mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse financiële sector legt sancties op aan Russische klanten; Directeur Gazprom Nederland stapt op

Een week nadat Rusland Oekraïne begon binnen te vallen, voert de Nederlandse financiële sector de sancties uit die de EU heeft opgelegd aan hun Russische klanten. Nederlandse banken bevriezen rekeningen van Russische oligarchen, advocaten laten Russische cliënten vallen en trustkantoren onderzoeken hun cliëntenportefeuilles opnieuw, meldt het Financieele Dagblad. Ook de directeur van Gazprom Energy in Nederland heeft zijn ontslag ingediend.

DNB heeft al diverse meldingen ontvangen van bevroren tegoeden na sancties van de Europese Unie tegen Rusland. Financiële instellingen en trustkantoren in Nederland moeten al hun relaties controleren op naleving van de sancties en direct consequenties verbinden aan degenen die dat niet doen, zegt DNB tegen het FD.

Martin Wörsdörfer, voorzitter van de branchevereniging van trustkantoren Holland Quaestor, vertelde de krant dat haar leden snel reageerden op de sancties en al meerdere meldingen over bevroren tegoeden bij DNB hadden ingediend. Sinds 2014, toen de crisis tussen Rusland en Oekraïne begon, nemen trustkantoren actief afscheid van Russische klanten. In 2015 leverde de Nederlandse trustsector diensten aan 305 prominente Russen, blijkt uit cijfers van DNB. In 2020 was dat gedaald tot 16. “Het zal nu tussen nul en tien zijn”, zei Wörsdörfer.

“Waar relevant, worden activa onmiddellijk bevroren”, zei Wörsdörfer tegen FD. “Trustkantoren hebben te maken met de open standaard van sociaal fatsoen en zijn dagelijks bezig om te onderzoeken of wat ze doen nog wel past binnen de wettelijke en zelfopgelegde integriteitsregels. Daarom hebben we al afscheid genomen van klanten die Russische eigenaren achter hen.”

Ander opvallend nieuws kwam uit de advocatuur – advocatenkantoor Houthoff beëindigt haar relatie met de Russische Federatie en aanverwante personen en bedrijven, zegt een woordvoerder donderdagochtend tegen het FD. Ook van deze partijen zal Houthoff geen nieuwe zaken aannemen. Het kantoor zei dat het besluit is genomen vanwege oorlogshandelingen in Oekraïne en niet van de ene op de andere dag is genomen. “De beroepsregels voor advocaten stellen strenge eisen aan het nemen van een dergelijke beslissing, ook al zijn de omstandigheden zo ernstig als nu in Oekraïne.”

READ  DVIDS - Nieuws - Amerikaanse en Nederlandse troepen demonstreren capaciteiten, versterken partnerschap in gecombineerde luchtreactieoefening

Houthoff is al jaren het vaste advocatenkantoor van de Russische Federatie en gelieerde partijen in Nederland. Volgens bronnen van het FD is werk voor de Russen goed voor 10 tot 15 procent van de jaaromzet van het advocatenkantoor (121 miljoen euro in 2020). De banden met Rusland leverden Houthoff de bijnaam “het Kremlin-kantoor” van de Zuidas op.

Ook Sytse van Heijst maakte donderdag zijn ontslag bekend als directeur van Gazprom Energie in Nederland. “Ik ben erg geschrokken van het verlies aan mensenlevens in Oekraïne. Ik kan de gebeurtenissen daar niet rijmen met mijn functie als country head bij Gazprom Energy in Nederland. Ik heb daarom begin deze week ontslag genomen.” Van Heijst werkt sinds 2011 bij het Russische staatsgasbedrijf.