juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Doel kapitaalstroom naar banken na verkoop aan Nederlandse Fintech

Nederlandse start-up bankpunk verwerft de Ierse deskundige MKB-geldschieter Capitolflow in een deal waarbij het bedrijf voor het eerst op deposito gebaseerde leningen zou kunnen aanbieden.

Hij is een kredietverstrekker, opgericht in 2016 door Ronan Horgan, een voormalige Ierse bankier van de Bank of Scotland, die momenteel vastgoedfinanciering en factuurkortingen aanbiedt aan kleine bedrijven die worden gefinancierd door groothandelsbanken.

Maar met de steun van het aandeel zal Capitalflow b toegang hebben tot maximaal 1 miljard aan spaargeld voor particulieren in Nederland, wat zal helpen de kosten te verlagen naarmate het zijn kredietportefeuille uitbreidt.

Het bedrijf streeft ernaar de totale schuld in de komende drie jaar te verhogen tot $ 1,2 miljard – een enorme toename van het groeipad in de afgelopen vijf jaar, terwijl de faciliteiten voor kapitaalinstroombedrijven met $ 650 miljoen worden verbeterd.

Als onderdeel van de transactie werkt Pollen Street, de private equity-eigenaar van Capitalflow, samen met oprichter Ali Niknam als onderdeel van een financiële ronde van $ 193 miljoen die de uitdagende bank op $ 6,1 miljard brengt.

Punk is een Challenger Bank-concurrent met volledige licentie van Revolt en N26, die klanten kosten in rekening brengen voor hun diensten.

Pollen Street, de voormalige private-equitytak van RBS, is een grote investeerder in de in het VK uitgedaagde Shabrook Bank en het vastgoedveilingplatform BitX1. De kapitaalstroom worstelde in 2020 toen de honger naar krediet opdroogde tijdens epidemieën, maar Horgan zei dat mei en juni de twee beste maanden waren voor kredietverlening in de geschiedenis van het bedrijf, waarbij de leasinghandel van de grond kwam toen de economie heropende.

READ  Analisten passen schattingen na winst Dutch Bros aan (NYSE:BROS)

“Als je kijkt naar bankfinanciering, zijn onze doelen niet erg ambitieus als je kijkt naar het Ierse banklandschap nu Ulster Bank en KBC de markt verlaten.”

Ondanks het feit dat de regering de afgelopen maanden de beperkingen voor niet-essentiële bedrijven heeft opgeheven, verloopt de kredietverlening dit jaar traag.

ISME’s driemaandelijkse bankmonitoringrapport voor het tweede kwartaal laat zien dat de vraag van het MKB naar leningen in het tweede kwartaal afnam, ondanks lagere bankweigeringspercentages en de bereidheid van banken om leningen te verstrekken.

“De voortdurende inkrimping van de retailbankingmarkt voor het macroprobleem voor kleine bedrijven is nu een nuttige verdubbeling”, zegt Neil McDonnell, CEO van ISME.

De heer Horgan zei dat zijn doel was om een ​​geloofwaardig alternatief te creëren voor pijlerbanken, AIP’s, de Bank of Ireland en permanente DSP’s.

“We zullen bankfinanciering benaderen tegen een zeer hoog financieel tarief en kunnen zelfs concurreren met particuliere kredietverstrekkers”, zei hij.

“De prijs heeft ons tegengehouden, maar deze overname stelt ons in staat klanten te achtervolgen die eerder door banken zijn bediend. Klanten zeggen dat ze niet slechts één bank willen vertrouwen.”