juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

'Internationale studenten moeten Nederlands leren en fietsen'

'Internationale studenten moeten Nederlands leren en fietsen'

Sylvia Wink, wetenschappelijk directeur van de Faculteit Sociale Wetenschappen, kijkt met enige spijt terug op haar eigen studentenleven. “Tijdens mijn studie heb ik nooit een jaar in het buitenland doorgebracht, dat was een zeer verrijkende ervaring. Ik vind het belangrijk dat studenten de kans krijgen om naar het buitenland te gaan. Het ervaren van andere academische culturen is zeer verrijkend.

Internationalisering van de VU-campus ziet zij als een win-winsituatie. “Werken met internationale studenten creëert een divers klaslokaal dat je een heel ander perspectief en een dieper begrip geeft van enkele van de meer sinistere aspecten van de sociale wetenschappen.” De inbreng van internationale studenten brengt een aanpak en mondiale reikwijdte met zich mee waar de Nederlandse studenten profijt van hebben. Wink: “Het is heel moedig als internationale studenten naar het buitenland gaan. Hun enthousiasme en leergierigheid is een houding waar Nederlandse leerlingen in een gemengd klaslokaal van kunnen leren.

Wereldwijde markt

De faculteitsdirecteur is trots op de manier waarop zijn visie op internationalisering in zijn faculteit wordt geïmplementeerd. “In onze opleidingen laten we studenten profiteren van die diversiteit.” Leren van het gedrag van internationale studenten bereidt Nederlandse studenten voor op een betere toegang tot de wereldmarkt, zegt Wink. Terwijl internationale studenten meerdere perspectieven naar de klas brengen, dragen ze buiten de universiteit bij aan de beroepsbevolking. “Er is hier in Nederland een tekort aan arbeidskrachten.”

'Er is een tekort aan arbeidskrachten in Nederland'

Uiteraard is hun aanwezigheid aan de VU ook nuttig voor internationale studenten. “Het mooie van in een ander land zijn, is het leren kennen van de cultuur”, zegt Wink. “Als ik naar het buitenland ga, ben ik geïnteresseerd en geïnteresseerd in andere talen. Daarom moedig ik internationale studenten aan om Nederlands te leren en te leren fietsen in het drukke verkeer van Amsterdam.

READ  Nederlandse kandidaat-ministers worden ondervraagd door functionarissen die werken aan de vorming van een coalitieregering

De ambitie van de directeur is om door het vinden van de juiste balans tussen Nederlandse en internationale studenten een meer diverse faculteit te creëren, wat terugkomt in de opleidingen. Heeft Vinck er echter rekening mee gehouden dat het toenemende aantal internationale studenten aan de VU mogelijk kosten met zich meebrengt? Zo protesteerden internationale studenten vorig jaar tegen wat zij zagen als een gebrek aan inspanning namens de VU om voor hen een woonruimte in de stad te vinden.

Snelle groei

Vinck legt uit dat internationalisering aan de VU een verantwoordelijkheid is van velen. “Het International Office zorgt voor de huisvesting van startende studenten. Mijn werk gaat over de inhoud en het onderwijs van de opleidingen. Diversiteit en internationalisering van het curriculum en bijvoorbeeld het betrekken van internationale studenten bij campusactiviteiten zodat zij ervaringen kunnen opdoen hoe het is om in een facultair participatiesysteem te zitten over de exponentiële groei van internationale studenten Het is haar niet duidelijk wat de plannen van de VU precies zijn op het gebied van internationalisering, afhankelijk van de behoeften van de projecten. Ik denk niet dat de VU een enorme groei van het aantal internationale studenten aankan. Maar dit is geen specifiek probleem van de VU. Het is een nationale kwestie. Bij grote toestroom van internationale studenten kunnen wij ons toelatingsbeleid voor internationale studenten herzien.

‘Dit is een nationale kwestie. Mogelijk herzien wij ons toelatingsbeleid voor internationale studenten

Hoe het ook zij, de VU heeft haar ambities om Engelstalige tracks te ontwikkelen nog niet opgegeven. Wink: “Mijn faculteit heeft ambities om meer internationale studenten naar een aantal van onze opleidingen te trekken. Volgend jaar lanceren we een nieuwe master Communicatiewetenschappen in het Engels, omdat we het nodig vinden om te matchen met de gelijknamige bachelor.

READ  Srebrenica: Nederlandse regering geeft toe dat haar troepen een onmogelijke taak hadden

De drie citaten in dit artikel, Verantwoordelijkheden en principes van internationalisering, zijn geredigeerd in overleg met zowel de auteur als de geïnterviewde.