april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlands overheidsbeleid moet veranderen, zeggen burgemeesters in hulproep

De burgemeesters van zo’n 30 steden hebben in een noodkreet het kabinet gevraagd om op basis daarvan het coronavirusbeleid aan te passen. Er zit geen logica in het huidige beleid. Dat legt veel druk op burgers en gemeenten, schrijven burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam) en Paul Depla (Preda) mede namens hun collega’s in een commentaar op de Volkskrant.

Volgens de auteurs belasten de tijdelijke maatregelen van de overheid de tolerantie en het vertrouwen van het lokale bestuur enorm. “Het is volgens de wet echt onmogelijk, maar onwenselijk om burgers te dwingen te geloven in de juistheid van repressieve maatregelen. De macht wordt verder vervormd.”

“Daarom dringen we er bij het kabinet en de Tweede Kamer op aan om het corona-virusbeleid te heroverwegen”, schreven de ondertekenaars. “Als burgemeesters kiezen we er vaak met grote meerderheid voor om kabinetsactiviteiten uit te voeren met de middelen die we hebben. We willen niet dat chaos escaleert of woede escaleert.”

Burgemeesters hebben de afgelopen weken meerdere keren in opstand moeten komen tegen hun burgers, waarbij eerst de afdeling horeca en daarna de afdeling cultuur worden opengesteld tegen de regels tegen de corona-activiteit. Toen verschillende burgemeesters aanvankelijk zeiden overrompeld te zijn door het protest, herinnerde het kabinet hen meteen aan hun verantwoordelijkheid om de regels te handhaven en dat de regels voor iedereen gelden.

READ  Nederlandse spits Povato naar Monaco