december 9, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

EUROPA GAS-VK-prijzen stijgen, Nederlandse markt gemengd in afwachting van terugkeer Nord Stream

De Britse gasprijzen stegen woensdagochtend met een onderbevoorrading van het systeem, terwijl de Nederlandse prijzen gemengd waren in een markt die nerveus wachtte op nieuws over Nord Stream 1, aangezien het onderhoud donderdag zal eindigen.

Het Britse day-ahead contract steeg met 36 pence tot 230 pence per therm om 0913 GMT, terwijl het intra-day contract met 38 pence steeg tot 225 pence per therm.

Handelaren zeiden dat de vraag naar gas hoog was vanwege de verwachting van een lagere productie van de windparken in het land.

De piekproductie van windenergie wordt voorspeld op 6,5 gigawatt (GW) op woensdag, dalend tot 5,5 GW op donderdag vergeleken met een totale gemeten capaciteit van ongeveer 20 GW, zo blijkt uit gegevens van Elexon.

“De windsnelheden dalen in de tweede helft van deze week tot onder de seizoensnormen in Noordwest-Europa”, zeiden analisten van Refinitiv in een dagelijkse onderzoeksnota.

Het Britse gassysteem was woensdag 17 miljoen kubieke meter onderbevoorraad, zo bleek uit gegevens van het National Grid.

Op de Nederlandse markt waren de prijzen gemengd.

Het gascontract voor de eerste maand daalde met 2,30 euro tot 159,80 euro per megawattuur (MWh). Het day-ahead contract steeg met 5,47 euro tot 157,07 euro/MWh

Analisten bij Engie zeiden dat de markt “een wachtpositie inneemt in het licht van onzekerheid over de herstart van Nord Stream 1-stromen morgen”.

De belangrijkste transportroute voor Russisch gas is sinds 11 juli offline vanwege onderhoud dat naar verwachting donderdag wordt beëindigd.

Er zijn echter zorgen dat dit kan worden uitgebreid met Italiaanse en Duitse regeringen die waarschuwen dat het door Moskou als voorwendsel kan worden gebruikt om minder gas naar Europa te blijven sturen.

READ  VOC reist naar halve finale Nederlandse T20 Cup

De Russische president Vladimir Poetin zei woensdag laat dat de capaciteit van de pijpleiding, die voorafgaand aan het onderhoud tot 40% was teruggebracht, verder zou kunnen worden verminderd als gevolg van de trage voortgang in het onderhoud van apparatuur.

Op de Europese koolstofmarkt daalde het benchmarkcontract met 1,82 euro tot 81,80 euro per ton.
Bron: Reuters (Rapportage door Susanna Twidale; redactie door Nina Chestney)