mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

WereldSBK

De Motul Dutch Round van het FIM Supersport Wereldkampioenschap kwam tot een spannend einde op het TT Circuit Assen met de Zwitserse rijder Dominique Aegerter (Ten Kate Racing Yamaha) die de overwinning van Race 2 opeiste om de overwinningen voor het weekend te verdubbelen. De Zwitserse rijder vocht terug nadat hij bij de start van de 18 ronden tellende race terrein had verloren om de eer op te eisen en zijn voorsprong aan de top van het kampioenschap uit te breiden.


DUTCH DELIGHT: twee overwinningen voor Ten Kate Racing Yamaha

In het bijzijn van teambaas Ronald Ten Kate herhaalde Aegerter zijn prestatie van de Nederlandse Ronde van 2021 toen hij twee overwinningen behaalde uit twee races op de iconische Nederlandse locatie. Aegerter had bij de start van de race tijd verloren en kwam op de vierde plaats terecht, maar al snel vocht hij terug. De winnende inhaalrace kwam in ronde 9 van 18, waarbij de Zwitserse rijder titelrivaal Lorenzo Baldassarri (Evan Bros. WorldSSP Yamaha Team) inhaalde tijdens de laatste chicane voordat hij aan het einde van de race een gat van 2,6 seconden opende. Overwinning voor Aegerter betekent dat Zwitserse rijders nu 20 WorldSSP-races hebben gewonnen, terwijl Aegerter nu 20 podiumplaatsen heeft behaald. Baldassarri claimde de tweede plaats toen hij terugkaatste van een race 1-crash om op het podium te eindigen nadat hij zijn weg naar de grid had bereikt en eindigde voor Can Oncu (Kawasaki Puccetti Racing). De Turkse ster Oncu nam de leiding in de eerste ronde van de race en bleef daar tot ronde 7, toen Baldassarri doorging in bocht 8 voordat Aegerter hem volgde in de chicane. Oncu’s derde plaats betekent dat hij nu vijf WorldSSP-podia heeft, terwijl hij ook de 90 . van Turkije claimdee podium in WorldSSP. Het was een viervoudige strijd om de overwinning vooraan in het veld op punten tijdens de race, met de Italiaanse rookie Nicolo Bulega (Aruba.it Racing WorldSSP Team) op de vierde plaats.

READ  Het Nederlandse vliegtuig landde bij KLM Barbados


EEN MEGA STRIJD OM VIJFDE: vijf renners binnen twee seconden aan de lijn

De Estse rijder Hannes Soomer (Dynavolt Triumph) eindigde op de vijfde plaats, net voor teamgenoot Stefano Manzi, waarbij het paar aan het einde van de 18 ronden tellende race slechts een tiende van een seconde van elkaar gescheiden was. Het was een zeer spannende strijd om de vijfde plaats met tal van renners, de Finse renner Niki Tuuli (MV Augusta Reparto Corse) op de zevende plaats. Rookie Yari Montella (Kawasaki Puccetti Racing) kwam als achtste over de streep, maar werd gedegradeerd naar een plaats naar de negende plaats vanwege een overtreding van de baanlimieten in de laatste ronde, ongeveer een seconde terug van Tuuli, na een ongelooflijke strijd met de Britse rijder Kyle Smith (VFT Racing) . Met de penalty van Montella werd Smith als achtste geklasseerd met Montella als negende.


EEN VROEGSEIZOEN BESTE: rookies behalen sterke resultaten

Bahattin Sofuoglu (MV Augusta Reparto Corse) was de leidende WorldSSP Challenge-rijder toen hij een tiende plaats behaalde en de uitdaging van de Australische rookie Oli Bayliss (BARNI Spark Racing Team) afweerde met iets meer dan een halve seconde van het paar op de einde van de wedstrijd. Zwitser Marcel Brenner (VFT Racing) werd 12e nadat hij reageerde van een race 1-crash, met Leonardo Taccini (Ten Kate Racing Yamaha) in 13e plaats.

Taccini weerde een late uitdaging van Unai Orradre (MS Racing Yamaha WorldSSP) af en claimde 13e plaats bij Orradre in 14e. Raffaele De Rosa (Orelac Racing VerdNatura WorldSSP) rondde de puntenbetalende posities af met 15e plaats, maar de Italiaan had de hele race in de top tien gelopen.

READ  De Nederlandse regering zet F-16’s in om de Oekraïense luchtcapaciteiten te vergroten


HUISHOUDEN: notities van WorldSSP Race 2

Na een laat liefdesverdriet in Race 1 gisteren, kwam de race van Glenn van Straalen (EAB Racing Team) tot een einde in bocht 1 in race 2 na een crash waarbij ook Jules Cluzel (GMT94 Yamaha) betrokken was; beide rijders trekken zich terug uit de race. De Australische wildcard Tom Edwards (Yart – Yamaha WorldSSP) trok zich terug uit de race in de eerste helft van de 18 ronden tellende ontmoeting. Adrian Huertas (MTM Kawasaki) had een sterke race in de top zeven, maar viel uit de race in de laatste ronde van de race, waarbij de WorldSSP300-kampioen 2021 niet geclassificeerd was.

De Hongaarse rijder Peter Sebestyen (Evan Bros. WorldSSP Yamaha Team) nam niet deel aan Race 2 nadat hij ongeschikt was verklaard vanwege een functionele beperking van de linkerschouder. Tom Booth-Amos (Prodina Racing WorldSSP) werd ook ongeschikt verklaard na een crash in Race 1 met een linker kuitbeenbreuk, terwijl Andy Verdoia (GMT94 Yamaha) ook ongeschikt is met het armpompsyndroom in zijn rechterarm.

De top zes na de WorldSSP Race 2, volledige resultaten hier:

1 Dominique Aegerter (Ten Kate Racing Yamaha)

2. Lorenzo Baldassarri (Evan Bros. WorldSSP Yamaha Team) + 2.606s

3. Can Oncu (Kawasaki Puccetti Racing) + 4.618s

4. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing WorldSSP Team) + 4.965s

5. Hannes Soomer (Dynavolt Triumph) + 17,982s

6. Stefano Manzi (Dynavolt Triumph) + 0.126s


kampioenschap klassement

1. Dominique Aegerter (Ten Kate Racing Yamaha) 95 punten

2. Lorenzo Baldassarri (Evan Bros. WorldSSP Yamaha Team) 65

3. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing WorldSSP Team) 56

4. Glenn van Straalen (EAB Racing Team) 46

READ  De Nederlandse investeerder noteerde zijn landbouwgroep op de Boekarest Stock Exchange

5. Niki Tuuli (MV Augusta Reparto Corse) 40

6. Kan Oncu (Kawasaki Puccetti Racing) 32

15. Bahattin Sofuoglu (MV Augusta Reparto Corse) 15 – top WorldSSP Challenge-rijder

Bekijk alle WorldSSP-actie in 2022 in stijl met de WorldSBK VideoPass!