juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Werkgevers waarderen diploma’s, ervaren minder op krappe Nederlandse arbeidsmarkt

Werkgevers waarderen diploma’s, ervaren minder op krappe Nederlandse arbeidsmarkt

Werkgevers hechten bij sollicitatiegesprekken meer belang aan vaardigheden en deskundigheid en minder aan diploma’s en relevante werkervaring, zo constateert uitkeringsinstantie UWV in een enquête onder werkgevers. Doordat de Nederlandse arbeidsmarkt de afgelopen twee jaar steeds krapper werd, heeft zo’n 70 procent van de werkgevers vacatures ingevuld met kandidaten die niet aan alle gestelde functie-eisen voldeden.

Vrijwel alle werkgevers gaven aan het essentieel te vinden dat sollicitanten over de juiste vaardigheden voor de functie beschikken. 61 procent wil ook dat sollicitanten over specifieke vakkennis beschikken. Maar slechts 38 procent staat erop dat sollicitanten relevante werkervaring hebben en 41 procent wil de juiste diploma’s en certificaten.

“We horen al langer dat werkgevers steeds meer belang hechten aan vaardigheden en vakkennis dan aan diploma’s of certificaten”, zegt UWV-arbeidsmarktadviseur Jena de Wit. “Als het arbeidstekort aanhoudt of zelfs toeneemt, zullen werkgevers hun functie-eisen steeds meer aanpassen. Het zal steeds moeilijker worden om kandidaten te vinden die volledig of zelfs grotendeels passen bij de functie.” Werkgevers hadden de afgelopen twee jaar moeite om meer dan de helft van hun vacatures in te vullen.

95 procent van de werkgevers gebruikte leren op de werkplek om kandidaten die niet over de vereiste ervaring of diploma’s beschikten, te helpen hun nieuwe baan te leren kennen. Ook laat 53 procent van de werkgevers nieuwe werknemers een cursus of training volgen om de nodige kennis en vaardigheden op te doen. 21 procent zei dat ze het banenpakket hadden aangepast om iemand voor de functie aan te nemen.

READ  De Solar City Car van het Nederlandse bedrijf kan zonne-elektrische voertuigen naar een nieuwe mainstream-status brengen