maart 2, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Drijvende Nederlandse koeienboerderij wil klimaatimpact beheersen

Rotterdam (Nederland) (AFP)

Er is een surrealistisch uitzicht op de kranen en containers van de haven van Rotterdam: een kudde koeien die rustig aan het eten zijn en beweren de eerste drijvende boerderij ter wereld te zijn.

In het lagere Nederland, waar aardverschuivingen en klimaatverandering een dagelijkse bedreiging vormen, wil de drie verdiepingen hoge glazen en stalen vloer de ’toekomst van reproductie’ laten zien.

Drijvende koeien leven op de bovenverdieping, terwijl hun melk in het midden verandert in kaas, yoghurt en boter en de kaas beneden rijpt.

“De wereld staat onder druk”, zegt Minge van Wingerton, 60, die samen met haar man Peter een boerderij runt.

“We willen dat de boerderij zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk is.”

Vee is totaal anders dan de schepen die van de grootste schepen komen en de rook afkomstig van de raffinaderijen van de grootste haven van Europa, die goed is voor 13,5 procent van de uitstoot van het land.

Met de opening van de drijvende boerderij in 2019 zeggen Peter en Minkey dat ze “het platteland naar de stad willen brengen” en het bewustzijn van de consument willen vergroten en boerderijruimte willen creëren.

De koeien staan ​​in schril contrast met de grotere schepen en de rook afkomstig van de raffinaderijen van de grootste haven van Europa John THYS AFP

De Nederlanders waren geen onbekenden met geavanceerde landbouwmethoden, vooral door het netwerk van grote kassen te gebruiken om ’s werelds op een na grootste landbouwexporteur te worden, na de Verenigde Staten.

Maar het heeft een prijskaartje gekregen.

READ  Apple geeft terrein op in App Store-gevecht met Nederlandse toezichthouders en Tinder

– ‘Met de golf meebewegen’ –

Nederland is een van de grootste uitstoters van klimaatveranderingsgassen in Europa en kampt met grote problemen op het gebied van landbouwemissies, vooral in de zuivelindustrie, die grote hoeveelheden methaan produceert uit vee.

Die emissies voeden het stijgende water, dat een derde onder het moerasland van het land ligt, een derde onder de zeespiegel, en het land in een van de dichtstbevolkte landen ter wereld verder uitput.

De drijvende boerderij streeft er dan ook naar om de poten van de koeien lang droog te houden, en korte tijd stabiel en drijvend te zijn.

Eind 2021 zal de boerderij voor het eerst winst maken
Eind 2021 zal de boerderij voor het eerst winst maken John THYS AFP

“We zijn in het water, dus de boerderij beweegt met de golven mee – we gaan twee meter op en neer. Dus als er een overstroming is, kunnen we blijven produceren”, zegt Minge van Wingerton.

Op het gebied van duurzaamheid slaan de koeien van de boerderij voedsel en emissies op van de voedselbank tot druiven, granen van de lokale brouwerij en gras en de beroemde Rotterdamse Fanord Football Club – van lokale golfbanen. Het ontwikkelen van commercieel voer voor dieren.

Hun mest wordt omgezet in tuindeeltjes – die de uitstoot verder verminderen door methaan te verminderen – en hun urine wordt gezuiverd en gerecycled als drinkwater voor vee, waardoor genoeg elektriciteit wordt geproduceerd uit tientallen zonnepanelen in zijn industrie. De eisen van de boerderij.

– ‘Koeien worden niet zeeziek’ –

De boerderij wordt gerund door een loontrekkende boer, maar de roodbonte koeien van het Nederlands-Duitse ras Muse-Rin-Ysel worden gemolken door robots.

READ  Trends in Nederlandse General M&A: Recessie tijdens de Govt-19 | Allen & Overy LLP

Kaas, yoghurt en korrels worden tegen een vergoeding van lokale fabrikanten verkocht in de winkel langs de weg.

Artikelen worden met elektrische voertuigen verkocht aan restaurants in de stad.

Bram Den Brapper, 67, een van de 40 vrijwilligers op de boerderij, zegt: “De melkflessen vullen achter de toonbank”, “Ik was meteen gefascineerd door dit idee.”

“Het is geen bloed dat door mijn aderen stroomt, het is melk.”

Het idee van de boerderij is om de landbouw “acceptabeler, interessanter en aantrekkelijker” te maken en niet milieuvriendelijk te zijn, zegt Minkey van Wingerton.

De koeien krijgen een mix van voer, waaronder druiven van de voedselbank, granen van de plaatselijke kroeg en gras van de plaatselijke golfbanen en voetbalclub Feyenoord in Rotterdam.
De koeien krijgen een mix van voer, waaronder druiven van de voedselbank, granen van de plaatselijke kroeg en gras van de plaatselijke golfbanen en voetbalclub Feyenoord in Rotterdam. John THYS AFP

Toen zij en haar man voor het eerst de havenautoriteiten benaderden met het idee om een ​​drijvende boerderij te bouwen, vroegen ze: “Ben je gek?” Ze zeiden.

Maar tegen het einde van 2021 zal de boerderij voor het eerst winst maken, waarbij consumenten bereid lijken te zijn om 1,80 euro ($ 2,12) per liter te betalen voor de daar geproduceerde melk, vergeleken met ongeveer een euro in een supermarkt.

Ze willen een tweede drijvende boerderij creëren om groenten te verbouwen en hun idee te exporteren, een project dat al aan de gang is op het eiland Singapore.

Het belangrijkste is dat wanneer de landbouw groen wordt, er geen dieren zijn.

“Nee, koeien krijgen geen zeetijgers”, zegt Van Wingerton. “Het water beweegt een beetje, alsof je op een schip zit.”

READ  Nederlandse gezondheidsdiensten op zoek naar meer urgentie voor vaccinaties tegen apenpokken – EURACTIV.com