mei 3, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hogere benzineprijzen kunnen ertoe leiden dat Nederlandse werknemers van baan veranderen, waarschuwt de vakbond

Hogere benzineprijzen kunnen ertoe leiden dat Nederlandse werknemers van baan veranderen, waarschuwt de vakbond

Nederlandse werknemers voelen de druk aan de pomp, terwijl de torenhoge benzineprijzen hun loon aantasten. Een nieuw rapport van de vakbond CNV waarschuwt dat deze hogere kosten veel werknemers ertoe kunnen aanzetten een nieuwe baan dichter bij huis te zoeken, waardoor in sommige sectoren personeelstekorten kunnen ontstaan. Vakbond De kwestie besproken Lang met de Zaterdag Telegraaf.

De adviesprijs voor een liter Euro95-benzine heeft bijna € 2,28 bereikt, maar het rapport benadrukt dat veel cao's geen bepalingen bevatten over reiskostenvergoeding. Honderdduizenden werknemers, vooral die in de horeca-, metaal- en schoonmaakindustrie, dragen als gevolg daarvan de financiële lasten van het toegenomen reizen.

“Met zulke hoge benzineprijzen is het alsof je elke keer dat je tankt een loonsverlaging krijgt”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin tegen de Telegraaf. “Voor veel werknemers, vooral degenen die ver van hun werkplek wonen, worden de kosten van woon-werkverkeer steeds onbetaalbaarder.”

Er zijn momenteel geen regelingen getroffen om 500.000 horecamedewerkers en 300.000 supermarktmedewerkers te compenseren voor hun reiskosten, aldus het CNV-rapport, “de impact van de stijgende benzineprijzen op de Nederlandse werknemers”. Sanitaire voorzieningen ontvangen doorgaans een schamele 0,14 cent per kilometer, terwijl ziekenhuizen iets meer bieden, namelijk 0,16 cent.

Deze cijfers staan ​​in schril contrast met een aanbeveling van de Nederlandse overheid die werkgevers toestaat hun werknemers tot 0,23 cent per kilometer belastingvrij te vergoeden voor werkgerelateerde reizen. Veel bedrijven moeten dit verhoogde tarief nog accepteren en sommigen zijn terughoudend in het aanbieden van enige vorm van reiskostenvergoeding, zegt CNV.

“Het is een aanzienlijke kostenpost voor werkgevers”, gaf Fortuin toe in een interview met de krant. “Maar de vervanging kan zelfs nog duurder uitvallen. Als werknemers hun baan opzeggen omdat ze niet meer kunnen reizen, zullen bedrijven te maken krijgen met personeelstekorten en moeite hebben om vervangers te vinden.”

READ  Centraal College Nederlandse Herfstsport Update 10-5-22 | KNIA KRLS-radio

Het CNV-rapport benadrukt dat de Nederlandse werknemers verder onder druk kunnen komen te staan ​​door de stijgende accijnzen op brandstof. Ook de inflatie is hoger dan verwacht. De vakbond wil dat het kabinet de verhoogde belastingen op brandstof herziet en dat werkgevers de werkgerelateerde reiskostenvergoedingen verhogen tot de maximale belastingvrije grens.

“Mensen beginnen moeilijke keuzes te maken”, zegt Fortuin. “Ze zijn op zoek naar banen dichter bij huis, of ze overwegen om over te stappen naar sectoren waar ze op afstand kunnen werken. Dit kan een domino-effect hebben op de beroepsbevolking als geheel, vooral in sectoren die sterk afhankelijk zijn van werknemers op locatie. .”

Fortuin zegt dat de risico's vrij duidelijk zijn en dat zowel werkgevers als politici op moeten letten. “De overheid moet prioriteit geven aan beleid dat werkende mensen ondersteunt en een stabiele beroepsbevolking garandeert. Anders zouden we een aanzienlijke verandering op de Nederlandse arbeidsmarkt kunnen zien, met negatieve gevolgen voor zowel bedrijven als werknemers.”