juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Unieke groene komeet die deze week de Nederlandse hemel verlicht

Ja, je leest het goed: dit jaar komen er fervente sterrenkijkers binnen Nederland zal een echte traktatie zijn, want een felgroene komeet zal zijn weg banen door de Nederlandse lucht, met een hoogtepunt in de nacht van 1 februari.

Een groene komeet? Maak kennis met komeet C / 2022 E3 (ZTF)

Komeet C / 2022 E3 (ZTF) werd voor het eerst geïdentificeerd in maart 2022 door medewerkers van het Zwicky Transient Facility Observatory in Californië en is om verschillende redenen opmerkelijk. Het is al 50.000 jaar niet meer gezien in de lucht boven de aarde – maar deze week hebben mensen in Nederland (en in landen als Zwitserland) zou het met het blote oog moeten kunnen zien, aangezien het binnen 42 miljoen kilometer van onze planeet passeert.

In de volksmond bekend als E3, zal de komeet vooral opvallen (zelfs voor de nieuwelingen) vanwege zijn kleur. Een komeet is een kleine, meestal ijzige rots of bal die rond een ster draait. Wanneer het dichter bij de zon komt, begint het gassen vrij te geven die kleurrijke staarten aan de nachtelijke hemel kunnen vormen. In het geval van E3 zal de damp groenachtig van kleur zijn en een gouden staart achterlaten.

Zo spot je de groene komeet E3 vanuit Nederland

E3 is de eerste komeet die sindsdien de Nederlandse hemel verlicht Neowise verscheen in 2020en net als toen heb je een heldere, donkere nacht nodig om de meeste kans te maken om een ​​glimp op te vangen van dit groene wonder.

De komeet bereikt zijn hoogtepunt in de nacht van woensdag 1 februari. Om je kansen te vergroten om een ​​glimp van E3 op te vangen, zou je een telescoop of een verrekijker kunnen gebruiken, maar als de omstandigheden goed zijn, zou het publiek in staat moeten zijn om Spot het met het blote oog.

READ  "Nederlandse oogstprognose uien gecorrigeerd door regen, schimmel, bladvlekkenziekte"

Wacht voor het beste resultaat tot de zon volledig is ondergegaan en probeer daar weg te gaan stad en zoek een plek die niet te veel lichtvervuiling heeft (zoals een Nationaal Park). Gelukkig voorspellen de voorspellingen momenteel dat er ’s nachts niet veel regen zal vallen, maar het ziet ernaar uit dat het een bewolkte nacht zal worden – we hopen dat de weer ruimt op en besluit mee te werken!

Duim: David Hajnal via Shutterstock. com.

Door op abonneren te klikken, gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met ons privacybeleid. Voor meer informatie kunt u terecht op deze pagina.