mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Srebrenica: Nederlandse regering geeft toe dat haar troepen een onmogelijke taak hadden

Onderdeel van het genocidemonument in Srebrenica. Foto: Dinos Michail via Depositphotos.com

Het Nederlandse kabinet zal dit weekend officieel erkennen dat Nederlandse militairen die tijdens de Bosnische oorlog onder auspiciën van de VN werkten, op een onmogelijke missie zijn gestuurd om de zogenaamde VN-‘veilige haven’ Srebrenica te beschermen.

Het werd in 1995 overspoeld door Bosnische Serven, toen in de loop van vijf juli-dagen zo’n 8.000 moslimmannen en -jongens werden geëxecuteerd.

De Telegraaf De krant meldt dat premier Mark Rutte, minister van defensie Kajsa Ollongren en de Nederlandse defensiechef Onno Eichelsheim deze zaterdag een ontmoeting zullen hebben met Dutchbat III-veteranen in de kazerne Oranjekazerne in Schaarsbergen om de oneerlijke behandeling van de eenheid te erkennen en waarschijnlijk hun waardering uit te spreken voor de soldaten.

Nederlandse militairen en onderzoekers van het NIOD, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, hebben gezegd dat de 300 zogenaamde blauwhelmen onterecht werden beschuldigd van het indienen van aangiften ter bescherming van de enclave en de duizenden Bosniërs die daar hun toevlucht hadden gezocht. Hoewel veteranen zeggen blij te zijn met de aanstaande officiële erkenning, is dit slechts het begin van de rehabilitatie van het bataljon.

‘Ook al is het niet waar, het verhaal blijft na al die jaren terugkomen’, zegt Dutchbat-veteraan Remko de Bruijne tegen de Telegraaf. De Bruijne, die nu een sportschool voor veteranen runt, zegt op vriendschappelijke voet te blijven staan ​​met de nabestaanden van de slachtoffers van Srebrenica, hij voelt zich medeverantwoordelijk voor Europa’s enige wettelijk erkende genocide sinds de Tweede Wereldoorlog.

‘Ik kan het nog relativeren. Ik was erbij en ik weet wat ik deed’, vertelde De Bruijne aan de krant. ‘Daar was geen goede keuze. Gewoon een slechte of een hele slechte. Voor de overgrote meerderheid van de Dutchbatters konden ze helemaal niet optreden omdat ze deel uitmaakten van een staf- of ondersteunende eenheid. Als je niets kunt doen, raak je gefrustreerd, machteloos. Het leidt tot trauma’s. Zeker als je werkgever niets doet om het scheve beeld te corrigeren. Het is goed dat het nu gebeurt.’

READ  Nederlandse kantoorcultuur: een internationale gids

Vereniging Dutchbat III, die opkomt voor de belangen van haar voormalige strijders, wil een einde zien aan de jarenlange letselschadeprocedure die naar verluidt nog steeds door enkele tientallen Dutchbatters loopt. Er wordt beweerd dat 28 van de leden van het bataljon zijn overleden aan kankers die alleen door blootstelling aan chemicaliën kunnen zijn veroorzaakt.

EEN NIOD-rapport 2002 dat vond dat Nederlandse troepen op een onmogelijke missie werden gestuurd met onvoldoende voorbereiding en leiderschap leidde dagen later tot de val van de Nederlandse regering.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is 14 jaar gratis geweest, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Dat kan via Ideal, creditcard of Paypal.