juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Is pater Johan een echt Nederlands kerstverhaal?

Is pater Johan een echt Nederlands kerstverhaal?

Grote mond Seizoen 5, de Netflix-show viert Kerstmis met zijn eerste feestelijke special. “Een zeer Grote mond De kerst “Johnson-tweeling deelt een geweldige vakantietraditie vanuit hun thuisland Nederland.

Als het gepeupel niet gelooft dat Nederlandse kerst anders kan zijn dan de Amerikanen, vertellen Lotte en Mila aan Father Johnson over hun kerstvader met het lichaam van een walrus, de scherpe tanden van een dolfijn en de fluit. Menselijke botten.

Natuurlijk heeft elk land zijn eigen kerstverhalen. In Duitsland is er bijvoorbeeld het gehoornde beest Crombus, dat ondeugende kinderen straft, terwijl er in Catalonië een “bloemensluis” is met een stam die je de hele decembermaand voedt, zodat hij kerstcadeautjes kan poepen.

Dit leidde naar Grote mond Fans over de hele wereld moeten op zoek gaan naar het ware verhaal achter “Vader Johan” en kijken of hij echt is.

Still uit seizoen 5 van “Big Mouth”. De kerstaflevering van de show vertelt het angstaanjagende verhaal van pater Johan.
Netflix

Vieren Nederlanders Vader Johann echt?

Sorry dat ik je voor de gek houd: Nederlanders drinken geen gezouten palingmelk op kerstavond, houden hun beschilderde eieren voor het raam, verstoppen zich in de kinderkist en bidden tot de Mongoosekoning om gered te worden van pater Johan.

Dit specifieke kerstverhaal lijkt een samensmelting te zijn van twee echte Europese kerstverhalen – Crombus en Belsnickel, een in bont geklede figuur met een slecht humeur die, volgens de legende, kinderen slaat met een schakelaar. Deze twee dansten echter niet met hem totdat de Mongoose-koning romig werd.

Hoewel pater Johan is gemaakt door schrijvers Grote mond, Heeft een verwarrend kerstverhaal in Nederland – zij het op een heel vreemde manier.

READ  De Nederlandse GP van Verstappen verlengt het F1-contract tot 2025

In het land is er een kerstpersonage genaamd Swarde Bite (“Black Beat”), die op 5 december wordt verwelkomd met een parade in een stad, waar hij koekjes aan kinderen bezorgt.

Dit klinkt allemaal nogal raar totdat je je realiseert dat de zwarte beatspeler in deze parade een zwart gezicht heeft, meestal een zwarte krullende pruik en rode lippenstift (en om de een of andere reden renaissancekleding). Deze traditie is in Nederland onderwerp van veel discussie en verzet geweest.

Hoewel de folklore ons vertelt dat Black Beat zwart werd door door de schoorsteen naar beneden te gaan, toonde zijn eerste film hem als een zwarte dienaar van Sinterklaas (zus Assepoester). Amerikaanse kijkers kunnen het personage uit de aflevering “Twilight Christmas” herkennen Kantoor Daar is Dwight verkleed als zijn assistent Nate.

Die aflevering (die niet te vinden is in Peacock) bevat ook een afbeelding van Belsnickel.

In de Nederlandse mythologie zou geen walrus-dolfijn wezen mogen voorkomen. Het heeft een aantal rare karakters die precies in de monsters passen Grote mond. In het Nederlandse sprookje “Reuzen veranderd in steen” staat bijvoorbeeld een vrouwelijk paard op de buik van een slaper die te veel gebakken kaas eet.

Grote mond Fans zochten ook op Google en Reddit om erachter te komen of het verhaal van Vader Johan echt uit Nederland kwam. Een gebruiker op Reddit van de show schreef bijvoorbeeld: “Als Duitser dacht ik voor het eerst toen ik ‘Vader Johann’ las, misschien is het een Nederlands idee waar ik nog nooit van heb gehoord” [sic]. Tegelijkertijd werd ‘Vader Johan’ een van de beste zoektrends in verband met de show op Google.

READ  Emmanuel Macron liet in de kou staan ​​terwijl Priti Patel naar Nederland reist tijdens immigratiecrisis

Grote mond Seizoenen 1 t/m 5 zijn nu te streamen op Netflix.