april 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Sublieme Nederlanders verslaan India en boeken finale confrontatie tegen Duitsland | Hockey

Zoals trainer Erik Wonink het gewild zou hebben, schoot direct na de pushback een energieke Indiase ploeg naar buiten. Olympiër Sharmila Devi ontleedde de Nederlandse verdediging en gaf de bal door aan Sangita Kumari, die al in de eerste minuut een doelpunt probeerde. Schipper Salima Tete gaf India in de volgende minuut nog een kans door de bal naar Mumtaz Khan te schuiven, wiens poging werd geblokkeerd door een zeer drukke Nederlandse doelman Sophia ter Kuile.

Nauwelijks getest eerder in de competitie, stonden de Nederlanders bij de start op de achterste voet terwijl India hard en hoog drukte. India verdiende in de volgende minuten drie strafcorners, wat de drievoudig kampioen volledig verblufte. “We waren erg verrast door de Indiase aanval bij de start”, zegt de Nederlandse Noor Omrani, de uiteindelijke Player of the Match.

Het enige dat nodig was, was een moment van pure schittering in de 12e minuut om de rollen om te draaien toen Nederland een doelpunt van 18 pass maakte – mogelijk het doelpunt van het toernooi – om het momentum volledig te veranderen. In een tegenaanval kreeg de bal 17 Nederlandse stick-touches voordat Tessa Beetsma op het bord klonk om Nederland met 1-0 op voorsprong te zetten in de halve finale van de FIH Hockey Women’s Junior World Cup op zondag in Potchefstroom.

India mag dan de eerste 11 minuten domineren – met 62% balbezit – maar de klasse van de Nederlanders, die de gouden standaard zijn in het dameshockey, straalde door toen het door Rosa Fernig geleide team hun vierde opeenvolgende finale inging. Tussen de 12e minuut en de laatste toeter keerde Nederland het balbezit (58%) terug om uiteindelijk India met 3-0 te verslaan, waarbij Luna Fokke (53e) en Jip Dicke (54e) nog twee velddoelpunten scoorden. Nederland gaat dinsdag de finale in tegen Duitsland, dat in de andere halve finale Engeland met 8-0 versloeg.

READ  Nederlandse tech-industrie dringt er bij EU op aan stelling te nemen tegen Chinese chipexport, Telecom News, ET Telecom

Na de eerste uitbarsting kreeg India een Nederlandse masterclass in eenvoudig duw- en passhockey. De door Tete geleide outfit kon de verve die ze in het eerste kwartaal toonden niet volhouden, ze hadden nooit de controle en werden op alle gebieden volledig weggespeeld door een veel superieure tegenstander.

De Indiase pers nam ook af naarmate de wedstrijd vorderde met slechts 11 cirkelpenetraties in vergelijking met de 25 van Nederland en slechts vijf schoten op doel naar 12 van Nederland. India, dat na 2013 pas voor de tweede keer de halve finale bereikte, slaagde er in de laatste drie kwartalen niet in om ook maar één strafcorner te verdienen, waarbij Oranje er zes pakte.

De structuur van India stortte in, vooral in de tweede helft toen de verdedigers scherper moesten zijn om de Nederlandse aanvallers uit de opvallende cirkel te houden. De door Ishika Chaudhary geleide verdediging kon de druk niet aan en kreeg in het laatste kwartier uiteindelijk twee doelpunten tegen in evenveel minuten als Oranje de wedstrijd buiten het bereik van India bracht.

“Ik ben nog steeds trots op de meisjes zoals ze speelden. Kin omhoog, want het is nog niet voorbij”, aldus Wonink.

India neemt het dinsdag op tegen Engeland in de play-off om bronzen medaille.