maart 28, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Spanje verslaat de Nederlanders, Griekenland verslaat Italië bij het opzetten van de Euro Waterpolo-finale voor dames

Hoffelijkheid: LEN

Beide ongeslagen groepswinnaars sneuvelden in de halve finale: Spanje nam de overhand tegen Nederland met drie knappe periodes, terwijl Griekenland de hele wedstrijd controleerde tegen Italië en ook nog eens drie doelpunten won. Spanje mag vrijdag hun titel behouden, terwijl de Grieken hun allereerste Europese kroon kunnen claimen na drie keer zilver winnen in 2010, 2012 en 2018. Wat een nieuwe historische mijlpaal betreft, is Israël erin geslaagd Kroatië te verslaan en voor de 5e plaats te spelen en die overwinning stuurde hen ook naar de Wereldkampioenschappen van 2023 om de ongelooflijke opkomst van een land te benadrukken waarvan het damesteam slechts vier jaar geleden debuteerde op het EK.

Halve finale dames: Nederland v Spanje 7-10, Griekenland v Italië 12-9. Voor plaatsen 5-8e: Frankrijk v Hongarije 9-19, Israël v Kroatië 15-8.

Programma voor vrijdag – Finale: 20.00 Spanje v Griekenland. Wedstrijd om bronzen medaille: 19.00 Nederland v Italië. Voor plaatsen 5-6: 17.30 Hongarije v Israël. Voor plaatsen 7-8: 16.00 Frankrijk v Kroatië

Nederland en Italië hadden voor deze dag een ongeslagen reeks, beide boekten een 6/6 overwinning – maar ze werden gestopt in de halve finale. Spanje en Griekenland, respectievelijk tweede geworden, deden het fantastisch om vrijdagavond om de gouden medaille te spelen.

Spanje, de regerend kampioen, produceerde een briljante eerste helft, hield Nederland op drie doelpunten – ze schakelden de Nederlandse scoremachine bijna volledig uit met een aantal verbluffende verdedigingen. Toen kwam Brigitte Sleeking met twee geweldige woman-up goals in de derde, en hoewel Spanje al snel de leiding hernam, leek Nederland het juiste ritme te hebben gevonden. Het bleek echter gewoon een betere spreuk te zijn, de Spanjaarden heroverden de controle in de vierde, bouwden een enorm gat van vier doelpunten en lieten hun rivalen nooit meer terug in de wedstrijd. Elena Ruiz sloeg er vier, maar het was een echte teamprestatie, vooral achterin: doelvrouw Martina Terre kreeg slechts 12 schoten te verwerken (13 werden gemist of geblokkeerd), terwijl Laura Aarts er 25 tegenover zich kreeg (slechts 6 waren minder precies), een enorm verschil in een spel op dit niveau. Dit zorgde ervoor dat Spanje het eerste team in 12 jaar werd dat hun titel behield (Rusland had een hattrick tussen 2006 en 2010).

Griekenland zal er zijn om te proberen hen van de dubbel te voorkomen – hun pittige en echt gedisciplineerde optreden tegen Italië leverde hen een voorsprong van twee doelpunten op bij de rust. Al snel in de derde inning zorgde een kleine ineenstorting van de Italiaanse defensie ervoor dat de Grieken een 9-5 voorsprong kregen en vanaf dat punt reden ze gewoon naar de overwinning. Sommige van hun spelers vierden het met tranen in hun ogen – de Grieken hadden de laatste tijd meer downs dan ups, maakten geen halve finales sinds het EK van 2018, misten de Olympische Spelen, vielen in de kwartfinales van juni op het WK, om vervolgens groot terug te komen Hier in Split. Tegelijkertijd moesten de Nederlanders en de Italianen na het WK genoegen nemen met weer een bronzen medaillewedstrijd.

