juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Verwoest Nederlands gebouw was geen fabriek van Bill Gates ap

CLAIM: Een “Bill Gates-fabriek die in het laboratorium gekweekt synthetisch vlees produceert” is in Nederland afgebrand.

DE FEITEN: Hoewel een distributiecentrum van een Nederlandse online boodschappendienst werd verwoest door een brand in het oosten van Nederland, was de faciliteit geen fabriek die vleesalternatieven produceerde en was ook geen eigendom van of werd geëxploiteerd door Gates. Toen de video maandag wijdverspreid online ging van vlammen die het gebouw overspoelden, circuleerden valse beweringen over het gebruik van de faciliteit en de connectie met de miljardair-filantroop.

“Bill Gates-fabriek die in het laboratorium gekweekt synthetisch vlees produceert, brandt af in Nederland”, luidt het bijschrift bij een video van de brand die meer dan 12.000 keer werd bekeken op Facebook.

De faciliteit die zondagavond afbrandde, was een distributiecentrum van Picnic, een Nederlandse online boodschappenservice waarmee gebruikers via een mobiele app boodschappen kunnen bestellen en laten bezorgen. Het gebouw was geen fabriek die vleesalternatieven produceerde, vertelde Martijn Koolhoven, een public relations-functionaris die Picnic vertegenwoordigt, in een e-mail aan de AP. Het centrum dat in brand vloog, werd gebruikt om bestellingen op elektrische vrachtwagens te laden voor levering. Hij zei dat er op de locatie geen productie van welke aard dan ook was “laat staan ​​​​van vlees”.

Picnic haalde in 2021 600 miljoen euro op om zijn activiteiten uit te breiden. Een groot deel van die financiering kwam van de Bill and Melinda Gates Foundation Trust, zei Koolhoven, eraan toevoegend dat de trust een investeerder was onder “vele andere bestaande aandeelhouders”.

De trust, die geld belegt en beheert, staat los van de Bill and Melinda Gates Foundation, de filantropische tak. De trust stelt op haar website dat haar investeringsbeslissingen worden genomen door een extern team van managers.

READ  Nederlandse benzineprijzen blijven stijgen tot 2 euro

“Het personeel van de Foundation heeft geen invloed op investeringsbeslissingen van de Trust en geen inzicht in de investeringsstrategieën van de Trust”, aldus een e-mailverklaring van Cascade Investment, die toezicht houdt op de Foundation Trust.

En hoewel de trust door zijn investering een minderheidsbelang in Picnic verwierf, “is het geen controlerende aandeelhouder”, verduidelijkt Koolhoven. De brand van zondagavond verwoestte het gebouw volledig, maar er vielen geen gewonden, aldus een verklaring van de plaatselijke brandweer.

De oorzaak van de brand was nog niet bekend en wordt nog onderzocht. De brandweer laat aan de AP weten dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn voor brandstichting. De valse beweringen over de brand kwamen naar voren tijdens aanhoudende protesten onder boeren in Nederland die demonstreren tegen de plannen van de regering om de uitstoot van vee te verminderen.

Sommige demonstranten hebben distributiecentra van supermarkten geblokkeerd, waaronder afzonderlijke die worden beheerd door Picnic. Oude, verkeerd weergegeven foto’s en video’s die beweren dergelijke demonstraties te tonen, zijn de afgelopen dagen ook gedeeld en ontkracht.

— Associated Press-schrijver Sophia Tulp in New York heeft bijgedragen aan dit rapport.