Politiek

Vrees voor meer en hogere boetes


DEN HAAG - Door dat de gemeente zelf boetes gaat innen die door gemeentelijke handhavers zijn uitgeschreven, biedt dit de mogelijkheid meer en hogere boetes uit te schrijven, bijvoorbeeld bij rommel op straat gooien of fietsen waar het niet mag. Uit onderzoek blijkt echter dat burgers willen dat handhavers vooral dienst- en hulpverlenend zijn in geval van overlast.


GroenLinks vraagt zich dan ook in hoeverre dit met elkaar rijmt. Fractievoorzitter Arjen Kapteijns:De gemeente Den Haag gaat zelf boetes innen die door gemeentelijke handhavers worden uitgeschreven. Het college geeft aan dat dit mogelijkheden geeft om meer en hogere boetes uit te schrijven, bijvoorbeeld bij rommel op straat gooien of fietsen waar het niet mag. Uit onderzoek blijkt echter dat burgers willen dat handhavers vooral dienst- en hulpverlenend zijn in geval van overlast. GroenLinks vraagt zich dan ook in hoeverre dit met elkaar rijmt. Fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “Hogere boetes zijn in veel gevallen geen oplossing voor het voorkomen van overlast. Handhavers moeten vooral mensen aanspreken op hun gedrag en in gesprek blijven. Sneller en meer bekeuren leidt vaak alleen maar tot meer onbegrip.”

Nu wordt het innen van boetes door het Rijk gedaan en krijgt de gemeente een deel van het geld terug. GroenLinks vraagt zich af wat de voordelen zijn om dit nu zelf te gaan doen. “Handhaving en het opleggen van boetes kost veel geld en de maatregel zal dan ook hoogstens kostendekkend zijn” aldus fractievoorzitter Arjen Kapteijns. “We moeten niet hebben dat er straks quota’s gehaald moeten gaan worden omdat het ons anders geld gaat kosten; daar wordt de burger ook niet beter van.”


TIP DE REDACTIE


 DE KRANT VAN DEZE WEEK

POLL

Wat merkt u van de werkzaamheden aan de Kijkduin-Houtrust route?

Stemmen Bekijk resultaten

AGENDA