april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse Barmhartige Samaritaan – The Ukiah Daily Journal

Een tragisch verhaal dat in 1973 begon, kent een zoet einde.

Een man en vrouw die uit Nederland op bezoek waren, belandden bij een auto-ongeluk op Highway 101 ten noorden van Willits. De man werd gedood en zijn vrouw liep verwondingen op waardoor ze enkele dagen in het Howard Hospital, Willits, belandde.

Ze sprak geen Engels en terwijl ze herstelde van die verwondingen, bezocht een Nederlandstalige anonieme vreemdeling die van het ongeval hoorde de patiënt dagelijks van Lakeport tot Ukiah, om de rouwende vrouw te troosten (die was overgebracht van het Howard Hospital, Willits, naar een ziekenhuis in Ukiah).

Volgens een krantenbericht in de Willits News van oktober. 3, 1973, op 3 sept. Op 30 december 1973 reed een Cadillac, bestuurd door een man uit Los Altos, op de berm van Highway 101 in de buurt van Longvale en raakte per ongeluk een vangrail. De vriend van de chauffeur, Nicolaas (Nico) Bessem, 66 jaar en afkomstig uit Nederland, was op slag dood.

Nora Bessem Smeets (foto’s bijgedragen)

Zijn vrouw, Nora Bessem-Smeets (66), raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval vond plaats rond 14.00 uur en de California Highway Patrol-officier Merlin McMinn reageerde op de crash en diende een rapport in. Het andere koppel bleef ongedeerd.

De familie Beesem is onlangs begonnen met de zoektocht naar deze barmhartige Samaritaan.

In oktober 2021 bezocht Nora’s kleinzoon Steve Bessem het kantoor van The Ukiah Daily Journal om hulp te vragen bij het lokaliseren van de vrouw die de familie Bessem altijd als een zegen voor hun grootmoeder heeft beschouwd. Hij was op zoek naar nieuwsartikelen om een ​​idee te krijgen wie ze was, en nu is ze gevonden.

READ  Nederlandse toezichthouder steunt vrachtvervoerders die terug willen keren in Venlo

Na een verhaal in de december Op 31 december 2021 van The Ukiah Daily Journal kwam de zoon van de barmhartige Samaritaan, die in Ukiah woont, naar voren met contactgegevens van zijn moeder.

De barmhartige Samaritaan is gevonden, maar ze geeft de voorkeur aan privacy, en ze beweert bescheiden dat ze ‘alleen deed wat iedereen zou doen’.

De familiegeschiedenis van Bessem is kleurrijk en interessant.

Nicolaas Bessem werd geboren in Den Haag, Nederland okt. 25, 1904, de oudste van drie kinderen. Hij groeide op in Den Haag, was een goede leerling en speelde graag tennis en viool. Nicolaas verloor zijn vader op 7-jarige leeftijd. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam met een overheidsbeurs. Hij werd verliefd op een mooie vrouw, Nora Smeets, (ze leerden elkaar korfbal) en na hun afstuderen trouwden Nicolaas en Nora in 1929.

Nicolaas werkte voor de overheid om zijn studiefinanciering terug te betalen. Hij en zijn jonge vrouw werden in 1930 naar Nederlands-Indië (nu Indonesië) gestuurd als medisch officier op de eilanden Borneo, Java en Sulawesi. Daar kreeg het echtpaar vier kinderen. Alles ging goed totdat de Tweede Wereldoorlog begon en de Japanners Nederlands-Indië binnenvielen. Nicolaas wist aan een zekere dood te ontsnappen en leefde bijna een jaar ondergedoken in de jungle. Zijn vrouw en vier kinderen werden van 1942 tot 1945 in een Japans concentratiekamp geplaatst.

Na een jaar brak Nicolaas zijn junglemes en moest hij ’s nachts een dorp binnensluipen waar de Japanners hem gevangennamen. Nicolaas werd aan het werk gezet bij het Birma (nu Myanmar) spoorwegproject. Het was een verschrikkelijke tijd.

READ  Grote Nederlandse voetbalclub PSV Hottles Bitcoin - Volledig betaald bij BTC - Special Bitcoin News

Van elkaar gescheiden overleefden Nicolaas en Nora (en kinderen) de verschrikkingen en toen de Amerikanen en Australiërs hen bevrijdden, werden ze individueel vervoerd naar een Rode Kruiskamp bij Singapore. Nora kreeg te horen dat haar man dood was, maar ze bleef geloven dat hij nog leefde.

Nico Bessem (Ingedragen foto’s)

De familie was herenigd in dat kamp en was compleet – een waar wonder.

In 1946 zeilde het gehavende gezin terug naar Nederland, waar Nicolaas in 1950 een baan kreeg als huisarts in een dorp op het prachtige platteland. De familie likte haar wonden en kwam weer tot leven. Nicolaas werkte 21 jaar als huisarts, geliefd bij de gemeenschap. Het stel genoot weer van het leven, muziek, bridgen, cultuur, natuur en reizen.

Het was hun passie voor reizen en de natuur die hen uiteindelijk naar de VS bracht. Tijdens een reis in 1969 naar Florence, Italië, ontmoetten Nicolaas en Nora een Amerikaans stel (Jim en Sylvia Payne), en deze twee koppels vormden een sterke vriendschap. De Amerikaan was ook arts.

Op uitnodiging van hun nieuwe vrienden reisden ze in 1973 naar Inglewood, Californië, tijdens dat bezoek besloten ze – op uitnodiging van dhr. en mevr. John Brown (Los Altos, CA) – om de sequoia’s ten noorden van Ukiah te bezoeken. Dhr. Brown werd ziek tijdens het rijden met onomkeerbare resultaten.