Irbil (Koerdistan 24) – Nederlandse rechtbank geeft Nederlandse regering drie maanden om vijf vrouwen die banden zouden hebben met ISIS uit te zetten Aangekondigd Dinsdag.
Als de vrouwen niet binnen drie maanden naar Nederland worden uitgezet, heeft een rechter bepaald dat de regering moet uitleggen waarom ze dat niet kon doen. Anders bestaat het risico dat de strafrechtelijke procedures tegen vrouwen worden stopgezet en dat ze in het land nooit worden vervolgd wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie.
In 2018 werden vijf vrouwen gevraagd hun zaak te seponeren omdat Amsterdam weigerde ze terug te sturen en niet voor de rechter kon verschijnen in Nederland.
Vorige maand werd de Nederlander Ilham B. beschuldigd van banden met ISIS, zijn tweejarige kinderen en een andere verweesde minderjarige. Werden teruggestuurd Van Syrië naar Nederland.
Lees verder: Nederlandse vrouw, Nederlandse regering bevestigt terugkeer kinderen uit Syrië
De Nederlandse regering heeft Ilham P. gevraagd te voorkomen dat hij wordt vervolgd op beschuldigingen in verband met ISIS. De rechter die zijn zaak vorig jaar behandelde, waarschuwde dat het proces zou eindigen als de regering hem niet uit Syrië naar Nederland zou repatriëren.
Ook zijn er nieuwe eisen van acht Nederlandse vrouwen die banden zouden hebben met ISIS om rechtszaken te annuleren. In deze gevallen krijgt de regering echter meer tijd voor de volgende zitting.
Andre Sebrects, een advocaat die vrouwelijke ISIS-verdachten vertegenwoordigt, zei woensdag dat de Nederlandse regering eerder dit jaar mogelijk vrouwen naar Koerdistan 24 heeft gedeporteerd. “Omdat ze zo lang wachtten, ontsnapten 15 vrouwen uit het kamp. Hoe eerder ze het doen, hoe beter, voor de kinderen. ”
Op maandag heeft de Nederlandse regering Zelfverzekerd Naar verluidt zijn de afgelopen jaren vijftien Nederlandse vrouwen ontsnapt uit kampen in het noordoosten van Syrië met vermeende banden met ISIS.
Volgens de Nederlandse Openbare Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVT) zitten er 30 Nederlandse vrouwen in kampen van de Syrische Democratische Krachten (SDF) in de kampen Roj en al-Hole, van wie nog eens 75 kinderen in Nederland zijn vastgehouden.
Op 28 juni herhaalde Maslum Abdi, commandant van de Syrische Democratische Krachten (SDF), dat Oproepen In het buitenland om hun burgers uit Syrië te deporteren ministeriële bijeenkomst Van de Global Alliance Against ISIS in Rome.
Veel Europese landen zijn terughoudend om hun burgers uit te zetten vanwege juridische en veiligheidsrisico’s en binnenlandse oppositie tegen de deportatie van ISIS-verdachten.
De meeste inwoners van het al-Hole-kamp in Syrië zijn Irakezen en Syriërs, maar het kamp omvat ook een groot aantal buitenlandse families waarvan wordt aangenomen dat ze banden hebben met ISIS. Volgens de Verenigde Naties zijn er nog steeds ongeveer 62.000 mensen in het kamp, waaronder tienduizenden vrouwen en hun kinderen die zich bij ISIS hebben aangesloten.
Ten derde zitten 10.000 ISIS-militanten in STF-gevangenis in Syrië. Deze situatie is gewoon onaanvaardbaar. Dit kan niet oneindig doorgaan’, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken Zei Tijdens een bijeenkomst in Rome op 28 juni.
“De Verenigde Staten blijven aandringen op repatriëring, rehabilitatie en vervolging van hun burgers, waar nodig, inclusief geallieerde partners.”
More Stories
Inktleveringsovereenkomst met Anlon Technology Solutions, een Nederlands defensiebedrijf
Nederlanders hebben er geen probleem mee om F-16’s in Rusland te stationeren
Mercedes onthult de fout van Lewis Hamilton die de Nederlandse GP-strategie verpestte