In de wedstrijden die gespeeld werden om de 5-8ste plaatsen, organiseerde Israël een machtsdemonstratie tegen Kroatië na een evenwichtige eerste periode, om weer een geweldig hoofdstuk aan hun geschiedenisboek toe te voegen. Het maken van de kwartalen hier was voor hen al een nooit geziene prestatie, maar door de Kroaten te verslaan boekten ze ook hun tickets voor de Wereldkampioenschappen van 2023. Gezien het feit dat ze pas vier jaar geleden in Barcelona debuteerden, is dit bijna een sprookje – alleen die verhalen ontbreken om het extreem harde werk te noemen, dat deze meisjes deden onder de Griekse maestro Dimitrios Mavrotas. Ze nemen het op tegen Hongarije voor de 5e plaats terwijl de Magyaren de Fransen stevig verslaan.

READ  De Nederlandse regering treedt aan, gericht op het klimaat

Game samenvattingen

Halve finale

Nederland v Spanje 7-10

In een tijdspanne van 1:45 minuten sprong Spanje naar een 0-2-voorsprong met het gebruikelijke geweldige centrumdoelpunt van Maica Garcia en een prima actieschot van Elena Ruiz – en dat maakte een langdurige impact, althans voor de rest van de eerste helft. Beide teams misten een woman-up in de volgende fase voordat Simone van de Kraats Nederland na 5:12 minuten op het scorebord zette. De Spaanse centra gingen door met leveren, daarna volgde een penalty, Beatriz Ortiz begroef die maar Nina ten Broek sloeg een mooie uit actie voor 2-3.

Toch kreeg Spanje na het doden van een vrouw-down opnieuw een penalty, maakte Ruiz geen fout – en begon Oranje met nog meer spanningen te spelen. In de volgende vijf minuten konden ze niet scoren uit twee man-ups, tussendoor hadden ze problemen om de centers op te zetten of hun dodelijke perimeterschoten te maken. Later hielden twee enorme reddingen van Laura Aarts ze dichtbij, maar ze kon niet veel doen toen Ruiz één-op-één kwam in de volgende counter, de lob zette Spanje op 2-5. Het had +4 kunnen zijn, maar de Nederlandse verdedigde briljant in een woman-up, kreeg een 6 op 5 met nog 10 seconden te gaan, riep een time-out en Sabrine van der Sloot had er maar zeven nodig om er een terug te trekken voor 3-5.

Dit was een psyche-lifting finish, en de Nederlanders kwamen fris en met een positieve instelling terug na de pauze van drie minuten, en het belangrijkste was dat hun verdediging de Spaanse spits voor het grootste deel van de tijd wist te neutraliseren. Toen ze een vrouw moesten verslaan, bewogen ze vrij goed, weigerden er twee in deze periode en toen ze 6 op 5 hadden, stopten ze beide. Het gebeurde halverwege de derde, in 1:30 minuten, er was geen manier om de ontploffing van Brigitte Sleeking te stoppen. Ineens was het 5-5 – maar de Spanjaarden reageerden goed en in een lang balbezit, na twee geredde schoten, wist Ruiz Aarts te verslaan met een schitterende one-timer, het was haar vierde in het spel.

Wat er ook gebeurde in de derde helft, de vierde bood hetzelfde patroon dat we in de eerste helft hadden gezien – hoewel je daar in het damesspel misschien aan gewend bent geraakt, moet je het onverwachte verwachten. De Nederlanders waren niet in staat hun verdediging op hoog niveau vast te houden en ook hun offensief niveau zakte onverwachts een beetje. Paula Leiton kreeg een prima pass in de eerste extra op de 2m-lijn, vanaf daar was het gemakkelijk, toen werd Sleeking geblokkeerd in de Nederlandse vrouw en binnen een minuut raakte Pili Pena’s linkshandige schot de achterkant van het net toen de verdedigers liet haar veel te dichtbij en de blokkerende handen dekten het doel niet genoeg. Vivian Sevenich trok er een terug met 4:58 om voor 6-8 te gaan, waarna beide partijen een man-up stuk misten – het was pijnlijker voor de Nederlanders in de gegeven situatie. Vooral omdat Anni Espar wist weg te glippen en de counter afsloot op 6-9 – met 3:45 op de klok leek het beslissend. Dat was het inderdaad – en al snel scheidden vier de twee partijen toen Ortiz een extra scoorde. Hoewel het volgende schot van Sleeking de achterkant van het net raakte in een 6 tegen 5, kon Oranje in de resterende 2:38 minuten niet meer scoren.

