mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Erdoğan wint mogelijk Nobelprijs voor inspanningen Oekraïne: Nederlandse krant

President Recep Tayyip Erdoğan kan de Nobelprijs voor de Vrede winnen voor zijn inspanningen om tot een oplossing te komen te midden van de Russische invasie van Oekraïne, zei journalist Saskia van Westhreenen in een artikel dat dinsdag in het Algemeen Dagblad is gepubliceerd.

In een unieke positie vanwege zijn vriendschappelijke betrekkingen met zowel Rusland als Oekraïne, heeft Turkije veel lof gekregen voor zijn streven om de oorlog te beëindigen en Erdoğan heeft onlangs een ontmoeting gehad met de Oekraïense en Russische delegaties voorafgaand aan hun ontmoeting in Istanbul, die door de twee partijen werd geprezen als “Constructief.”

De journalist maakte opmerkingen die Erdoğan maakte tijdens zijn ontmoeting met de Oekraïense en Russische delegaties voorafgaand aan hun besprekingen in Istanbul, waarbij hij de president citeerde die zei: “De hele wereld wacht op het goede nieuws. Wij staan ​​klaar om u te helpen.”

“Als het allemaal lukt, zou Erdoğan met zijn huidige houding bijna een Nobelprijs voor de vrede kunnen winnen”, merkte Van Westhreenen op, waarbij hij onderstreepte dat de Nederlandse premier Mark Rutte en de Amerikaanse president Joe Biden “ver van dat punt verwijderd zijn”.

“En eerlijk gezegd, dat is iets om over na te denken.”

De gesprekken in Istanbul haalden de krantenkoppen over de hele wereld en dienden als een sprankje hoop na weken van conflict.

Een onderhandelaar die dinsdag sprak na de ontmoeting met de Russische delegatie in Istanbul, zei ook dat Oekraïne acht landen, waaronder Turkije, als garantstellers wil zien.

Oekraïne heeft voorgesteld om tijdens de laatste gespreksronde met Rusland een neutrale status aan te nemen in ruil voor veiligheidsgaranties, wat inhoudt dat het zich niet zou aansluiten bij militaire allianties of militaire bases zou ontvangen.

READ  Dutch Darts Masters: Alles wat je moet weten over het evenement in Amsterdam

De voorstellen zouden ook een overlegperiode van 15 jaar bevatten over de status van de geannexeerde Krim en zouden alleen van kracht kunnen worden in het geval van een volledig staakt-het-vuren, zeiden de onderhandelaars tegen verslaggevers in Istanbul.

Een neutrale status houdt niet in dat er buitenlandse militaire bases in Oekraïne zijn, zei de onderhandelaar.

Ondertussen zei de Russische toponderhandelaar Vladimir Medinsky dat de gesprekken met Oekraïne in Istanbul constructief waren.

“We zullen de suggesties van Oekraïne aan president Poetin overbrengen”, zei Medinsky.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat de operaties rond Kiev en Tsjernihiv na de bijeenkomst zullen worden opgeschort voor dialoog.

De dagelijkse Sabah-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van wat er gebeurt in Turkije, de regio en de wereld.

U kunt zich op elk moment afmelden. Door u aan te melden gaat u akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid. Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.