april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarschuwing voor Nederlandse ziekte – Post Courier

DOOR BARNEY ORERE
[email protected]

Dutch Disease kan al zijn intrede hebben gedaan.

Hier moeten we echt op letten.

De waarschuwing werd naar voren gebracht in een interview met Amy Auster, hoofdeconoom van ANZ Bank in Melbourne, Australië in 2005.

We herhalen de waarschuwing om ons te herinneren aan dit ernstige gevaar.

De PNG LNG was een paar jaar verwijderd van een realiteit.

Auster zei tegen uw schrijver: Uw land heeft nu de kans om de levensstandaard van uw volk voor eens en altijd te verhogen.

Mis deze kans en je krijgt er niet nog een.

De meevaller van de LNG moet op drie gebieden worden geïnvesteerd om de levenskwaliteit van uw mensen te verhogen, had Auster gezegd.

Die drie gebieden waren Gezondheid, Onderwijs en Infrastructuur.

Daar is het regeringsbeleid zoals we dat nu kennen tot stand gekomen. Hebben we de kans gemist?

De indicatoren die zorgen baren zijn; waar gaat de LNG-meevaller naartoe als we geen plan hebben en er wordt gesproken over het openen van een derde LNG?

Verontrustender is dat het Sovereign Wealth Fund niet is opgericht. Het laat zien dat er werd uitgegeven en niet gespaard.

Visie 2050 blijft een droom. Enkele jaren geleden zeiden we op deze pagina’s dat het plan om het plan in daden om te zetten, ontbrak.

Als dat bericht is uitgegleden; we zeggen het hier nog eens en om bot te zijn, wat het betekent is het hebben van een nationale database om plannen en beleid op te baseren. We kunnen niet op lucht opereren.

Vingers wijzen naar slecht leiderschap, verwarde politiek of een combinatie van beide.

Infrastructuurinitiatieven hebben niet zoveel kritiek gekregen als onderwijs (gratis collegegeldbeleid) en de gezondheidssector, die een belangrijke verschuiving in het beleid heeft ondergaan van genezing naar preventie, waarbij veel hulpposten in plattelandsgebieden zijn ingestort.

Zonder de ernst van de planning zal geen enkele hoeveelheid beleid werken, wat betekent dat we die nationale database snel moeten hebben.

READ  Inwoners van Bonaire voelen zich vergeten door de Nederlandse politiek als het gaat om klimaatveranderingsproblemen

We kunnen geld toewijzen en openbare aankondigingen doen, maar het zal allemaal uit elkaar vallen omdat het niet gebaseerd is op een goede planning waarvoor je echte gegevens over de doelgebieden nodig hebt.

BELEID
Of de situatie nu veranderd is of niet, het punt is; de verschuiving in het beleid van genezen naar voorkomen.

Rond dezelfde tijd raakte het onderwijsbeleid in de war en zoals te zien is in het geval van gezondheid, zijn de problemen niet eenvoudig op te lossen.

Gezondheid en onderwijs zijn reuzen en we hebben het verpest.

Eerste waarschuwing.

Als we het LNG-geld hebben, kunnen we slimme beleidswijzigingen doorvoeren op het dubbele en onszelf weer op het goede spoor zetten omdat we het ons kunnen veroorloven de verstoring het hoofd te bieden.

De last van overgangsveranderingen zal beter worden beheerd omdat we de middelen zullen hebben voor snelle oplossingen.

Het is een beetje zoals tandpasta; knijp er meer uit dan nodig is en je kunt het niet terugsturen.

Dit is wat er gebeurt als je banen creëert voor de jongens en draconische bureaus opzet.

Het zijn misschien de juiste mensen, maar de banen zijn verkeerd.

Dat is slechte besluitvorming. Je kunt niet doorgaan met het maken van deze pleisteroplossingen. Tweede waarschuwing!

Net toen deze rotting begon, wordt over het algemeen gewezen op corruptie toen regeringen onvoorzichtig werden in hun houding, maar de PNG LNG is de absolute kans om dit te corrigeren; niet alleen om te verjongen of te herrijzen, enzovoort, maar om het niveau te bereiken waarop Amy Auster gezinspeeld heeft.

Als het beleid werkt, is het dan niet duidelijk hoe de prioriteitsgebieden de levenskwaliteit van Papoea-Nieuw-Guinea gaan verbeteren?

Er zou in ieder geval een plan moeten zijn met vastgestelde doelen en richtlijnen die operationele agentschappen moeten volgen.

Wanneer overheidsinstanties aan hun lot worden overgelaten, is het eerder als een eend op het water die kalm kijkt, maar ongezien onder water zijn de voeten, woedend peddelend.

