juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Tata Steel geraakt door Nederlands strafrechtelijk onderzoek | Nieuws | DW

Nederlandse officieren van justitie zijn woensdag een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar Tata Steel voor “opzettelijke en onrechtmatige” vervuiling door zijn enorme staalfabriek in de buurt van Amsterdam.

Aanklagers zeiden in een verklaring dat “het binnenbrengen van gevaarlijke stoffen in de lucht, de bodem en het oppervlaktewater” door de fabriek van Tata in de havenstad IJmuiden “mogelijk de volksgezondheid in gevaar zou kunnen brengen”.

De sonde richt zich ook op Harsco Metals Holland, dat actief is op het terrein van Tata Steel.

In reactie op de aankondiging zei Tata in een verklaring dat het zou meewerken aan het onderzoek en “met vertrouwen uitkijkt naar de resultaten van het onderzoek”.

Waarom is de sonde gelanceerd?

Aanklagers besloten een onderzoek te openen nadat een advocaat in 2021 klachten had ingediend van zo’n 800 mensen die in de buurt van de staalfabriek wonen.

“Aan het einde van het onderzoek zal bekend worden gemaakt of het Tata-onderzoek tot vervolging zal leiden”, aldus officieren van justitie.

Bewoners hebben al lang hun bezorgdheid geuit over het stof dat vrijkomt bij de fabriek.

Uit een in januari uitgebracht rapport van het Nederlandse Instituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat Tata de belangrijkste bron is van PAK-luchtverontreinigende stoffen, of polycyclische aromatische koolwaterstoffen, en metaalverontreiniging in de regio IJmuiden.

Volgens de Centers for Disease Control worden PAK-verontreinigende stoffen voornamelijk gegenereerd door de verbranding van organische materialen zoals kolen, olie en gas. Langdurige blootstelling kan leiden tot kanker en andere ziekten.

Een lange geschiedenis van staalproductie

Tata, een van Europa’s grootste staalproducenten, verwierf de fabriek in IJmuiden in 2007. Er werken rechtstreeks ongeveer 9.000 werknemers, van wie velen in de buurt wonen.

READ  Het in Nederland gevestigde PHIX haalt € 3 miljoen op; zal verhuizen naar een nieuw gebouw en diensten uitbreiden

De staalproductie in de stad gaat terug tot 1918, toen de Koninklijke Nederlandse Hoogovens er een fabriek vestigden.

Tegenwoordig is de enorme staalfabriek volgens de Nederlandse emissieautoriteiten een van de grootste CO2-uitstoters in Nederland.

nm/sms (AP, AFP)