mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse banken financieren US $ 3,5 miljard aan ontbossingsprojecten die Liberia treffen

… vindt het rapport

De Nederlandse banken ING Groep, ABN AMRO en Rabobank hebben volgens een nieuw rapport de afgelopen vijf jaar 1 3,1 miljard (ongeveer $ 3,5 miljard) bijgedragen aan landbouwprojecten, wat heeft geleid tot ontbossing en mensenrechtenschendingen wereldwijd, waaronder Liberia. Gevonden.

Verslag doen van, De Nederlandse financiële sector loopt voorop in Europa bij het financieren van ontbossing, Friend of the Earth -Netherlands en Profundo onlangs gepubliceerd, Golden Veroleum Liberia (GVL), Maryland Oil Palm Plantation (MOPP), Cavalla Rubber Corporation (CRC), Salala Rubber Company (SRC) en Liberia Agriculture Company (LAC) Allen ontvangen Nederlands investeringen via hun moedermaatschappijen om land te onteigenen dat eigendom is van de gemeenschappen.

Deze multinationals gebruiken een keten van financiële structuren om hun connecties te verbergen, directe verplichtingen te vermijden en hun dochterondernemingen te financieren met geld dat ze van Nederlandse banken ontvangen. Golden Agri-Resources (GAR), Wilmar en Société Financière des caoutchoucs (SOCFIN) hebben de afgelopen vijf jaar aparte kredietportefeuilles ontvangen van Nederlandse banken.

Volgens een eerder rapport van de Friend of the Earth (FOE) ontving GAR in 2012 90,8 miljoen dollar van de Rabobank en het jaar daarop 152,21 miljoen dollar. Deze laatste was voornamelijk gewijd aan de functies van GAR. In 2017 en 2018 heeft ABN AMRO in totaal US $ 300,8 miljoen verstrekt aan GAR en haar dochterondernemingen.

GVL is een dochteronderneming van GAR, een multinationaal oliepalmbedrijf in Singapore, dat nu actief is in 12 landen, waaronder Liberia. GAR verstrekt financiering van Nederlandse banken via Verdant Funds aan dochterondernemingen zoals Golden Verolium Liberia.

MOPP en CRC zijn eigendom van Wilmer via haar dochteronderneming SIFCA. Wilmer is een Singaporees bedrijf dat actief is in de palmolie- en rubberindustrie. SRC en LAC zijn daarentegen eigendom van de Luxemburgse multinational SOCFIN, die voornamelijk palmolie- en rubberplantages beheert in delen van Afrika en Zuidoost-Azië. De Franse Pollore Group bezit minstens 38,8 procent van de aandelen van het bedrijf. Bolloré Group leende van ABN AMRO om haar activiteiten en haar dochterondernemingen zoals SOCFIN te financieren.

READ  Croningen heeft de schone lucht van Nederlandse steden; Adam was erg vervuild

“Ondanks de vrijwillige toezeggingen van de banken en de aankondigingen van de (Nederlandse) regering, gaat de Nederlandse financiering voor bedrijven die betrokken zijn bij ontbossing en mensenrechtenschendingen door”, zegt Daniël van Oijen, een vriend van Aarde-Nederland. “Daarom moeten de wettelijke verplichtingen aan de financiële sector en de financiering voor agro-ecologie en gemeenschapsgericht bosbeheer worden overgedragen.”

Bewijs van ontbossing, landroof en mensenrechtenschendingen

Dochterondernemingen van multinationale ondernemingen die in Liberia actief zijn, zijn allemaal onderzocht en verantwoordelijk bevonden voor ontbossing, landroof en mensenrechtenschendingen.

In februari van dit jaar werd GVL niet-conform verklaard met de High Carbon Stock Approach (HCSA) door een panel ingesteld door de High Carbon Stock Exchange, naar aanleiding van een klacht ingediend door Friends of the Earth-Netherlands, een duurzaam ontwikkelingsbedrijf. Aarde-Amerika. Rapport HSCA Klachtencommissie GVL besloot dat hij zich echt schuldig had gemaakt aan ontbossing en vernietiging van de biodiversiteit in Liberia.

