juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wie is Geert Wilders als premier van Nederland?

Nederlandse rechtse coalitiepartijen hebben voormalig defensiechef Dick Schoop dinsdag uitgeroepen tot hun voorkeurskandidaat om de volgende premier van Nederland te worden.

De heer Schoof, 67, is een topambtenaar bij het ministerie van Justitie en voormalig hoofd van de Nederlandse opsporings- en immigratiediensten.

Na bijna zes maanden van ruzie in de coalitie zal de langstzittende premier van het land, premier Mark Rutte, als overwinnaar uit de strijd komen.

De heer Schoof zei dat hij was gevraagd om de nieuwe regering te leiden door de vier partijen die deze zouden vormen.

Vier rechtse coalitiepartijen hebben 88 zetels in het 150 leden tellende lagerhuis van het parlement.

Daartoe behoren de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders, de Liberale Partij voor Vrijheid en Democratie van Rutte, de Nieuwe Sociale Contractpartij en de boerengezinde Citizen-Farmer Movement.

Wilders liet zijn ambitie varen om de op vier na grootste economie van de EU te leiden, te midden van wijdverbreide onrust over zijn anti-islamitische, anti-Europese opvattingen.

De coalitie besloot dat het kabinet in tweeën zou worden verdeeld tussen politici en externe deskundigen om het 'harde' immigratiebeleid van Nederland uit te voeren.

De heer Shouf zal een kabinet leiden waarvan alle vier de partijen hebben gezegd dat het losse banden met het parlement zal hebben.

“Op aanbeveling en met de steun van de leiders van de parlementaire coalitie… ontdekte ik dat de heer Dick Schoof klaar is om premier te worden”, zegt Richard van Zwolle, de functionaris die verantwoordelijk is voor het leiden van de onderhandelingen om een ​​nieuwe Nederlandse regering te vormen. . .

READ  Meyer's Olde Dutch Burgers komen naar Poughkeepsie: wat u moet weten

Nederlandse verkiezingsuitslag – in beeld

Hoewel de heer Shoof een doorgewinterde overheidsfunctionaris is, is hij geen politicus. Hij heeft jarenlange ervaring met onderwerpen die belangrijk zijn voor de nieuwe regering: migratie en veiligheid.

De gescheiden vader van twee kinderen werkte voornamelijk aan binnenlands beleid en miste internationale bekendheid.

Schoof vertelde op een mediaconferentie dat hij de principes die coalitiepartners twee weken geleden hadden afgesproken in een ontwerpregeerakkoord 'resoluut' ten uitvoer wilde leggen.

“Dit betekent grip krijgen op migratie en asiel, mensen, inclusief boeren, levensonderhoud geven en kijken naar de internationale veiligheid”, zei hij.

“Daarom ben ik hier. Ik wil premier zijn voor alle Nederlanders. Ik ben geen partij.”

De heer Schoof zegt nauw te hebben samengewerkt met de heer Rutte, die een “inspiratiebron” is geworden.

Maar ‘ik doe het op mijn manier’, zei hij.

De heer Schoof is “een man met een grote staat van dienst, onpartijdig en daarom boven partijen”, zei Wilders dinsdag in een post op X.

“Hij is eerlijk en zeer sympathiek”.

De heer Schoof was lid van de Partij van de Arbeid, maar is sinds 1 januari 2021 niet meer verbonden aan een politieke partij.

Nu migratie bovenaan de agenda van de kiezers in Europa staat, onderstreept de beleidskaart de moeilijkste rechtse verschuiving in het land in decennia.

Nationalistische en extreemrechtse partijen hebben in de hele EU machtsposities verworven, ook in Italië en Zweden.

READ  Oudere man probeert S$ 150K naar 'Dutch Girlfriend' te sturen, tegengehouden door waakzaam UOB-personeel

Bijgewerkt: 28 mei 2024, 20:49 uur