mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘Ik kan er nog steeds niet aan wennen hoe hard Nederlanders spreken’

Foto: Isa de Zhang

Christoph Hajos (45) is singer-songwriter en leadzanger van The Unbeaten Trees. Drie jaar geleden verliet hij zijn geboorteland Hongarije voor Amsterdam, nadat Victor Orbans Fidesz zijn greep op de partijmacht bij de algemene verkiezingen van 2018 had aangescherpt. Hij fietst overal, drinkt Carnemelk als lunch en houdt van de rust van het Nederlandse platteland.

Hoe ben je in Nederland terechtgekomen?
Ik ben hier in september 2018 naartoe verhuisd. Ik kom hier twee of drie keer per maand voor zaken, dus ik heb een goed gevoel ontwikkeld om hier te wonen en Nederlands zaken te doen. Dit is in het begin een culturele schok, maar als je het eenmaal doorhebt, is het een veel gemakkelijkere manier om zaken te doen. Ik maakte kennissen – drinkpartners, om zo te zeggen – dus ik had een zwak sociaal netwerk. Dus begon ik te informeren of er een manier was om met mijn toenmalige partner te verhuizen, ik ging stoppen, ik was op zoek naar een baan.

Beschrijf je jezelf als een buitenlander, een tortelduif, een immigrant, een international of iets anders?
Ik zou mezelf een voortvluchtige noemen omdat een van de redenen waarom ik hierheen ging de politiek was. De situatie in Hongarije werd erger, maar na de parlementsverkiezingen van 2018 besloot ik mijn paspoort af te stoffen en serieus te kijken. Ik rende, ik rende ergens naar toe, want ik genoot echt van Nederland, maar ik leerde dat ergens wonen iets heel anders is dan een frequente bezoeker zijn.

Hoe lang ben je van plan te blijven?
Ik had waarschijnlijk heel lang een relatie met een geweldige Nederlandse man en we verhuisden naar een nieuw appartement in Amsterdam. ik doe mijn integratie Dus ik kan over twee jaar het staatsburgerschap aanvragen.

Als Hongaar waardeer ik het enorm hoe onze relatie door de mensen wordt geaccepteerd. Ik zie het grote verschil niet tussen Amsterdam en het platteland. Mijn vriend komt uit Trendy en we gaan vaak naar zijn moeder. Het is bijvoorbeeld heel natuurlijk dat ze mij belt als ze haar zus gaat opzoeken. Er zijn subtiliteiten zoals de sociale scene van homoseksuelen die erg actief zijn in Amsterdam, maar het is niet relevant tijdens epidemieën. Ik kan Amsterdam heel gemakkelijk verlaten als dat nodig is.

READ  Nederlandse overheid in paniek over aanwezigheid ASML in het land • Registratie

Spreek je Nederlands, en zo ja, hoe heb je dat geleerd?
Ik kan een beleefd gesprek voeren, maar na mijn afstuderen als taalleraar zou ik nooit zeggen dat ik het spreek. We spreken alleen Nederlands als we de moeder van mijn vriend zien. Haar gesprek Engels is goed, maar haar houding: Je moet Nederlands leren omdat je deel uitmaakt van het gezin. Ik volg les bij de Nederlandse Taalunie en heb ook een dialoogdocent en lees het nieuws in het Nederlands en probeer daar zoveel mogelijk gebruik van te maken.

Wat is jouw favoriete Nederlandse ding?
Ik ga mietje klinken en zeggen dat hij mijn vriendje is omdat hij erg Nederlands is. Ik hou van zijn stilte. Ik ben een beetje nerveus en emotioneel erg actief, dus het is verfrissend om te zien dat niet alles catastrofaal voor me is.

Afgelopen november stapte ik voor mijn huis door een bromfietser van mijn fiets en ik kwam er heel hard vanaf. Gelukkig had ik alleen een lichte hersenschudding en brak er niets. Dus ik belde hem en ik zei: ik ben nu geslagen, ik ben een beetje duizelig. Hij antwoordde: Nou, doen je handen pijn? Kan je lopen Ben je flauwgevallen of je hoofd gestoten? Ik zei nee, hij zei: Nou, bel me als er een probleem is. Zijn houding schokte me in het begin, maar het drong tot me door dat het niet zo catastrofaal zou zijn als ik dacht, en onmiddellijk zakte mijn paniek. Zijn Hollandse nuchterheid is echt welkom.

