juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

EUROPA GAS-Nederlandse prijzen omlaag ondanks stopzetting Nord Stream, bedreigingen Poetin

EUROPA GAS-Nederlandse prijzen omlaag ondanks stopzetting Nord Stream, bedreigingen Poetin

De Nederlandse groothandelsprijzen voor gas daalden donderdag door de zwakke vraag en de verwachting dat Europa de winter zou kunnen overleven ondanks de stopzetting van de Russische stromen via Nord Stream, terwijl sommige Britse prijzen stegen door de lage import uit Noorwegen. Het Nederlandse contract voor oktober daalde met 13,40 euro tot 196,10 euro per megawattuur (MWh) tegen 0929 GMT en het wintercontract daalde met 38,50 euro tot 203,00 euro/MWh.

“De Europese aardgasprijzen zijn ondanks de sluiting van Nord Stream 1 gedaald… De kans dat Europa het deze winter zonder Russisch gas zal redden zonder uitgebreide rantsoenering, neemt nu toe”, aldus SEB Research-analisten. De Russische gasstromen via de Nord Stream 1-pijpleiding, die onder de Baltische Zee naar Duitsland loopt, bleven op nul nadat Rusland een deadline op zaterdag schrapte om de gasstromen te hervatten na onderhoud.

President Vladimir Poetin dreigde woensdag de energievoorziening af te sluiten als prijsplafonds worden opgelegd aan de Russische olie- en gasexport, en waarschuwde het Westen dat het zou worden “bevroren” als de staart van een wolf in een beroemd Russisch sprookje. Analisten van EnergyScan zeiden dat de dreiging van Poetin geen invloed lijkt te hebben op de Europese gasprijzen “zelfs als er nog steeds ongeveer 80 miljoen kubieke meter (mcm) Russisch gas per dag naar Europa stroomt via Oekraïne en Turkstream.”

De prijzen kwamen ook onder druk te staan ​​omdat de weersvoorspellingen lieten zien dat de temperaturen in Europa de komende weken boven de seizoensnorm zullen blijven, waardoor de vraag afzwakt. In het VK stegen de meeste prijzen echter door de daling van de Noorse stromen als gevolg van een eendaagse storing in de Langeled-pijpleiding.

READ  SSE Renewables doet mee aan race om Nederlandse offshore wind

Het Britse contract voor onmiddellijke levering steeg met 180 pence tot 330,00 pence per therm en het day-ahead-contract steeg met 90 pence tot 330 pence per therm. Noorse gasnominaties voor Groot-Brittannië bedroegen donderdag ongeveer 22 mcm per dag, een derde van de vorige dag.

Het Britse gassysteem was donderdag 1,8 mcm onderbevoorraad, zo bleek uit gegevens van het National Grid. Op de Europese koolstofmarkt daalde het benchmarkcontract met 2,10 euro tot 66,93 euro per ton.

(Dit verhaal is niet bewerkt door medewerkers van Devdiscourse en wordt automatisch gegenereerd vanuit een gesyndiceerde feed.)