maart 2, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Steeds meer mensen moeten gebruik maken van Nederlandse voedselbanken

Voedselbanken in verschillende Nederlandse steden melden een opmerkelijke toename van het aantal mensen dat naar hen toekomt voor hulp, NU rapporten.

Velen in Nederland worstelen om rond te komen

Een recent onderzoek uitgevoerd door NU heeft geconstateerd dat voedselbanken in Den Haag, Den Bosch, Groningen, Rotterdam en Limburg een toename hebben gezien van het aantal mensen dat zich bij hen registreert voor extra hulp en ondersteuning – en het aantal registranten bij Nederlandse voedselbanken zal naar verwachting alleen maar toenemen de komende weken.

Deze plotselinge stijging kan worden toegeschreven aan een handvol verschillende factoren, met name de hoge kosten van levensonderhoud en stijgende prijzen in heel Nederland, evenals de aanhoudende komst van vluchtelingen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten.

Nederlandse voedselbanken zijn ervan overtuigd dat ze de vraag kunnen bijhouden

Deze meest recente stijging komt omdat voedselbanken al voor meer gezinnen moeten zorgen na de pandemie van het coronavirus, omdat duizenden plotseling werkloos werden. In 2019 kregen 151.000 mensen steun van voedselbanken. Dit cijfer is in 2020 met ruim 10.000 gestegen; in Amsterdam steeg het aantal mensen dat afhankelijk is van voedselbanken in het voorjaar van 2020 met 40 tot 50 procent.

Terwijl een woordvoerder van de Amsterdamse Voedselbank vertelde: NU dat het aantal mensen in Nederland dat afhankelijk is van voedselbanken de komende weken en maanden waarschijnlijk nog verder zal toenemen, legde een Haagse vertegenwoordiger uit dat ze de groeiende aantallen meer dan aankonden: “We zullen pas een maximum bereiken als bereiken we 2.200 tot 2.300 pakketten per week. Momenteel verdelen we ongeveer 1.850 pakketten per week.”

READ  Schiphol schrapt vluchten tijdens drukke zomer

Wil je weten hoe je mensen in nood kunt helpen? Bekijk onze gids voor voedselbanken in Nederland.

Door op inschrijven te klikken, gaat u ermee akkoord dat we uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met ons privacybeleid. Voor meer informatie kunt u terecht op deze pagina.