juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Werkploeg Regina ruimt boom besmet met iepziekte in Victoria Park

Werkploeg Regina ruimt boom besmet met iepziekte in Victoria Park

Een werkploeg van City of Regina heeft vrijdag snel werk gemaakt van een iep in Victoria Park nadat was bevestigd dat deze besmet was met de iepziekte.

Met behulp van een emmerlift, een zaag en een houtversnipperaar hebben ze de boom – die hielp de grens van het park langs Victoria Avenue te markeren – teruggebracht tot houtsnippers.

Als hun werk klaar is, zullen de bemanningen de chips naar de vuilstortplaats van de stad brengen, waar ze zullen worden begraven om de verspreiding van de ongelooflijk schadelijke ziekte te helpen stoppen.

“We zijn erg ijverig. We hebben een heel goed programma. Dus als we deze bomen kunnen vinden, verwijderen we ze snel”, zegt Ryan Johnston, supervisor van de stad voor ongediertebestrijding.

Ryan Johnston, supervisor voor ongediertebestrijding in de stad Regina, spreekt met de media terwijl werkploegen zich voorbereiden op het vernietigen van een iep die besmet is met de Nederlandse iepziekte in Victoria Park in Regina, Sask., op 15 juli 2022. (Alexander Quon/CBC Nieuws)

De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die wordt meegedragen door de iepenspintkever.

Zodra de schimmel zich vastgrijpt, tast het het vasculaire systeem van de boom aan, waardoor het geen water krijgt en uiteindelijk verwelkt en sterft.

“Waar we naar op zoek zijn, is het markeren van dode takken. Als ik vlaggen zeg, bedoel ik groene bladeren die geel worden en verwelken, en uiteindelijk bruin worden en afsterven,” zei Johnston.

Regina heeft ongeveer 55.000 iepen die eigendom zijn van de stad. De stad heeft een monitoring- en surveillanceprogramma dat zoekt naar tekenen van iepziekte.

Als wordt vermoed dat een boom het heeft, wordt een monster genomen en onderworpen aan laboratoriumtests.

Wanneer een test positief terugkomt, handelt de stad snel en ruimt de iep op en injecteert ook nabijgelegen bomen met een fungicide met als doel verspreiding te stoppen.

READ  Weerrecords in overvloed worden verbroken terwijl NL zich koestert in de herfstzon

“We zullen dat zo snel mogelijk verwijderen”, zei Johnston.

Dit jaar heeft de stad tot nu toe zes bomen bevestigd die besmet zijn met de iepziekte. Er wordt echter verwacht dat nog een paar bomen positief zullen testen op de schimmel.

Elk jaar worden ongeveer 10 tot 15 bomen gekapt als gevolg van de ziekte, zei Johnston.

Naast het monitoringsprogramma geldt er tussen 31 april en 31 aug. een verbod op het snoeien van iepen. 31.

Bij het snoeien komt een feromoon vrij dat de iepenspintkever aantrekt.Grote hoeveelheden hout produceren ook het feromoon, daarom verbiedt de stad ook de invoer van iepenhout van buiten Regina naar de stad.

“Deze boom naast ons is ongeveer 100 jaar oud. Meer dan 100 jaar oud. Dit is dus een van de oorspronkelijke bomen in Victoria Park… We zouden het echt niet leuk vinden om hem kwijt te raken,” zei Johnston, wijzend naar de boom naast het aangetaste groen.

Een werkploeg van de stad Regina begint vrijdag met het vernietigen van een iep die besmet is met de iepziekte. De boom is gechipt en de chips zullen worden begraven op de vuilstortplaats van de stad. (Alexander Quon/CBC Nieuws)

Linda Moskalyk, president van SOS Trees in Saskatoon, zei dat de zes gevallen in Regina teleurstellend zijn en een “heel trieste situatie”.

“Het is een groot probleem, want het is iets dat elk jaar gebeurt. En ja, 50.000 bomen zijn veel bomen, maar ze zouden in een situatie als Winnipeg kunnen komen, waar ze gewoon duizenden bomen per jaar verliezen. Dus ik hoop van wel’ t ‘Dat moet je niet doen,’ zei Moskalyk.

SOS Trees begon in 1992 vanwege een schrik van de iepziekte, zei ze.

“We hebben gelobbyd bij de overheid” [and] de stad Saskatoon om meer financiering te krijgen voor het onderhoud van bomen en beter snoeien en toezicht. En sindsdien hebben we ons ook toegelegd op allerlei verschillende boomthema’s en onderwijs.”

READ  Het Nederlandse coronavirus was gemiddeld 36% per week; 42% stijging bij Govt Hospital

Nu zei Moskalyk dat de organisatie zich weer richt op het risico op iepziekte.

Iedereen die een boom ziet met symptomen die op iepziekte lijken, wordt verzocht te bellen met 306-777-7000 en Service Regina te alarmeren.