juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Joanna Yeates’ moordenaar Vincent Tabak verplaatst naar gevangenis met lager risico na mislukte overdracht naar Nederlandse gevangenis

De moordenaar van lerares Joanna Yeates is overgebracht naar een gevangenis met een lager risico – na het indienen van een geheim verzoek om overplaatsing om zijn straf in Nederland uit te zitten, kan MailOnline onthullen.

Vincent Tabak, 44, is overgebracht naar HMP Winchester vanuit de maximaal beveiligde Wakefield-gevangenis, waar hij het grootste deel van zijn tijd vastzit sinds de kerstmoord op zijn buurman.

De overdracht betekent dat hij een rustiger leven in de gevangenis zal hebben, maar niet zo gemakkelijk als wanneer hij erin was geslaagd om naar Nederland te verhuizen – waar hij vorig jaar zou zijn overgeplaatst.

In plaats daarvan werd hij een paar maanden geleden van Yorkshire naar Winchester overgebracht, waar hij samen met een beruchte kindermoordenaar zal worden vastgehouden.

Dubbele moordenaar Colin Pitchfork, 61, wordt opgesloten in de Victoriaanse gevangenis nadat hij is teruggeroepen voor het benaderen van jonge vrouwen.

Vincent Tabak, die in 2010 de 25-jarige Joanna Yates vermoordde, is overgebracht naar HMP Winchester vanuit de zwaarbeveiligde Wakefield-gevangenis waar hij onlangs vastzat. De in Nederland geboren moordenaar verzocht om overplaatsing naar Nederland onder de Prisoner Transfer Scheme, maar de Britse gevangenisdienst blokkeerde de overdracht

Een bron zei: ‘Tabak is een voorbeeldige gevangene geweest sinds hij werd veroordeeld.

‘De beslissing is genomen om hem over te plaatsen naar een lagere beveiligde gevangenis omdat hij niet als een groot risico wordt beschouwd.

‘Winchester is echter geen pretje, want het is een gevangenis uit het Victoriaanse tijdperk met enkele problemen.

‘Er zijn daar ook wat onsmakelijke karakters.’

READ  FEYENOORD 3-2 MARSEILLE: Oranje wint spannende heenwedstrijd in halve finale Europa Conference League

Tabak werd in oktober 2011 veroordeeld voor het afknijpen van de 25-jarige Joanna in haar flat in Bristol in december 2010.

Haar lichaam werd op eerste kerstdag een paar kilometer buiten de stad gevonden door een stel dat hun honden uitliet.

De landschapsarchitect was acht dagen eerder vermist nadat hij met vrienden had genoten van een drankje in de pub Bristol Ram.

Tabak probeerde in eerste instantie verhuurder Christopher Jeffries, die werd gearresteerd op verdenking van moord, te betrekken.

Hij was volkomen onschuldig en werd uiteindelijk vrijgelaten door de politie.

Yeates werd vermoord door haar buurman, Tabak, die aanvankelijk hun huisbaas, Christopher Jeffries, erbij betrokken had, die door de politie werd gearresteerd maar vervolgens volledig onschuldig bleek te zijn.

Yeates werd vermoord door haar buurman, Tabak, die aanvankelijk hun huisbaas, Christopher Jeffries, erbij betrokken had, die door de politie werd gearresteerd maar vervolgens volledig onschuldig bleek te zijn.

Tabak is op 20 januari 2011 gearresteerd. Hij woonde met zijn vriendin in de flat naast Joanne.

Bristol Crown Court kreeg te horen dat Tabak in verband werd gebracht met de moord op Joanne.

Tabak pleitte schuldig aan doodslag, maar ontkende moord.

Een jury vond hem schuldig aan moord met een uitspraak van 10 tegen twee meerderheid.

Hij kreeg een minimumstraf van 20 jaar, maar probeerde die te ontwijken door naar een gevangenis in Nederland te verhuizen.

MailOnline kan onthullen dat de in Nederland geboren moordenaar zich in 2016 heeft aangemeld voor de Regeling Gevangenenoverdracht.

Volgens de regels kan de voormalige ingenieur een aanvraag indienen om te worden overgeplaatst naar een gevangenis in zijn geboorteland nadat hij de helft van zijn straf in het VK heeft uitgezeten.

Maar het ministerie van Justitie wees het verzoek af omdat hij mogelijk vervroegd vrijkomt.

READ  Collins koopt Nederlandse thermoplast voor onbekend bedrag | Nieuws

De Nederlanders zullen Tabak eerder vervroegd vrijlaten na zijn minimale termijn van 20 jaar.

In het VK worden beruchte moordenaars zelden de eerste keer voorwaardelijk vrijgelaten.

In 2015 werd Tabak veroordeeld voor een reeks zedendelicten nadat de politie zijn laptop in beslag nam als onderdeel van het onderzoek naar Joanna’s dood en 145 onfatsoenlijke afbeeldingen van kinderen vond die erop waren opgeslagen.

Hij kreeg een gevangenisstraf van 10 maanden, gelijktijdig met zijn levenslange en minimale straf.

De politie zei dat de vervolging nodig was om de reikwijdte van Tabaks overtredingen te onderstrepen.

Volgens de laatste inspectie van de gevangenis lopen Tabak en Pitchfork waarschijnlijk ‘risico’ op geweld als zedendelinquenten.

HMP Winchester, waar Tabak naartoe wordt overgebracht, is volgens inspecteurs 'aanzienlijk vergroot' door geweld en de veiligheid in de gevangenis blijft een 'grote zorg'.  Volgens de laatste inspectie van de gevangenis loopt Tabak waarschijnlijk het risico van geweld als zedendelinquent, net als zijn celgenoot, Colin Pitchfork, daar opgesloten nadat hij was teruggeroepen voor het benaderen van vrouwen

HMP Winchester, waar Tabak naartoe wordt overgebracht, is volgens inspecteurs ‘aanzienlijk vergroot’ door geweld en de veiligheid in de gevangenis blijft een ‘grote zorg’. Volgens de laatste inspectie van de gevangenis loopt Tabak waarschijnlijk het risico van geweld als zedendelinquent, net als zijn celgenoot, Colin Pitchfork, daar opgesloten nadat hij was teruggeroepen voor het benaderen van vrouwen

In oktober vorig jaar zei het dat de gevangenis een ‘onderliggende vluchtige atmosfeer’ had, veel ‘gevangene-op-gevangenisgeweld’ en een ernstig rattenprobleem.

Het rapport voegde toe: ‘Hun gevangenisoefenterrein wordt over het hoofd gezien door B-vleugel en de gevangenen schreeuwen beledigingen en gooien af ​​en toe dingen naar de kwetsbaren tijdens de oefenperiode van A-vleugel.

‘Dit is een constant probleem met een aantal A Wing-gevangenen die consequent weigeren naar buiten te gaan.’

Pitchfork werd in 1988 gevangen gezet voor de verkrachting van en moord op Lynda Mann en Dawn Ashworth in 1986, beiden 15 jaar.

READ  Het Chinese ministerie van Defensie noemde het Nederlandse scheepsincident ‘gruwelijk’.

Een woordvoerder van de Gevangenisdienst zei: ‘Buitenlandse delinquenten mogen hun straf alleen in hun thuisland uitzitten als we er zeker van zijn dat ze voor een gepaste tijd achter de tralies zullen worden vastgehouden.’