juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse sekswerkers krijgen nieuwe online tool om geweld te signaleren – Science & Tech

Agence France-Presse

Den Haag, Nederland
di 26 april 2022

2022-04-26
10:55
0
22dc95a23fb944820adae5904f690f11
2
Wetenschap en technologie
rosse buurt, Nederland, Amsterdam, sekswerkers, geweld, geweld tegen vrouwen
Vrij

Nederland lanceerde op 20 april een nieuwe online rapportagetool om sekswerkers te beschermen tegen gevaarlijke klanten, een actie die wordt ondersteund door het ministerie van Justitie om de veiligheid in de industrie te verbeteren.

Ugly Mugs NL is een online platform opgericht door Soa Aids Nederland, een Nederlandse stichting die seksueel overdraagbare aandoeningen en aids wil voorkomen, en de Nederlandse Vereniging van Sekswerkers (PROUD), de grootste organisatie die sekswerkers vertegenwoordigt.

“Op dit platform kunnen sekswerkers elkaar waarschuwen voor agressieve en gevaarlijke klanten”, zegt de website van Ugly Mugs NL.

“Als sekswerker kun je het platform gebruiken om nieuwe klanten te checken. Ook kun je meldingen ontvangen als er een gevaarlijke klant in jouw buurt actief is.”

Ook kan de website sekswerkers helpen bij het melden van misstanden bij de politie.

Uit onderzoek van Soa Aids en PROUD blijkt dat 97 procent van alle sekswerkers in Nederland geweld heeft meegemaakt, aldus Ugly Mugs NL.

Het 49-pagina’s tellende rapport, uitgebracht in 2018, zegt dat ongeveer 78 procent werd blootgesteld aan seksueel geweld, 60 procent aan fysiek geweld en 58 procent aan financieel geweld, wanneer klanten hun geld stalen of weigerden te betalen voor verleende diensten.

“De grootste categorie plegers van geweld tegen sekswerkers zijn cliënten. Dit geldt voor alle vormen van geweld”, aldus het onderzoek, waaraan ruim 300 sekswerkers deelnamen en dat werd gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Justitie.

READ  EUROPA GAS-Nederlandse prijzen omlaag ondanks stopzetting Nord Stream, bedreigingen Poetin

Nederland legaliseerde prostitutie in 2000. Sekswerkers moeten zich inschrijven bij de lokale kamer van koophandel en inkomstenbelasting betalen.

De rosse buurt van Amsterdam, in het Nederlands De Wallen genoemd, is een belangrijke toeristische trekpleister.

Maar de toenemende misdaad en het enorme aantal bezoekers hebben bijgedragen aan enorme problemen in het gebied, dat ooit door de politie een “vierkante kilometer ellende” werd genoemd.

Burgemeester Femke Halsema noemde eerder “verstorend gedrag en een respectloze houding ten opzichte van de sekswerkers in de ramen” als belangrijkste problemen, samen met een “grote toename van illegale, ondergrondse prostitutie”.

Lokale autoriteiten hebben zelfs plannen geopperd om de rosse buurt te verplaatsen, maar de suggestie heeft gemengde reacties gekregen.

De sector is ook hard getroffen door de uitbraak van het coronavirus, waardoor deze op het hoogtepunt van de pandemie maandenlang moest sluiten.

Het Nederlandse platform is gebaseerd op het Britse National Ugly Mugs-platform, dat in 2012 werd gelanceerd.