READ  FISHER sluit zich aan bij Nederlands-Caribisch duo Shermanology voor "It's A Killa"

Wanneer dit gebeurt, treedt een reflexmatige reactie in werking en gaan we verloren.

Dit is waar u een blauwdruk nodig heeft en van daaruit kan de gebruiker deze opsplitsen in operationele richtlijnen.

De reden hiervoor is dat de gemaakte winst beter te beoordelen is wanneer de methoden en organisatie bewuster en transparanter zijn.

Rapportage en verantwoording zullen verbeteren. Als je het over systemen hebt, hoort dat erbij.

Als we zeggen dat we belangrijke lessen hebben geleerd, betekent dat niets; we voelen ons er gewoon beter door.

Dit is niet echt; we houden onszelf voor de gek.

Dit is een andere gewoonte die de Nederlandse Ziekte bevordert en het moet stoppen. Je kunt het je niet veroorloven om fouten te blijven maken.

De realiteit op het platteland is dat ze nog steeds onder kokosnoten en betelnoten of onder een boom leven. PNG zal er niet komen als we onze bronnen verkeerd gaan beheren.

Tenzij we de toekomst absoluut serieus nemen, zullen we als natie ten onder gaan.

Politici en ambtenaren blijven de mensen vertellen dat ze hun mentaliteit moeten veranderen.

Mijn hemel, wat is er aan de hand!

GEREEDSCHAP
Infrastructuur en onderwijs zijn empowerment-instrumenten, maar kijk naar de zakelijke kant ervan die aansluit bij het beleid om de resultaten te leveren.

Het beleid van de regering voor empowerment van mensen werd geleend door de Aziatische Ontwikkelingsbank die een proef startte in Wau en vandaag de dag bekend staat als Micro Bank.

De regering wist niet hoe ze moest eindigen; het voltooiingspercentage liet veel te wensen over; reden dat veel overheidsinitiatieven vastlopen.

Dit soort gedrag gaat lang door en het is goed voor Dutch Disease om in te zetten.

Kijk naar mensen die op straat werken en noem dat informele sector.

Noem het MKB en het hele plaatje verandert drastisch.

Dit zijn de mensen die microfinanciering nodig hebben om zich te vestigen; ze hebben het belang dat vrij duidelijk is. Ze hebben grond nodig om een ​​bedrijf te starten.

READ  Manchester United zou Antony kunnen ondertekenen voor veel minder dan £ 69 miljoen: Nederlandse expert

Maar we hebben het nog steeds over het MKB. Wat we nodig hebben is actie. Genoeg plannen gepraat! Als we ons bezighouden met de overheid, moeten we stoppen met dingen te zeggen om ons een beter gevoel te geven en echt te worden.

In het parlement weten sommige ministers niet hoe ze een vraag moeten beantwoorden. Ze uiten zinnen die in feite de vraag herhalen.

Ze geven antwoorden waar ze zich goed bij voelen. Dutch Disease zal gebeuren op hun wacht.

Het beleid kan worden omschreven, maar hoe komen ze samen voor de dorpsbewoner?

Dat is de vraag.

Betekent kwaliteitsonderwijs het verhogen van de normen of betekent het het creëren van op vaardigheden gebaseerd leren, zodat ze als zelfstandige kunnen werken?

KWALITEIT
Betekent kwaliteitszorg betere dienstverlening of hogere normen?

Wat betekent infrastructuur voor dure snelwegen die miljoenen kina kosten om te bouwen als ze niet leiden tot markten die gekoppeld zijn aan productie of zichtbare verandering in het leven van bijvoorbeeld de koolboer? (Zie punt over voltooiingspercentage).

PNG maakt gebruik van de winningsindustrie en verwaarloost de landbouw.

Maar als de olie en het gas en alle mineralen opraken, dan zal de economie op de knieën gaan en zullen we een bananenrepubliek worden waar bevriende regeringen voor moeten zorgen.

Simpel gezegd, die aandoening staat bekend als Dutch Disease.

Wanneer Dutch Disease intreedt, hebben we onszelf voorgoed vernietigd. Het is een reis die in de loop van de tijd plaatsvindt, dus we zullen niet weten wat ons overkomt totdat de realiteit tot ons doordringt.

Dat is de waarschuwing en het moment om op te letten is nu.

Kijk naar onze mensen; zien wat ze doen.

Laten we het over de realiteit hebben, niet alleen plan na plan. Focus op onze mensen en niet om indruk te maken op onszelf of mensen in het buitenland.