april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Milieuactivisten betwisten plannen voor gasboringen in de Noordzee voor de Nederlandse rechter

Een vrachtschip wordt gezien op de Noordzee vanaf het strand van Dishoek, Nederland, 19 juli 2018. Foto gemaakt op 19 juli 2018. REUTERS/ Kai Pfaffenbach

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

BERLIJN, 15 juli (Reuters) – Milieugroeperingen in Duitsland en Nederland stellen plannen voor een nieuw gasveld in de Noordzee ter discussie, zei een Duitse non-profitorganisatie vrijdag, wat de zoektocht van Europa naar alternatieven voor Russische brandstof mogelijk bemoeilijkt.

Milieuactie Duitsland (DUH) zegt de rechtszaak te hebben aangespannen bij het Hof van Justitie in Den Haag samen met de Nederlandse organisatie Mobilisatie voor het Milieu (MOB) en een burgerinitiatief uit de kuststreek van Oost-Friesland.

Het Nederlandse particuliere bedrijf ONE-Dyas heeft groen licht gekregen van de Nederlandse autoriteiten voor de ontwikkeling van zijn N05-A-gasveld in de Noordzee, dat zich uitstrekt over de Duitse en Nederlandse wateren, en waarbij ook gasproductie is gepland in de omliggende velden.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Het platform zal volgens het bedrijf volledig op windenergie draaien.

Zij hoopt eind 2024 aardgas te gaan leveren aan Nederlandse en Duitse huishoudens, met een verwacht potentieel van zo’n 13 miljard kubieke meter gas.

“De bouw van een nieuw platform in de Noordzee zal een nieuwe infrastructuur creĆ«ren die onze langdurige afhankelijkheid van fossiele energie zal vergroten. Dit is niet verenigbaar met klimaatdoelstellingen”, zegt DUH-chef Sascha Mueller-Kraenner.

De DUH zei ook dat de site dicht bij de Waddenzee lag, een UNESCO-werelderfgoed en het grootste ononderbroken systeem van getijdenzand en slikken ter wereld.

READ  Deense politie zoekt Nederlandse verdachte in moord- en steekzaak

De Duitse eilanden Juist en Borkum hebben samen opnieuw een rechtszaak aangespannen tegen de geplande gasexploratie, aldus de belangengroepering.

Geen van de administraties van de eilanden was direct bereikbaar voor commentaar. ONE-Dyas reageerde niet onmiddellijk op een per e-mail verzonden verzoek om commentaar.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.