READ  Nederlandse Sportinnovatie Showcase | Nieuwsbericht

Griekenland v Italië 12-9

De Grieken openden de score met een prima man-up-spel, afgewerkt door Erini Ninou, waarna een lange strijd volgde, met veel zwemmen en positiespel om enig klein voordeel te zoeken. Italië had in deze wedstrijd 4:28 minuten nodig om hun account te openen, waarna het rake schot van Domitilli Picozzi goed genoeg was voor de gelijkmaker. De Grieken heroverden de leiding in 20 seconden met een penalty, maar Claudia Marletta won wat terrein en kwam ongemarkeerd bij het Griekse doel om de 2-2 te maken. Beide ploegen misten hun volgende man-up, waarna Italië negen seconden voor de eerste pauze een extra kans kreeg, de uitgesloten speler zwom niet uit maar Marletta stuurde de bal pijnlijk naast vanaf de strafschopslijn.

Eleni Xenaki’s magnifieke schot in het midden zette de Grieken opnieuw op voorsprong in 27 seconden en deze keer schoten ze ook de volgende – uit een combinatie vrouw + strafschop maakte Ninou er 4-2 van. De Italianen misten een extra, maar de Grieken konden hun voorsprong niet uitbreiden – en uiteindelijk stopte Roberta Bianconi het puntloze punt van Italië na 7:45 minuten door een penalty te begraven. Het antwoord kwam onmiddellijk, de geweldige uitsmijter van Christina Siouti vanaf de linkervleugel herstelde het gat van twee doelpunten. Silvia Avegno trok er weer een terug, maar Ninou stond in brand en schoot zijn derde met 43 seconden op de klok voor 6-4.

Een snelle uitwisseling van doelpunten van buiten de man begon in de derde periode en toen kwam er een beslissende fase: de Italiaanse verdediging ontkende twee Griekse schoten, maar door een verslapte aandacht bleef Maria Patra alleen en ze bedankte de kans. Toen was er 50 seconden later nog een instorting in dezelfde positie, Vasiliki Plevritou kon onbewaakt schieten, voor haar was het een kerstcadeau en Griekenland leidde met 9-5.

De Italiaanse hoofdcoach Carlo Silipo riep op tot een time-out en halverwege de periode schoor Avegno er een af ​​door een penalty te netten. De time-out hielp echter ook de Grieken, want Vasiliki Plevritou had opnieuw een schoon schot in een woman-up. Valeria Palmieri bezorgde 10-7 vanuit het centrum met nog 2:30 te gaan. Genoeg

tijd om een ​​6 tegen 5 per stuk te hebben, maar de verdediging stond stevig, dus de marge van drie doelpunten bleef en dat zag er redelijk goed uit vanuit het perspectief van de Grieken.

En ze zagen er nog beter uit – ze doodden een vrouw en al snel kwam Ioanna Chydirioti met een goed sluipend schot van de perimeter voor 11-7. De volgende extra van Italië had een VAR-beoordeling nodig, het toonde aan dat de doelman de redding achter de virtuele lijn maakte, dus Avegno kreeg haar derde op haar naam en er waren nog vijf minuten te spelen. Dat is veel in deze sport, maar er waren drie minuten voorbij en Italië kwam niet dichterbij omdat ze twee keer zes op vijf misten. Alle eer ging naar de Griekse verdediging, ze deden verbazingwekkend werk en al snel ontkenden ze een derde. Daarvoor misten ze ook een figurant aan de andere kant, maar dat was betaalbaar met zulke inspanningen achterin; Ionna Stamatopoulou was 10 op 18 in dit stadium, voor 55,8%, een wedstrijdwinnende prestatie. De twee late goals – één per stuk – deden er die wedstrijd niet toe, ook deze halve finale eindigde in een overtuigende overwinning van drie doelpunten.

