juli rechtmatig in Oekraïne woonde en in de Basisregistratie Personen stond, tot 4 maart 2023 beschermd blijft door de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn.

READ  Nederlandse regering verlengt oudejaarsavondlockdown

(Sofia Stuart Leeson | EURACTIV.com)