oktober 2, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Britse en Nederlandse rechtbanken leggen Google naar verluidt een boete van $ 25,4 miljard op

De laatste rechtszaak tegen de zogenaamde oneerlijke advertentiepraktijken van Google kan ertoe leiden dat het bedrijf 25 miljard euro ($ 25,4 miljard) aan boetes moet betalen aan Britse en Nederlandse waakhonden, Reuters rapporten.

De zakelijke en advertentiepraktijken van Google zijn altijd een controversieel onderwerp geweest voor het bedrijf. In de afgelopen jaren zijn de rechtszaken tegen Google aanzienlijk gestegen en waakhonden geloven dat het bedrijf zijn dominantie gebruikt om de markt te manipuleren. Nu kan het bedrijf dat eigendom is van Alphabet een boete van 25,4 miljard dollar krijgen voor Britse en Nederlandse rechtbanken. Volgens het rapport zullen de komende weken twee rechtszaken worden aangespannen bij deze rechtbanken.

De rechtszaak, aangespannen door een groep uitgevers, beweert dat Google heeft geprofiteerd van ‘oneerlijke advertentiepraktijken’. Dit is niet de eerste keer dat Google in oorlog is met uitgevers. Vorig jaar betaalde het bedrijf $ 267 miljoen aan boetes aan Franse uitgevers voor het manipuleren van de markt. De Europese Unie dwong Google zelfs een contract te ondertekenen met meer dan 300 uitgevers op het continent.

“Het wordt tijd dat Google zijn verantwoordelijkheid neemt en de schade terugbetaalt die het aan deze belangrijke industrie heeft toegebracht. Daarom kondigen we vandaag deze acties aan in twee jurisdicties om compensatie te krijgen voor uitgevers in de EU en het VK”, aldus advocatenkantoor Geradin Partners in een verklaring.

Google riskeert een fikse boete in het VK en het Nederlands vanwege reclamepraktijken

Natuurlijk heeft Google gereageerd op de rechtszaak en zegt dat het “constructief” werkt met de EU-uitgevers. De woordvoerder van het bedrijf vertelde Reuters zelfs dat de rechtszaak “speculatief en opportunistisch” is. Bovendien zei Google dat het “het krachtig wil bestrijden”.

READ  Dutch Telecom KPN wint juryprijs van $ 31,5 miljoen voor octrooizaak

In het VK willen de autoriteiten een vergoeding vorderen voor alle websites die banneradvertenties aanbieden, en ook traditionele uitgevers. De Nederlandse rechtszaak richt zich echter op alle getroffen uitgevers.

Een boete van $ 25,4 miljard is geen klein aantal om te negeren, en Google-advocaten zullen hun best doen om te voorkomen dat ze deze forse boete betalen. Deze boetes komen op de dagen dat Google zich naar verluidt voorbereidt op een economische crisis en zelfs de volgende generatie Pixelbook moest annuleren om kosten te besparen.