In maart 2018 lanceerde de RSPO on Rustic Palm Oil (RSPO), een internationale organisatie die wereldwijde normen voor duurzame palmolie ontwikkelde en implementeerde, GVL. schuldgevoel Klachten ingediend door de Oil Palm Working Group (CSO – OPWG) van maatschappelijke organisaties in Bhutav, Tarzovon, Du, Wally en Naini, en Numopo Plundert hun land Gratis, voorafgaande en zonder geïnformeerde toestemming (FPIC), vernietiging en ontbossing van heilige plaatsen. GVL heeft werknemers illegaal ontslagen voor contact met gemeenschappen die getroffen zijn door de activiteiten van het bedrijf, in strijd met de nationale en internationale arbeidswetten.

Momenteel werkt GVL volgens internationale standaarden. “GVL werkt met RSPO en HCSA volgens hun respectieve klachtensystemen …” Alfonso Kofi, de woordvoerder van het bedrijf, reageerde per e-mail aan The DayLight.

READ  "Nederlandse boomperenverkoop is stabiel; appels zijn erg taai"

MOPP en CRC zijn betrokken bij ontbossing. Hun activiteiten leidden tot de massale ontruiming en ontheemding van lokale gemeenschappen in de Pleibo-Sodogen County, Maryland County. In 2012, SIFCA-beveiliging doodt er een In zijn tuin. Het bedrijf staat ook bekend om het overtreden van arbeidswetten, waaronder illegale Ontslag van zwanger personeel.

SRC en LAC werden valselijk beschuldigd Landjepik Behorend tot lokale boerengemeenschappen in de districten Pang en Grand Passa. Beide bedrijven zouden betrokken zijn bij slechte arbeidspraktijken en mensenrechtenschendingen.

Bedrijven hebben niet gereageerd op onze vragen om commentaar op het nieuwe rapport.

teleurstelling ‘

Terry Banyono, een lokale advocaat voor sociale rechten uit Puta, een van de getroffen gemeenschappen in Sino County, vond in reactie op het rapport dat hij was “onderworpen” door de Nederlandse overheid en financiële instellingen. Banyonov was een van de vele sociale-rechtenadvocaten die in oktober 2019 Nederlandse parlementariërs en financiële instellingen bijeenriep om te stoppen met investeren in projecten die verband houden met ontbossing in hun thuisland.

“Ik ben diep teleurgesteld in de Nederlandse regering na ons bezoek en onze bijeenkomst in 2019”, zei Panyonnoh via Facebook. “Ik denk dat we een petitie zullen indienen bij de Liberiaanse regering om de bedrijven te sluiten die betrokken zijn bij ontbossing en mensenrechtenschendingen”, besloot hij.

Het rapport volgt op de wereldwijde inspanningen van wereldleiders en internationale organisaties, waaronder financiële instellingen en agribusiness, om de impact en effecten van klimaatverandering op de wereld te bestrijden. op 26E Op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP26) in Glasgow, Schotland, zijn wereldleiders het eens geworden over hoe de wereldwijde actie om de klimaatcrisis aan te pakken, kan worden versneld. Het bespreken van acties in lijn met de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering is de sleutel tot de doelstellingen. Liberia zet zich in voor het terugdringen van ontbossing in de bosbouw- en landbouwsector.

Op het moment van schrijven heeft The Daily nog geen reacties ontvangen van ING, ABN AMRO of Rabobank. Het verhaal wordt bijgewerkt zodra we reacties ontvangen van banken en bedrijven.

READ  De heenwedstrijd van het Nederlands damesbasketbalteam gleed uit

Dit artikel is opnieuw gepubliceerd vanuit The Daylight In samenwerking met de Daily Observer krant.