juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hongarije verzet zich tegen de kandidatuur van de Nederlandse premier voor het NAVO-voorzitterschap

Hongarije verzet zich tegen de kandidatuur van de Nederlandse premier voor het NAVO-voorzitterschap

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijardo verzette zich tegen de benoeming van de vertrekkende Nederlandse premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO in oktober, daarbij verwijzend naar het gebrek aan vertrouwen in Boedapest en de noodzaak voor de NAVO om zich op het oosten te concentreren. Lateraal.

Rutte wordt algemeen beschouwd als een pro-EU-politicus Leuk gevonden De meeste NAVO-lidstaten en hun kandidatuur zijn al goedgekeurd door de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Szijardo haalde het 2021 van Rutte aan Opmerking Om “Hongarije op de knieën te krijgen” als reactie op het verzet van Boedapest tegen de Hongaarse anti-LGBTQ+ wetten.

‘Het is heel moeilijk voor te stellen dat iemand die zo’n positie ontwikkelt en behoudt, verkozen wordt tot hoofd van een organisatie waar 100 procent vertrouwen van fundamenteel belang is.

“Hier moet je voor elkaar sterven en geleid worden door een persoon die we 100 procent kunnen vertrouwen”, zei Szijardo tijdens een persconferentie van een Hongaars persbureau. Hongaarse natie.

Hij zei dat als de dreiging uit het oostelijke deel van de alliantie zou komen, de functie zou moeten worden vervuld door iemand uit de regio, die in plaats daarvan de steun van zijn land zou uitspreken voor de Roemeense president Klaus Iohannis.

Szijjardo benadrukte echter dat Boedapest – dat vriendschappelijke betrekkingen onderhoudt met Rusland en China – ‘voor de vrede’ was en herhaalde de vredesretoriek van het land ‘zo snel mogelijk’, verwijzend naar de oorlog in Oekraïne. .

“Wij Hongaren zijn voorstander van vrede, en we steunen geen enkele maatregel die het risico op escalatie van de oorlog vergroot. We willen zo snel mogelijk vrede, omdat alleen vrede mensenlevens kan redden”, zei hij.

Momenteel heeft de kandidatuur van Rudd de steun van meer dan 20 van de 32 NAVO Leden, waaronder Turkije Ter ondersteuning uitgesproken Eind april.

Rutte moet de steun krijgen van alle lidstaten, inclusief Hongarije en Slowakije, aangezien de post bij consensus moet worden benoemd.