READ  SuperyachtNews.com - Zakelijk - Heesen onder Nederlands eigendom

Voor plaatsen 5-8e

Frankrijk v Hongarije 9-19

Zoals verwacht nam Hongarije een indrukwekkende voorsprong in acht minuten – ze hadden een perfecte storm in het midden van de eerste periode, scoorden vier doelpunten in 102 seconden om de toon te zetten. Vroeg in de tweede stonden ze al 2-8 voor en dachten misschien dat ze genoeg schade hadden aangericht om terug te schakelen.

De Fransen vochten echter door en wonnen de volgende drie en een halve minuut met 4-1, terwijl het audioniveau van de Hongaarse hoofdcoach Attila Biro voortdurend nieuwe hoogten bereikte. Het kostte wat meer tijd om iedereen aan zijn zijde wakker te maken – in het midden van de derde was het nog 8-12, toen wisten de Magyaren weer het vereiste niveau te bereiken en met nog een 0-4 rush in 2:51 minuten wisten ze sloot de wedstrijd in de derde periode. Dit was echt genoeg, er kwamen er nog drie in de vierde en het gat werd vergroot tot 10 doelpunten, om het echte verschil tussen de partijen te weerspiegelen.

Israël v Kroatië 15-8

Acht minuten lang wisten de thuisploegen de hoop vast te houden dat ze een mirakel konden maken en een close-game met Israël konden spelen, die er hoe dan ook sterker uitzag. Ze begonnen een verbluffende start, namen een 0-2-voorsprong, waarna Israël er één terugtrok en laat in de eerste twee nog eens scoorde in 39 seconden om met 3-2 voor te gaan. Het laatste schot van Jelena Butic op 8 meter werd echter afgeketst op een blokkerende hand en versloeg de keeper en de zoemer voor 3-3, en de toeschouwers, die in recordaantallen opkwamen voor deze cruciale wedstrijd, juichten luid.

Maar de momenten van de waarheid kwamen in de tweede periode – hoewel een beetje vertraagd. Eerst doodden de Kroaten een 6 op 4, maar misten ook een man-up en in 17 seconden maakte Maria Bogachenko een prima actiedoelpunt – en 34 seconden later nog een. En nog 44 seconden voorbij toen Nofar Hochberg een extra weggooide en daar waren de gastheren enigszins kapot. Ze misten nog eens 6 op 5, kort voor de rust kwamen er nog twee in een minuut en deze 5-0 run liet geen ruimte voor een comeback voor de Kroaten.

De kloof werd alleen maar groter, Israël domineerde het spel – hun spelers bleven extatisch, zelfs toen ze 6-7 doelpunten voor stonden en sprongen op van vreugde na elke treffer. En ze hadden veel gelegenheden om het te vieren, want ze maakten er vijf in de derde (slechts één stuk statistieken: het aantal reddingen stond op 10-3, waarbij beide teams 16 schoten op doel hadden). Met een forse 13-6 voorsprong in de hand was de vierde een soort afbouw, met twee goals per stuk.

De Israëli’s vierden gedenkwaardige vieringen op het zwembaddek – bij hun derde optreden op de Europeanen behaalden ze niet alleen hun beste resultaat ooit, maar met deze overwinning boekten ze ook hun ligplaats voor de FINA Wereldkampioenschappen van volgend jaar, een verbazingwekkende sprong in ontwikkeling door ieders taal .