Hoe denk je dat je Nederlander bent geworden?
Ik denk dat ik heel praktisch ben geworden. ik heb Wei Lunch en af ​​en toe Krentenbroodjes Met kaas. Verder denk ik dat dit het Nederlands is dat ik begrijp. Ik erger me enorm aan toeristen die op fietspaden komen, maar ik weet niet of het Nederlands is of gezond verstand. Ik heb nog nooit in het verkeer gefietst, maar nu gebruik ik hem voor van alles. Toen het na een aanrijding in november moest worden afgevoerd voor reparatie, moesten er twee dagen voorbijgaan. Ik weet niet wat ik moet doen.

READ  Voormalig Nederlands jeugdinternational klaar voor debuut in Melton Town

Welke drie Nederlanders, levend of dood, ontmoet je het liefst?
Eerst ik weet het nietOmdat ik altijd van de vroege fictie van de eeuw heb gehouden, zowel in de Engelse literatuur als in de Hongaarse literatuur. Hij heeft een citaat in de buurt van waar ik woon in Sarpathistrat omdat een van zijn beroemdste verhalen het al vroeg vermeldt. Ik weet niet wat ik hem moet vragen, maar ik zal proberen met hem over literatuur te praten en te luisteren naar wat hij te zeggen heeft over schrijven.

Wordt de tweede Kirt Maker. Zijn geschiedenis van Amsterdam werd geïntroduceerd in mijn stad. Ik denk dat ik het heel leuk vind om te luisteren naar wat hij te zeggen heeft, omdat de manier waarop hij het verhaal vertelt zo interessant is.

Derde persoon Lillian Blumen, PvdA-voorzitter. Hij kwam spreken bij een demonstratie in Homo Monument tegen de Hongaarse anti-homowet. Er waren slechts ongeveer 500 mensen daar, maar het was een vurig gesprek en ze was zo sexy. Ik wil koffie met haar drinken en zal haar behandelen. Ik ga zo ver – ik stuur haar geen lul.

Wat is je beste reisgids voor mensen die naar Nederland gaan?
Ik raad aan om te zien Dolmans In Drenthe. Door de Turkse invasie in de 16e eeuw hadden we in Hongarije niets voor de baroktijd. Dus niets ouds trekt me aan Dolmans Ben ouder geworden. Wij als koppel hebben een doel om ze alle 54 te zien.

Wat is het meest verbazingwekkende dat je over Nederland te weten bent gekomen?
Het weer is niet zo slecht als mensen zeggen. En hoe hard de Nederlanders praten. Ik denk: ‘Wie heeft je pijn gedaan toen je een kind was?’ Ze houden niet van schreeuwen, ze praten zo hard. Dat verwacht je in de mediterrane landen, maar niet in een land zo ver naar het noorden dat het me verbaasde. Ik herinner me de eerste keer dat ik het opmerkte: ik zat in de trein, hield de koptelefoon vast, ik luisterde naar zeer luide muziek en ik hoorde deze studenten achterover op sommige stoelen zitten.

READ  Dineren Ierland: Ieren kunnen dezelfde benadering volgen als Nederlands dineren - wat is het en hoe werkt het?

Als je maar 24 uur in Nederland hebt, hoe besteed je die dan?
Misschien in de dennenbossen van Trende. Die rust hebben we niet in Hongarije. Er is veel in de natuur, maar ik geniet graag van die stilte die je met een mes kunt snijden. Er is daar ongelooflijk veel natuur en landschap. Onlangs bezochten we twee delen van Richard Smithson Land Art buiten Emmon, de Broken Circle en de Spiral Mountain. De meeste mensen denken bij het Nederlandse landschap aan eindeloze velden.

Christoph Hajos De nieuwe single, Love Is Consult, verschijnt op 28 oktober Bandcamp, Spotify En andere streamingsites

Christoph Gordon was in gesprek met Dorothy

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken hebben gedoneerd. Dankzij uw financiële hulp hebben wij onze berichtgeving over de coronacrisis in de avonduren en weekenden kunnen uitbreiden en u op de hoogte kunnen houden van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers kunnen we je niet voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over Nederlandse zaken. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog niet gedoneerd, maar wilt u dit wel graag doen, Dit kan via Ideal, Creditcard of PayPal.