mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Max Verstappen nam de leiding in het kampioenschap over van Lewis Hamilton

Max Verstappen nam de beste poolpositie voor de Nederlandse Grand Prix en stuurde zaterdag zijn Oranje Leger-fans enthousiast. Toen bracht een DJ luide dansmuziek uit terwijl ze genoten van het optreden van Verstappen en de strandzon bereikten. Ze kwamen hem in uitstekende vorm bezoeken, bood hij aan. In de laatste ronde van de Red Bull-coureur was het genoeg om Mercedes-superster Lewis Hamilton in .04 seconden en zijn teamgenoot Voltaire Potas.034 te verslaan. Toen de in oranje geklede fans van Verstappen stonden te brullen, stak hij het hoofdtribunegebied over en bereikte de zevende pole van de voorsprong van zijn seizoen – vier meer dan Formule 1-recordhouder Hamilton.

“Ongelooflijk, we vlogen vandaag”, zei Verstappen. “Het is een geweldig gevoel om hier de poolpositie te krijgen. Het publiek is ongelooflijk.”

Verstappen Potas nam de leiding in 3 seconden en Hamilton in .35 na hun eerste runs. Ze gingen allemaal door naar hun tweede etappe en Verstappen deed genoeg voor zijn 10e carrièrepole en zesde in de laatste zeven races.

Hamilton verloor zijn 102e voorsprong, maar nam zondag een voorsprong van drie punten op Verstopen met als doel zijn 100e F1-record te behalen.

“Het is een moeilijke ronde om in te halen”, zei Hamilton. “Er komt strategie bij kijken.”

Met een snelheid van 4,3 kilometer (2,7 mph) verraste Sandwort Hamilton met zijn hoge oeverbochten.

“Wat een plek voor ons om te racen”, zei Hamilton. “Dit is een geweldige route. Ik hou erg van ouderwetse rondjes. Het is ongewoon om te rijden.”

In de voorgaande drie races verliet Hamilton het Britse GB met een gevaarlijke pre-actie en stuurde Verstappen, de Nederlandse fans begrepen het eindelijk en applaudisseerden nadat hij sprak.

READ  Gedoemde fusie biedt Celtic en Rangers Premier League-lessen als Nederlandse giganten in BeNeLiga-project

“Allereerst, aan alle Oranje-fans, aan alle Nederlandse fans, wat een prachtige plek, wat een prachtig nummer”, zei Hamilton. “Max heeft een geweldige ronde gereden. Ik was er heel dichtbij. Hopelijk biedt dit nummer een geweldige kans.”

Hoewel het smalle ontwerp van het circuit moeilijk in te halen is, stellen veel hogesnelheidsbochten Hamilton in staat hem over te steken als hij dicht genoeg bij Verstappen kan komen.

“Het wordt geen rechte race”, zei Verstappen, die uitkijkt naar zijn zevende overwinning van het seizoen en 17e algemeen. Hij leidde Hamilton tot nu toe naar 6-4 in overwinningen.

In het eerste deel, dat kwalificeert als Q1, werden Ferrari-coureurs Charles Leklerk en Carlos Science Jr. derde met Verstappen. Zijn Red Bull-teamgenoten Sergio Perez en Aston Martin Sebastian Vettel, de viervoudig F1-kampioen, waren een van de vijf coureurs die werden uitgeschakeld omdat ze zich terugtrokken in vijf auto’s.

De fans van Verstappen juichten opnieuw toen hij Q2 voor Leclerc overtrof.

“Ze werden gek toen ik het kasteel overstak”, zei Verstaben. “Het is ongelooflijk om zoveel oranje te zien.”

Enkele minuten voor het einde van de sessie ging een rode vlag de lucht in en gleed Williams-coureur George Russell – die volgend jaar naar Mercedes rijdt – achteruit van de baan.

“Ik duwde het zo hard in de laatste bocht”, vertelde Russell zijn team op de radio. “Sorry daarvoor.”

Binnen enkele minuten na de herstart in Q2 verloor Williams-coureur Nicholas Latifi de controle en kwam er opnieuw een rode vlag uit toen hij in botsing kwam met een bandenmuur.

READ  Een nieuw rapport heeft uitgewezen dat een Nederlandse trein 'de snelheidslimiet heeft overschreden' voordat hij in botsing kwam met een walvissculptuur

Eerder had Verstappen een snelle tijd in de derde en laatste training voor Postas en Hamilton.

Ferrari, de auto van Science Jr. verliet de baan met hoge snelheid in bocht 3 en paste zich aan op de kwalificatietijd, 20 minuten na de sessie, nadat hij tegen de crashobstakels was geleund.

De P3 zag McLaren-coureur Lando Norris en Haas-coureur Mick Schumacher het grind ingaan, terwijl Leklerk laat in actie kwam toen hij scherp zwenkte om twee auto’s te ontwijken.

De race keerde voor het eerst sinds 1985 terug naar Sandwort en Nederland. Zo’n 65.000 fans met corona-viruscontroles vulden de tribunes met 67% capaciteit. Iedereen moet naar binnen en de Coronapas laten zien.

Alles lezen Recent nieuws, Belangrijk nieuws En Corona virus berichten Hier